Kövekkel, szikladarabokkal teli földet csak a legerősebb, legmasszívabb ekével lehet felszántani.

Kövekkel, szikladarabokkal teli földet csak a legerősebb, legmasszívabb ekével lehet felszántani.

Szigeti László gazdaságában egyedül a Grégoire Besson Rover vált be.

A legjobb termőföldek aranybányaként jutalmazzák a befektetett munkát, Szigeti Lászlónak viszont a sors kétes értékű ajándékaként, olyan táblák jutottak, amelyek jó része egyszerre mondható szántóföldnek és kőbányának.

Telefonján fotót mutat: jókora kőkupac látszik rajta, a kisebbek ökölnyiek, a nagyok 25 kiló környékiek, és ezt a mennyiséget egyetlen munkanapon szedte össze, dobálta fel a traktor pótkocsijára, persze kézi erővel. Fordult már ki Nyirád környéki földjéből sokmázsás szikla is. A mezőgazdasági termelés mellékterméke, a kő, nem éppen értékes, sőt komoly károkat okozott: két eke tört már el, elgörbült vázat kellett cserélni, alkalmatlannak mutatkoztak a helyi adottságokhoz. László nem csüggedt el, a kényszerűen kitermelt követ építkezési feltöltéshez, alapozáshoz használja, és zavartalanul folytatja a földművelést, mióta Grégoire Besson Rover 40 ekéket használ.

 

 

Gazdasága, a csabrendeki AGRO-SZŐC Kft. 250 hektáron termel őszi árpát, búzát, napraforgót, kukoricát, bíborherét és lucernát. Általában forgatásos műveléssel, csak a napraforgó után nem szántanak, amelyet a vetésforgóban gabona követ. Ott nehéztárcsa után direktvetőgép jön. A 15 kilométeres sugarú körben szétszórt táblák talaja nagyon vegyes, középkötött, agyagos, átlagosan 14 aranykoronás, tehát elég gyenge minőségű. Évente több, mint kétszáz hektárt szántanak fel.

A probléma megoldásának kulcsa Szigeti László 1997 óta tartó felhőtlen kapcsolata az AXIÁL-lal, onnan vásárolt Zetor Crystal traktort, CLAAS MEGA, majd LEXION kombájnt, CLAAS ARES és ARION 420, illetve Landini traktort. Elégedett a szolgáltatással, a rugalmassággal, a kiszállítások gyorsaságával, és emberileg is nagyon jónak értékeli a zalaegerszegi csapatot. Természetes, hogy új eke beszerzése előtt az AXIÁL területi képviselőjével konzultált, így jött képbe a francia márka. A két munkaeszköz tavaly nyáron érkezett, az őszi szezont végigdolgozta.

A Grégoire Besson Rover sorozatának legkisebb, váltvaforgató típusa a 40-es, három fix ekefejjel, és meghosszabbítható gerendelyen a negyedikkel, de ezt nem kérték hozzá. A sok vonulás miatt nem bánták volna, ha lenne rajta futókerék (félig függesztett kivitel), de az csak az eggyel nagyobb típustól jár, ehhez extraként lenne kapható, de lemondtak róla, megmaradtak az egyszerű függesztettnél – a mintegy másfél tonnás, több méternyi kinyúlású szerkezetet így is simán elviszi a két CLAAS vezérgép. A gumikerék csupán mélységhatároló. A réselt kormánylemezeket, amelyek rugalmas alakváltozásukkal nagyban hozzájárulnak a szántás egyenletességéhez, előhántók egészítik ki.

 

 

A Rover nagyon sokféleképpen, finoman beállítható, mechanikusan vagy hidraulikusan, e kettő közül az előbbi lehetőséget választották, mert kevesebbe kerül, és amúgy is percek alatt elvégezhetők a műveletek. 40 centiméteres fogásszélességgel dolgoznak (ezt a fülkéből is lehetne hidraulikusan változtatni, de nekik nincs szükségük rá), a mélység területfüggő, általában 25-30 centiméter, de Nyirádnál vékonyabb a termőréteg, ott csak 20-25 centi. Az ekefej-tartókat függőlegesbe, a gerendely első részét, a kost függőlegesbe, könnyen behelyezhető alumínium klipszekkel kell beállítani. Az ekének a traktorhoz viszonyított oldalirányú helyzetét egy orsó szabályozza. Az előhántók szögállása fix, de mélysége állítható. Amihez szerszám kell, azt gyári tartozékként mellékelték az ekéhez.

Visszatérve a kövekre: az ekefejeket nyírócsapok biztosítják: ha túlzott a terhelés, ezek a körülbelül tíz milliméter átmérőjű acélelemek törnek, ez elég gyakran elő is fordul, de percek alatt elhárítható.

Mikor, májusban, Csabrendeken jártam, nem volt szántási munka, arra készültem, hogy csak a gépudvaron nézhetem meg az ekéket. Másképp lett: Szigeti László és fia, Gergely kivittek a határba, külön a cikk kedvéért felszántani egy darabot a szomszéd parlagföldjéből. Olvasóink nevében is nagyon szépen köszönöm szívességüket!

Odafelé Gergely mellé ültem be a CLAAS ARION fülkéjébe. Elmesélte, hogy eredeti szakmája asztalos, a mezőgazdaság téli holtszezonjában hasznosítja is ezt a tudását, egyedi bútorokat készít, de csillogó szemét elnézve és lelkes beszédét hallgatva meggyőződhettem róla, hogy szívesen dolgozik mezőgazdaként is, ezekkel a remek gépekkel. Közben személyesen tapasztalhattam, hogy minden hintázás nélkül, simán vonul a traktor az ekével. Odakinn a táblánál meg lehetett figyelni, hogy az előhántók megtörik a felszíni talajréteget, és az ekefejek szépen, egyenletesen beforgatják. Szinte azt mondhatnám, hogy gusztusos látványt nyújtott a szántás. Itt nem látszott, de apa és fia elbeszéléséből megtudtam, hogy a Rover tisztességesen bedolgoz nagy mennyiségű szármaradványt, hacsak nem fektették teljesen vízszintesre a kukoricát a vaddisznók, amelyeknek egyébként van okuk tartani az eredményes vadász Lászlótól.

 

 

Az ARION munkasebessége a háromfejes ekével, 9,5 km/óra, pillanatok alatt mennek a táblavégi fordulók, a napi területteljesítmény a korábbi három és fél – négy hektárról öt-nyolcra nőtt.

„DE MÉG EZEN TÚL IS HOZOTT ELŐNYT AZ ÁTÁLLÁS A GRÉGOIRE BESSON ROVER EKÉKRE: TÖKÉLETES SZÁRKEZELÉSÜKNEK KÖSZÖNHETŐEN SZÁNTÁS ELŐTT MEG LEHET SPÓROLNI EGY TÁRCSÁZÁST, ANNAK AZ IDŐ-, MUNKA- ÉS KÖLTSÉGIGÉNYÉVEL EGYÜTT.”

Ahogy a közhely mondja: nincs rossz idő, csak pipogya ember és alkalmatlan felszerelés. Mezőgazdaságra lefordítva: nincs felszánthatatlanul rossz föld, csak könnyen elcsüggedő ember és gyenge eke. Szigeti László és Gergely kitartó, kemény, a legjobb lehetőségeket megkereső emberek, az AXIÁL partnerségével megvásárolt Grégoire Besson Rover ekéjük igazi kőszántó, kiszántja a talajból a köveket, amelyekből már észrevehetően kevesebb van, mint régebben. Így lehet mostoha körülmények között sikertörténetet írni!

 

Szöveg: Karlovitz Kristóf

Fotó: Babják Tamás

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 3. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek