Komoly a gyomhelyzet, ideje a sorközművelést tervezni (+videó)

Komoly a gyomhelyzet, ideje a sorközművelést tervezni (+videó)

Megérkezett a régóta vágyott csapadék, csakhogy ez a gyomok robbanásszerű fejlődését is magával hozta. A már mindenhol kikelt kapás kultúrák sorközművelése nem várathat sokat magára. Mit ajánlunk ehhez? Az Agroinform.hu cikkéből kiderül!

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása jót tett a tavaszi vetésű növények kelésének. A kukorica-, a napraforgó-állományok országszerte szépen fejlődnek. De, mint mindennek, ennek is van árnyoldala. A gyomok is nagyszerűen érzik magukat a csapadékos, meleg időjárásban, és gyorsan nőnek, néhol már elnyomva a kultúrnövényt. A gyomok mechanikus eltávolításához szükség van a sorközök művelésére. A sorközművelés a gyomirtás mellett szellőzteti, lazítja a talajt és a talajkapillárisok átvágásával megakadályozza a talaj vízkészletének elpárolgását, ezzel elősegíti a talaj kedvező vízháztartásának és biológiai egyensúlyának kialakulását.

 

Az Agroinform.hu körkérdés cikksorozatának legújabb témája a sorközművelés, ezen belül is a sorközművelő kultivátorok jellemzése és kiválasztása. A két kérdés ezúttal a következő:

1. Milyen sorközművelőt válasszunk gazdaságunk számára? Milyen szempontok befolyásolhatják a megfelelő gép kiválasztását? (Gazdaság típusa, mérete, a föld szerkezete, ár)

2. Megtérülés tekintetében melyik típust válasszuk, a mechanikus vagy az automatikus sorközművelőt?

Az AXIÁL Kft.-től Lisz Péter, a MONOSEM gépek termékmenedzsere válaszolt a kérdésekre.

 

Milyen sorközművelőt válasszunk gazdaságunk számára? Milyen szempontok befolyásolhatják a megfelelő gép kiválasztását?

Sorközművelő kultivátor választása esetén alapvető szempont a gazdaságunk mérete, a földrajzi adottságok, az alkalmazott termesztés-technológia, a termesztett növények fajtája, sortávolsága. Meg kell vizsgálni a gazdaságunkban található erőgépparkot, annak nyomtávállítási lehetőségeit, valamint a gumiméreteket, hogy biztonsággal elférjünk a sorban.

Abban az esetben, ha a megművelendő terület nagysága meghaladja a 100 ha-t, mindenképpen érdemes már a prémium kategóriában válogatni.

Az AXIÁL Kft. által forgalmazott MONOSEM SCD és MULTICROP típusú kultivátorok tökéletesen alkalmasak a feladatra. A 6 soros hidraulikus csukású vázon 6 sorban, művelőelemenként 5 db kapával, 75 cm-ben tudunk kapálni, de 2 db plusz kocsi felszerelése és a 3 kapás változatra szerelése után a gép képes 45-50 cm-ben is elvégezni a feladatot. Előbbi elérhető 8-12-es verzióban is, azaz 8 sorban 75 cm és 12 sorban 45-50 cm, mindezt természetesen ugyanazon a vázon. A tápanyag-kijuttatáshoz tudjuk ajánlani szilárd és folyékony kijuttatók számos változatát, erőgépre és a munkagépre szerelve egyaránt.

 

A MONOSEM SCD elérhető 8-12-es verzióban is – fotó: AXIÁL Kft.

 

Megtérülés tekintetében melyik típust válasszuk, a mechanikus vagy az automatikus sorközművelőt?

A kérdéskör nagyon sok témát vet fel egyszere, automatikus sorközművelőből is sokféle típus érhető már el a piacon. Alapvetően a működési elve szinte azonos minden típusnak. Mechanikus – optikai szenzorokkal vagy kamerával figyelik a sort és tartják a kapát a sorközben úgy, hogy minél többet műveljünk meg a sorközből, 60-65 cm-t, ez a BIO-gazdaságban jelentős költségcsökkentő tényező, mert a kézi munkát kiváltja. A gépnek lehetőleg mindezt olyan domboldalban is el kell tudni végezni, ahol még a traktor el tud menni.

 

 

A mAXI-CAM munka közben – videó: AXIÁL Kft.

 

Az AXIÁL Kft. által forgalmazott mAXI-CAM sorfigyelő és munkagépmozgató keret 35-35 cm elmozdulásra képes, ami EXTRÉM körülmények között is stabil munkavégzést biztosít, akár ÉJSZAKAI műszakban is, mi több: a gép elérhető KIZÁRÓLAG tapogatókaros verzióban, hidraulikus vezérlővel, kamera nélkül. Ami árban jóval kedvezőbb, mint a kamerás kivitel. A kukorica poszt gyomirtás után 6 leveles korában a növény már kapálható a tapogató szenzorokkal.

 

Forrás, teljes cikk: agroinform.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek