Kisebb költség, rövidebb állásidő

Kisebb költség, rövidebb állásidő

Az új REMOTE SERVICE szolgáltatással automatikusan landolnak az értékesítő partner szervizében a CLAAS traktorok és betakarítógépek karbantartási adatai. Erről kérdeztük Finn Petersent és Tobias Riedelt.

Finn Petersent, a németországi CLAAS ügyfélszolgálat vezetőjét és az EASY szolgáltatások szakértőjét, Tobias Riedelt kérdeztük.

 

 

Trends: Az utóbbi időben sok CLAAS-kereskedőnél jelent meg egy nagy monitor a szervizirodában. Mi látható ezeken?

Finn Petersen (FP): Az, hogy az adott CLAAS-értékesítő és partnerei használják az új REMOTE SERVICE szolgáltatást: a műhely szakemberei való időben láthatják az ügyfelek CLAAS traktorjainak és betakarítógépeinek karbantartási és hibaadatait. Üzemzavar esetén a szakszerviz elemezni tudja a hibát, és a korábbinál gyorsabban segíthet az ügyfélnek. Azt szeretnénk elérni, hogy a vetésizöld gépeket vásárlók és használók még inkább megbízhassanak CLAAS eszközeikben.

Tobias Riedel (TB): További pont a karbantartások megelőző tervezése. Hiszen így a szerviz szakemberei a monitoron láthatják, ügyfeleik mely gépei várnak karbantartásra, időben tudnak egyeztetni, időpontot megbeszélni, és megrendelhetik, összekészíthetik a szükséges alkatrészeket és szervizanyagokat.

 

Trends: Hogy működik a hibajelzések távelemzése a gyakorlatban?

FP: Nézzük meg egy példán: az ügyfél gépének CEBIS terminálján kap egy üzenetet, amit nem tud értelmezni, nem tudja pontosan, mit is jelenthet. Ekkor felhívja szervizpartnerét. A szerviz a REMOTE SERVICE alkalmazással a saját számítógépén meg tudja nézni a gépet és a hibajelzést, illetve további fontos információkat, így meghatározhatja a hibajelzés okát. Sokszor már a műhelyből javaslatot tehet a hiba kezelésére, hogy a gépkezelő azonnal tovább tudjon dolgozni. E hibaanalízis nélkül valószínűleg abba kellene hagyni a munkát a géppel, majd meg kellene várni, hogy kiérjen a szervizszakember, aki meghatározhatná a hibát. Majd a szervizesnek később vissza kellene mennie a műhelybe, hogy a szükséges speciális alkatrészekkel és szerszámokkal felfegyverkezve kijavítsa. Erre most már nincs szükség.

 

Trends: Mely CLAAS gépekhez érhető el a REMOTE SERVICE szolgáltatás?

TR: Egyes betakarítógépekben és traktorokban 2018 óta szériafelszereltség vagy gyári opció a TELESERVICE modul, illetve SIM kártya a REMOTE SERVICE szolgáltatáshoz. Ilyen a LEXION és TUCANO kombájn, a JAGUAR silózó, a SCORPION teleszkópos rakodó, illetve minden traktor a XERION, AXION, és ARION sorozatból.

 

Trends: Mennyit kell az ügyfeleknek fizetniük a REMOTE SERVICE szolgáltatásért?

FP: A gépátadás után az első öt év teljesen ingyenes. A CLAAS saját költségéből szereli be a gépekbe a telemetriamodult és az EU 28 SIM-kártyát.

 

 

Trends: Hogyan működik az adatátvitel a gépek és a műhely között?

TR: Az adatok a telemetria modullal és mobiljellel kerülnek át az internetre, majd onnan egy szerverre. Ezzel a REMOTE SERVICE szolgáltatás ugyanúgy épül fel, mint az ismert CLAAS TELEMATICS, amellyel az ügyfelek a munka- és hozamadataikat a gépről átvihetik egy kijuttatási és/vagy hozamtérképre, s dokumentálhatják is.

A TELEMATICS-szel szemben a REMOTE SERVICE szolgáltatásban csak a szervizre vonatkozó adatokat vagy a gépek hibaüzeneteit kapják meg a CLAAS értékesítési partnerek.

 

Trends: Visszatérve a szerviziroda monitorára – mit láthatnak rajta a szakemberek?

TR: Középpontban egy térképen vannak jelölve a szervizhez tartozó valamennyi ügyfélnek a szolgáltatásban részt vevő gépei. Rákattintva megtekinthető minden addigi jelentés. A térkép mellett ezenkívül van egy géplista, illetve egy mező a hibajelentésekkel, és egy további a riasztásokkal. Ezekre a listákra, mint ahogy a jelzésekre is, rá lehet kattintani, a részletes információkat lehívni.

 

Trends: Tartanak attól néhányan, hogy túlságosan áttekinthetővé válik az egész gazdaságuk ezzel a szolgáltatással? Mennyire van igazuk az aggódóknak?

TB: Alapvetően a REMOTE SERVICE szolgáltatást igénybe vevő mindegyik gazda a saját adatainak ura marad. Gépének kiszállításakor az ügyfél a gépátadási dokumentumon nyilatkozhat arról, hogy engedélyezi a REMOTE SERVICE szolgáltatást vagy sem. És ha igen, csak ezután lesz valóban aktiválva a SIM-kártya. A szerviz pedig csak ettől kezdve láthatja a gép azon hibajelentéseit és szenzoradatait, amelyeket a CLAAS diagnosztikai rendszerrel egyébként is le tudna olvasni a szerviz vagy karbantartás során. A gép helyzetével összeköthető betakarítási adatok vagy egyéb agronómiai adatok a REMOTE SERVICE szolgáltatással egyáltalán nem láthatók.

A CLAAS kereskedőpartner tehát csak azokat az adatokat láthatja, amelyeket meg akar mutatni az ügyfél.

FP: Hangsúlyozzuk, hogy a REMOTE SERVICE nem rizikót, hanem előnyöket jelent. Végeredményben minden egyes ügyfél látni fogja a különbséget a REMOTE SERVICE szolgáltatással menedzselt gépénél, hiszen kiesnek a diagnózis felállításához szükséges plusz utak költségei. Ezenkívül csökkennek a kiesési idők és a gépek alkalmazása még hatékonyabb lesz.

 

Forrás és kép: Agritech 2020. 01. szám

 

 

Rangos elismeréssel díjazták a CLAAS hevederes vágóasztalát

 

Az ország legnagyobb, mezőgazdasági gépek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó vállalata, a CLAAS Hungária Kft. fejlesztése nyerte el a megtisztelő „Év Magyar Mezőgépe 2019” díjat. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek