Kézben az irányítás - MX vezérlésekről dióhéjban

Kézben az irányítás - MX vezérlésekről dióhéjban

Egy rakodógép hatékonysága nemcsak az általa mozgatott anyagmennyiségtől függ, hanem attól is hogy a gép irányítása mennyire könnyű, gyors és pontos. Az alábbi összefoglaló mutatja azokat a lehetőségeket, melyekkel az MX rakodók irányítása megoldható.

A legegyszerűbb – legalábbis a rakodó szemszögéből -, amikor a különböző funkciók működtetése a hordozó traktor saját hidraulikus vezérlésével, joystick-jával megoldott. Ebben az esetben értelemszerűen az erőgép adottságai határozzák meg a rakodó irányíthatóságát.

 

Ha traktorunk nem rendelkezik megfelelő kezelőegységgel a rakodó működtetéséhez, akkor az MX kínálatában találunk négyféle szintű vezérlési opciót, melyek közül kiválaszthatjuk a számunkra megfelelőt. Ezek elérhetősége rakodócsaládonként eltérő, de mindenképpen összhangban van a különböző méretű és felhasználási területre szánt anyagmozgatókkal.

 

 

A legegyszerűbb MX megoldás az ECOPILOT és a PROPILOT joystickok, melyek mechanikus, bowdenes technikával mozgatják a vezérlőszelepeket. A két egység közti különbség abban rejlik, hogy az utóbbi tartalmaz hidraulikus és elektromos gyorscsatlakozást a gém és a segédalváz között (MACH rendszer), így egy karmozdulattal létrehozható és bontható a kapcsolat a rakodó fel- és leszerelésekor. Ezen vezérlőegységek olcsóbbak ugyan, de érzékenységük miatt kevésbé precízek, valamint a bowdenek időnként karbantartást igényelnek.

 

A következő szint az MX gyár saját fejlesztése és szabadalma a FLEXPILOT. Itt a joystick kar alacsony nyomású hidraulika körön keresztül irányítja a rakodó vezérlőszelepeit. Nagy előnye, hogy nincsenek kábelek, mozgó alkatrészek, ami karbantartásmentessé teszi a rendszert, így a meghibásodás esélye minimális. A bowdenes megoldáshoz viszonyítva sokkal finomabb -ezáltal pontosabb - működtetést tesz lehetővé, már-már vetekszik az elektromos rendszerekével.

 

 

 

A csúcsot jelenleg a szintén MX-fejlesztés E-PILOT jelenti, ami egy teljesen elektromos vezérlési rendszer. A fő funkciók kombinált és progresszív működése egy időben válik lehetővé. Ez köszönhető a fejlett elektronikának, a CAN BUS rendszernek. Itt a kezelő segítségére van egy elektromos joystick szervomotorokkal, amin 12 nyomógomb található a különböző funkciókhoz és egy mini joystickot is beintegráltak, melyet hüvelykujjal tudunk működtetni. Egyedül ez az elektromos joystick teszi lehetővé olyan extrák működtetését, mint az előprogramozott 3. és 4. funkciók, az AUTO-LEVEL szintezés, az AUTO-UNLOAD ürítés és a SEED-LINK eszközcsatlakozás. Ezen felül 7 nyomógomb áll rendelkezésre, hogy személyre szabhassuk a rakodógép kezelését. Az E-PILOT, mint prémium vezérlési rendszer csak az MX felsőkategóriás gépcsaládjához, a T400-hoz elérhető.

 

Megkell említeni, hogy az MX minden vezérlő joysticka ergonomikusan lett megtervezve és azok elhelyezése a különböző traktorokban szintén nagyszerűen kivitelezhető a MULTI-ARM rendszernek köszönhetően. Az egység a vezetőüléshez rögzíthető és a minden irányban állítható karjaival a legoptimálisabb pozíció rögzíthető.

 

Szöveg: Sebesi István, termékmenedzser

Kép: MX

 

Ha rakodógép beruházás előtt áll érdemes kihasználni az MX őszi akcióját, melynek keretében komplett rakodó vásárlása esetén a választott MX vezérlést egy alacsonyabb szintű áráért kapja meg.

Részletekért keresse kollégáinkat, elérhetőségüket IDE kattintva találhatja meg!

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek