Jánoshalmi gépészverseny

Jánoshalmi gépészverseny

2018. május 18-19-én megrendezésre került a 29. Dr. Szabó Gusztáv Mezőgazdasági Gépész Országos Szakmai Verseny Jánoshalmán, amelyet az AXIÁL Kft. is támogatott.

A versenynek a FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiuma adott otthont, melyet a gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karával közösen rendezett meg az intézmény.

 

 

A megmérettetés a 11-12-13. évfolyamos mezőgazdasági- és erdőgazdasági gépészek, illetve technikusok részére került meghirdetésre és három részből tevődött össze. Volt írásbeli feladat, mely a versenyző saját iskolájában dolgozat formájában zajlott, szóbeli feladatok Jánoshalmán, illetve szintén Jánoshalmán gyakorlati feladatok végrehajtására is sor került. Az idei gyakorlati feladatok között volt szerszámfelismerés, tápszivattyú-, dugattyúgyűrű-, tengelykapcsoló szerelés, fémmegmunkálás és volt egy traktoros ügyességi verseny is, melyet Rabb Gábor, szervizmérnök kollégánktól tudunk, aki mint zsűritag vett részt az eseményen.

A verseny péntek délután kezdődött gyakorlati feladatokkal, de párhuzamosan szakmai programokon is részt vehettek a versenyző diákok és a kísérő tanárok. Bemutattak egy Landini traktort is, de este 18 órától Baranyi Péter szervizmérnökünk tartott előadást a „CLAAS erőgépek motorjai és azok fejlesztési iránya” címmel.

 

 

Kollégánk bemutatta a CLAAS traktorokat, kiemelve a benne található motorok evolúcióját, kihegyezve a témát a kipufogógáz utókezelő rendszerekre és azok működésére. Nemcsak a traktorok elméleti működését, hanem kezelési és karbantartási tanácsokat is javasolt a szervizmérnök, melyek meghibásodásokról készült képekkel illusztrált. Ezek a képek a nem megfelelő körülmények közötti üzemeltetés káros hatásait prezentálta az érdeklődőknek. Az előadást követően a közönség tagjai személyesen fordultak az előadóhoz a felmerült kérdéseik megvitatására. Másnap délelőtt került sor a szóbeli vetélkedőre, majd délben eredményt hirdettek, melyekről hamarosan tájékoztatjuk Önöket is.

 

Szöveg és kép: Baranyiné Hutai Anikó, marketingmenedzser

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek