Hosszú távon is biztos megélhetést ad a mezőgépész szakma

Hosszú távon is biztos megélhetést ad a mezőgépész szakma

A szülők figyelmét is ráirányítják arra, ha mezőgépésznek tanul a gyerek, akkor biztos megélhetés, fenntartható életmód vár rá az agráriumban. A MEGFOSZ-tag cégeknél meg is nézhetik, mit csinálnak, hogyan dolgoznak a mezőgépészek.

Mint hírül adtuk, 2019-ben is folytatódik a stratégiai együttműködés az MKB Pénzügyi Csoport, valamint a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) között. A megállapodás sajtótájékoztatóval egybekötött aláírása után kérdeztük a MEGFOSZ elnökét, Harsányi Zsoltot.

 

Hiányszakma-e még a mezőgépész szakma?

Sok-sok fiatal hiányzik még a képzésből, és a pályán is bőven elkelnének még a jó szakemberek.

 

Az Agrárminisztérium hivatalos besorolása szerint is hiányszakma még?

Minden évben változik, hogy az egyes megyékben melyek a hiányszakmák. Beadványaik alapján az Agrárminisztérium dönt erről. Ez havi 30 ezer forintos ösztöndíjat jelent a hiányszakmában tanulók számára. Igen, vannak az országban olyan területek, ahol hivatalosan is hiányszakma a mezőgépész. A tervek szerint a minisztérium hosszabb távon más módon kívánja kezelni a kérdést, mivel mind több a hiányszakma, egyre több fiatal hiányzik az agrárszakképzésből.

 

Mi a 2015-ben indított Legyél Te is mezőgépész program legnagyobb eredménye?

Az, hogy az öt évvel korábbi állapothoz képest megduplázódott a képzésben részt vevők száma, ezt statisztikai adatok is alátámasztják. Jelenleg 2700 fiatal tanul mezőgazdasági gépésznek. Mindezt úgy értük el, hogy az agrárszakmákban ezzel ellentétesek a folyamatok, tehát mindenhol csökkent a jelentkezők létszáma. Ebben persze az is benne van, hogy mi már korábban, a többieket megelőzve léptünk akcióba.

 

Harsányi Zsolt: Ráébresztjük a fiatalokat arra, hogy a mezőgazdaságban van a csúcstechnika, nem a Forma–1-en – fotó: agroinform.hu

 

Hogy állnak a meghirdetett 11 pont...

... összevontunk három pontot.

 

...nyolc pont teljesítésében?

Nem az egyes pontoknak kívánunk megfelelni, hanem azt a célunkat akarjuk elérni, hogy minél több tanuló kerüljön be a szakközépiskolába, illetve most már szakgimnáziumba. Utána meg tudjuk tartani, majd a szakma gyakorlójaként be tudjuk építeni őket a mezőgazdasági gépészettel foglalkozó üzemekbe. A fiatalokat egyébként a korábbi évekhez képest már egészen más módon kell megszólítani: tapasztaljuk, hogy papírt szinte nem is vesznek a kezükbe, újságokat nem olvasnak, ám annál buzgóbban nyomogatják okostelefonjaikat. Épp ezért különböző Facebook-oldalakon videóüzenetekkel és egyéb tartalmakkal igyekszünk bombázni a diákokat. Azt látjuk, hogy a rövid videókkal igazán hatásosan el lehet érni őket.

 

A roadshow-kon és a pályaválasztási napokon viszont személyesen is elérik őket. Milyenek a tapasztalatok?

Nagyon jók! Például amikor a MEGFOSZ-partnerekkel kitelepülünk egy-egy iskola közelébe, és viszünk egy „csodatraktort”, az hatalmas élmény a gyerekek számára. Beülhetnek, az ügyesebbek mehetnek is vele egy kört a szabad területen. Ráébrednek, hogy a csúcstechnika itt van, nem a Forma–1-en.

 

Az öt évvel korábbihoz képest megduplázódott a mezőgazdasági gépész képzésben részt vevők száma – fotó: MEGFOSZ

 

Nagyon fontos, hogy a szülő hová küldi tanulni a gyerekét, ezért nekik is igyekszünk megmutatni, hogy nálunk jó szakmát szerezhetnek a fiatalok, biztos és jó megélhetésük lesz a mezőgazdaságban. Erről szólnak a nyitott kapuk rendezvényeink is: MEGFOSZ-tag cégeknél megnézhetik, mit csinálnak, hogyan dolgoznak a mezőgépészek. Mindezt megfejeljük azzal is, hogy a mezőgépész cégeknek az is feladatuk, hogy minél több szomszéd gyereket szólítsanak meg és hozzanak be a szakmába.

 

Mi lesz az idei együttműködés tartalma az MKB-val, illetve az MKB-Euroleasinggel?

A januári AgrárgépShow-val – benne a „Legyél Te is mezőgépész!” országos versennyel – már elkezdődött az idei együttműködésünk. Májusban közösen veszünk részt a mezőfalvai NAK Szántóföldi Napokon, ott is megmutatjuk ajánlatainkat a fiataloknak. Szeretnénk minél több érdeklődőt meghívni. Megrendezzük az immár szokásos pályaválasztási napokat és a roadshow-kat is. Különböző videókat tervezünk a pályaválasztás előtt állók számára, és még sorolhatnám. Tehát folytatjuk, amit 2017-ben elkezdtünk, egyre hatásosabb kivitelben. Az új ötleteket pedig majd később áruljuk el.

 

Folytatódik a stratégiai együttműködés az MKB Pénzügyi Csoport, valamint a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége között – fotó: agroinform.hu

 

Mit jelent az MKB-Euroleasinggel való együttműködés a MEGFOSZ számára?

Nagyon fontos partner, hiszen nemcsak azokban a programban dolgozunk együtt, amelyekről az imént szóltam. Az MKB-Euroleasing komoly finanszírozó partnere is a mezőgazdaságigép-forgalmazóknak: 13 milliárd forintnyi hitellel van jelen a gépértékesítésben, ezzel 30 milliárd forint értékű gépállomány megvásárlásában segítette a vevőinket.

 

Mi várható a küszöbön álló MEGFOSZ-közgyűlésen?

Az elmúlt év munkájának értékelése mellett megtárgyaljuk az elnökség által összeállított 25 pontos tervet is. Például szeretnénk tovább fejleszteni a statisztikai rendszerünket, hogy általa még pontosabb információkhoz juttassuk a tagjainkat – és a finanszírozókat – arról, hogyan is néz ki a mezőgazdaságigép-piac.

Azzal a problémával is szembe kívánunk nézni, hogy a mezőgazdasági vontatók műszaki vizsgáztatására különböző előírásokat vezet be a magyar, illetve az uniós szabályozás. El akarjuk érni, hogy a mi véleményünket is kérjék ki, vegyék figyelembe. Ezáltal szeretnénk megvalósítani azt, hogy ne tolódhasson ki akár két-három hónapra is a gépek műszaki vizsgáztatása.

 

Forrás: agroinform.hu

 

 

Közös a siker: folytatódik a MEGFOSZ és az MKB Pénzügyi Csoport együttműködése

 

Budapest, 2019. március 12. - Újabb, egy évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MKB Pénzügyi Csoport és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ). >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek