HORSCH – sekély és intenzív talajművelés

HORSCH – sekély és intenzív talajművelés

A tarlóhántás, tarlóápolás általában tárcsával vagy szántóföldi kultivátorral történik. A tavaszi magágykészítést szántott talajokon szokták könnyű rugós kapás kombinátorral végezni.

A mulcsos talajművelés a szalmamenedzsmenten áll vagy bukik. A hosszú szárú szalma lassabban rothad el, nehéz a talajba bekeverni, ezért már az aratásnál oda kell figyelni, hogy mit hagyunk magunk mögött. Általában a hosszú szárú szalmát vagy igen magas tarlót tárcsával dolgozzák be a talajba. Az árvakelés bedolgozása optimális esetben szántóföldi kultivátorral történik, amikor az alapművelést is elvégezzük. Hogy a vetés előtt kell-e még műveletet végezni, az attól függ, hogy milyen az időjárás, mekkora mennyiségű növény fog még kikelni, milyen intenzitással. Amennyiben a vetőgép, például a Pronto el tudja tüntetni az újra kikelt növényeket, úgy nem kell még egy talajművelési menet, ellenben két lehetőség közül választhatunk: vegyszereres totális vagy mechanikus gyomirtás.

 

A Cruiser és a szalmamenedzsment

 

A mulcsos technológiában a tavaszi magágynyitás vagy műtrágya-bekeverés a hagyományos könnyű kombinátorokkal nem tökéletes. Jobb lenne egy erősebb rugós kapát használni, amellyel akár mélyebben is tudunk dolgozni, de továbbra is apró morzsás talajt hagy maga után.

A HORSCH legújabb fejlesztése a sekély talajművelés terén a Cruiser kultivátor. A Cruiser 150 kg-ra előfeszített rugós kapákkal rendelkezik, így mélyebben is tud dolgozni úgy, hogy a kapa bent maradjon a talajban. A tarlóhántásnál vagy tarlóápolásnál a hatgerendelyes felépítésnek köszönhetően a szalmát tökéletesen teríti szét és dolgozza be a talajba.

 

Az előfeszített kapa biztosítja az intenzív talajművelést

 

A biogazdaságok számára egy tökéletes feketén tartó eszköz, ugyanis ebben az esetben a tárcsa csak szaporítja a gyomokat, a Cruiser segítségével viszont kihúzzuk és irtjuk azokat. Azáltal, hogy a föld sokáig bent van a gépben, a Cruiser kivasalja a felszínt, amely sokkal egyenesebb lesz, ezek után a vetőgép vetésimélység-tartása is jobb.

Azon vetési technológiáknál, ahol a vetőgépben nincs munkaeszköz, az utolsó talajművelést, magágynyitást előnyös kapás géppel végezni, mivel ha lúdtalpkapával szereljük, teljes átfedés mellett dolgozik, és tényleg kivág mindent! Abban az esetben, ha késő ősszel nedves a talaj, meg tudjuk szellőztetni azt, és néhány óra elteltével jöhet a vetőgép.

 

Cruiser 12 XL, magágykészítés

 

A szántásokat is el lehet művelni, a hatgerendelyes kapaelrendezés tökéletesen elegyengeti a föld felszínét, és a száraz és nedves talajt intenzíven összekeveri, így a száraz, poros helyek/foltok jóval kisebb arányban lesznek fellelhetők.

A Cruisert különböző hengerekkel lehet szerelni. Tavasszal a dupla RingFlex hengert ajánlott használni, nyáron és ősszel a keményebb talajokon a SteelFlex hengert.

 

A függesztett Cruiser 6 XL tavaszi magágykészítés közben

 

A HORSCH Cruiser egy olyan új sekély szántóföldi kultivátor, amellyel a szalmát oda tesszük, ahová kerülnie kell, kivasaljuk a felszínt, és apró morzsás talajt hagyunk magunk mögött!

 

További információt a HORSCH termékekről IDE kattintva kaphat!

 

Szöveg: Szász Zoltán / HORSCH

Forrás és kép: agrarunio.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek