Hasznos „kütyük” – Lehetőségek Landini traktorokhoz

Hasznos „kütyük” – Lehetőségek Landini traktorokhoz

Hosszú időn keresztül a Landini traktorokról az a hír járta a gazdák körében, hogy azok egyszerű mechanikus gépek, mindenféle komolyabb elektronika nélkül, de napjainkban már lényegesen többet kíván a korszerű mezőgazdaság.

Köszönhetően a gyári fejlesztéseknek és a kompatibilis agrártechnológiai rendszereknek, ma már ezek a gépek is azokat a szolgáltatásokat nyújtják, melyek nagymértékben hozzájárulnak a precíz és hatékony termeléshez.

A következőkben négy olyan lehetőségről lesz szó, melyek elérhetők a Landini vásárlóknak segítve mindennapi munkájukat.

 

DSM terminál: az intelligens érintőképernyő

Az első „kütyü” gyári opció a Landini 7-es szériához. A táblagépekre jellemző felhasználóbarát grafikus kezelőfelületének köszönhetően, a nagyméretű, 12 colos DSM (Data Screen Manager) érintőképernyős monitorról egyszerű kezelni a traktort, de akár a munkagépeket is – ISOBUS adatátvitelen keresztül. A traktorban ezt az egységet a vezetőüléssel együtt mozgó többfunkciós kartámasz-konzolon, ergonomikusan helyezték el. Számos beállítási és felügyeleti funkciót nyújt a kijelző a kezelőnek. A jól felépített menürendszer könnyen értelmezhető ikonokra építve, a különböző funkciók gyors elérését teszi lehetővé. Folyamatos információkat nyújt a traktor valós idejű paramétereiről, de ezen a felületen keresztül könnyen elvégezhetők a traktor különböző beállításai is, például a kihelyezett hidraulikaszelepeké, a függesztő szerkezeté, a sebességváltóé és további egységeké.

Ha a traktor ISOBUS csatlakozással is el van látva, az érintőképernyőn keresztül lehetővé válik a kommunikáció a traktor és a munkagép között, valamint a DSM monitor kezelőfelülete lehetővé teszi a kapcsolt eszköz beállításait.

Lehetőség van kamera csatlakoztatására, így például biztonságosabb tolatni egy nagyobb járműszerelvénnyel. Adatok fel- és letöltéséhez nagysebességű USB csatlakozóval is ellátták a terminált.

 

 

ISOBUS: kapcsolat a traktor és munkagép között

A közelmúltig problémás volt a különféle munkaeszközök csatlakoztatása a traktorhoz, mivel azok vezérléséhez, beállításához megannyi vezérlőegységet, monitort kellett elhelyezni a fülkében, nem is beszélve a nagy mennyiségű kábelről. A szabványosított ISOBUS rendszernek köszönhetően mindez leegyszerűsödött, és átláthatóbbá vált. A lényeg, hogy egy kezelőfelületen keresztül vezérelhetők a traktorhoz kapcsolt, szabványnak megfelelő munkagépek. Ez a lehetőség, a gépgyártók fejlesztéseinek jóvoltából, egyre szélesebb körben érhető el.

A Landini traktorokra 2015-ben adaptálták a rendszert, az ISO 11783 szabványnak megfelelően, ami jelentős előrelépés volt a gépek integrálásában a precíziós gazdálkodásba. A Landini első szériája, melybe bekerült ez az egység, a 7-es volt, de folyamatos a többi traktorcsalád fejlesztése is. A rendszer lehet gyári opció egy új traktor rendelésekor, de utólag is beépíthető. Emellett lehet használni az AXIÁL Kft. által forgalmazott Trimble automatikus kormányzási rendszerekbe integrált ISOBUS-t is.

 

Automatikus kormányzás: akár csukott szemmel is

Az automatizált folyamatok jobb pontosságot és teljesítményt nyújtanak, miközben csökkentik a kezelő fáradtságát.

Az automatikus kormányzási rendszer műholdas navigáción keresztül kormányozza a traktorokat, a fent említetten túl további előnyökkel: csökken a felesleges átfedés és kihagyás, a fogyasztás, a táblaszélek taposása, az erőgépek terhelése a táblavégi fordulókban, és nő a területteljesítmény. A rendszer pontossága akár 2,5 centiméter is lehet, korrekciósjel-szolgáltatás igénybevételével.

A Landini saját megoldást kínál komplett rendszer formájában, de későbbi kiépítéshez előkészítéssel is fel tudja szerelni a traktorokat. Jelenleg ez a gyári lehetőség a nagyobb szériához érhető el, de a Trimble segítségével a kisebb traktorok is elláthatók automatikus kormányzással. Az utóbbi esetben a rendszer kijelzőjén keresztül (feloldó kóddal) vezérelhető az ISOBUS-os munkaeszközök legtöbbje.

 

 

Flottakövetés: hogy mindent lásson a gazda szeme

A flottakövetés (Fleet Management) kiváló lehetőség nyomon követni a gépek mozgását, munkavégzését, fogyasztását, üzemi paramétereit, melyek digitálisan naplózhatók is, a hatékony használat érdekében. A rendszerek kommunikációs protokolljai különféle kimutatásokat és értékesítéseket továbbítanak a flotta elemeiről a gazdálkodóknak, a gépek műholdas földrajzi helyzete és a CAN BUS rendszerükből nyert adatok alapján. Így webes vagy mobil alkalmazáson keresztül bármikor gyors, valós idejű információkhoz lehet jutni – akár az irodából is – egy adott traktor pozíciójáról, munkavégzési paramétereiről. Az összegyűlt adatok kiértékelését követően rövid idő alatt hozhatók olyan döntések, melyek tovább növelik a gazdaság hatékonyságát és jövedelmezőségét.

Az Argo Tractors ez irányú fejlesztései a végükhöz közelednek, és hamarosan elérhetővé válnak a Landini traktorokhoz. Emellett az AXIÁL Kft-nél már rendelkezésre áll egy flottakövető rendszer, melynek használata jelentős előnyöket hoz a gazdálkodásban.

Mint láthattuk, a felsorakoztatott műszaki megoldások nagyrészt elérhetők gyári opcióként a Landini kínálatában, de rendelhetők más kompatibilis – az AXIÁL Kft. által ajánlott – rendszerek is. Az utóbbi választás előnye sok esetben, hogy egyéb szolgáltatásokba integrálva szélesebb felhasználást tesznek lehetővé.

 

Varga Balázs, bemutatógép-kezelő

Landini 7-230 traktorral járok demózni, amely fel van szerelve DSM terminállal és Trimble automatikus kormányzással. Ezek nagymértékben megkönnyítik a mindennapi munkámat, egyszerűbb, gyorsabb beállítást tesznek lehetővé. A DSM érintőképernyőn tudom követni a hidraulikus szervek működtetését és beállítását, a területtel kapcsolatos adatokat (területteljesítmény, fogyasztás stb.), a táblavégi forduló automatikát, úgy, hogy miden egy felületen van. A Trimble GFX-750 monitorral pontosan mérhető és térképezhető a terület, ezt aztán a monitoron műholdképként vissza lehet nézni, vagy akár differenciált kijuttatási térképhez lementeni és felhasználni az adatokat. A kijelző ISOBUS-kompatibilitásának köszönhetően többféle munkagép tölthető be és kezelhető egy felületen, nem okozva gondot a GPS további kezelésében. A NAV-900 kormányvezérlő gondoskodik arról, hogy egyenesen menjen a traktorom, akár 2,5 centiméter pontossággal, ami időt és üzemanyagot spórol nekünk.

 

Szöveg: Sebesi István, termékmenedzser

Kép: Landini

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 05. szám

 

 

Dioráma Landinival

 

Semeniuk Tamásról köztudott, hogy igazi Landini-rajongó, a világhálón osztja meg képeit kedvenc traktoráról. Csillogó szemmel beszél róla, Facebookon együtt szerepelnek, posztol róla, kommentel. Szíve-lelke a Landini. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek