Dioráma Landinival

Dioráma Landinival

Semeniuk Tamásról köztudott, hogy igazi Landini-rajongó, a világhálón osztja meg képeit kedvenc traktoráról. Csillogó szemmel beszél róla, Facebookon együtt szerepelnek, posztol róla, kommentel. Szíve-lelke a Landini.

A középkategóriában nagy a kínálat, a szomszéd gazda tapasztalatai irányították a figyelmét az olasz márkára. Mondhatnánk, családtagnak tekinti. „Megbízható gépek, tankolunk, kulcsot fordítunk, és mehetünk” – fogalmazta meg tömören véleményét a csongrádi gazda hozzátéve, minden technika annyit ér a saját kategóriájában, mint a mögötte álló ember.

Csongrád környékén mintegy háromszáz hektáron gazdálkodik Vas György, a nagypapa irányítása alatt, és Varga Balázs, a keresztfiú közreműködésével a család. A klasszikus vetésszerkezetet idén szemes cirokkal egészítették ki. Tábláik egy nagyobb, nyolcvan hektároson kívül jellemzően öt-tíz hektárosak. A szántóföldi növénytermesztést állattartás egészíti ki, a negyven kettős hasznosítású magyar tarka takarmányszükségletét maguk állítják elő.

Gépvásárláskor legfontosabb elvárásuk a megfelelő, lelkiismeretes szervizháttér. Legyen rugalmas az értékesítő, s rövid időn, egy-két napon belül érkezzen meg a szükséges alkatrész. Mindennek a középpontjában pedig ott áll a megbízható gép.

 

 

Miért épp a Landinira esett a választásuk? Egy ismerős gazda vásárolta az első darabot, s a tapasztalatok meggyőzték őket is. Masszív gépnek tűnt, ám Semeniuk Tamás nem állt meg ennél a pontnál, alaposan utána olvasott, mire képes a Landini. Szinte boncasztalra tette, hogy össze tudják hasonlítani más, hasonló márkákkal. Megbízható, nem szervizigényes, sok üzemóra után sem kell hozzányúlni. Ugyanakkor azt is szem előtt tartották, hogy mechanikus váltója legyen, amelynek kevesebb meghibásodási lehetőséget tulajdonítanak. „Minél egyszerűbb, annál megbízhatóbban működik” – vallja a szakember. Talán elcsépeltnek tűnik az ár-érték arányra és a fogyasztásra hivatkozni, de ez is lényeges. Így került gazdaságukba 2013 tavaszán a Landini Landpower 165-ös. A talajmunka az elsődleges feladata, szánt, tárcsáz, kombinátorozik. Emellett a vetőgépet, vagy a pótkocsit is mögé kötik.

A talaj minősége nagyban meghatározza a vonóerő-igényt. „Középkötött földjeink vannak, de jellemző a mozaikosság is.” Szinte mindegyik táblájukban találni kisebb-nagyobb szikes foltokat, amelyek képesek megfogni a traktort. Nedvesen olyan, mint a kocsikenőcs, kiszáradva betonkemény. Ez gyakorlatilag szakítópróba! Épp ezért jobban oda kell figyelni a mechanikus váltóra. „Ha nem eléggé nyomjuk a gázt, gyorsan le lehet fullasztani az erőgépet” – mosolyog, sok nehézségen átsegíti a rutin.

 

 

Hatévnyi tapasztalataik szerint a Landpower 165-ös sokoldalúan használható, megbízható, s bár nem kellett hozzányúlni, könnyen javítható lenne. Bármilyen alkatrészre volt is szükség, két napon belül megérkezett. Ráadásul néhány éve megnyílt az AXIÁL telephelye Hódmezővásárhelyen, így még közelebb jött a segítség.

Ezen fellelkesülve az elmúlt évben vásárolták a kisebb Landinit. A 6-130C Tamás születésnapjára, augusztus közepére érkezett. Nem csak a talajmunkában vesz részt, rászakadt a permetezés, és a pótkocsi elé is szívesen befogják.

Míg az első traktort mechanikus váltóval rendelték, a kisöccse már Powershifttel érkezett, s több benne az elektronika. Meg kellett szokni, de ha rááll az ember keze, kiderül, sokkal kényelmesebb. Mindkettő Iveco (F.P.T.) motorral szerelt, a nagyobb elektronika nélkül mechanikus befecskendező-rendszerrel, a kisebb már elektronikus SCR-rel. A viszonylag nagy lökettérfogatnak köszönhetően elismerésre méltó a nyomatékuk és a rugalmasságuk. A 165 kezelése egyszerű, a sebességváltó, a motor és a hidraulika mechanikusan szabályozott, csak a szükséges elektronikus egységeket építették be, mégis teljesíti az Euro 3-as normát. Semeniuk Tamás elmondta, a sok, kisebb táblán nemigen tudnák kihasználni az automatikus kormányzást, sorvezetést. Ráadásul a munkaeszközeik sincsenek erre műszakilag felkészítve, bár a jövő céljai között szerepel ilyen irányú fejlesztés. Törekednek viszont arra, hogy hagyományos, masszív, ugyanakkor korszerű gépekkel dolgozzanak.

 

 

A kabin korszerű, nem csak a belső teret növelték meg, lényegesen jobb lett a körkilátás, jól át lehet tekinteni a munkaterületet, kényelmesebb a kezelés. „Néha úgy érzem, felesleges a lábam, mindent kézzel kezelek” – magyarázta Balázs a 6-130C előnyeit. Talajmunkákhoz 165-ösben is jó lenne Powershift váltás, a mechanikussal meg kell tanulni dolgozni. Az öregnek „lelke” van, össze kell vele szokni. A kisebb négyhengeres nyomatéka olyan, hogy simán megindul az ekével.

Évente ezer-ezerkétszáz üzemórát mennek a traktorok. 5600-at tettek a nagyobb Landiniba, amely a hatodik szezonját dolgozza végig, a kisebb egyévesen ezret dolgozott. A sajátjuk mellett kevés bérmunkára is vállalkoznak.

A fogyasztásra nincs panasz, a Landpowerrel hektáronként 20-22 literrel szoktak szántani, de egy ügyesebb lábú traktoros le tudja szorítani 18 literre, miközben a kicsi elmegy 15-16-tal. Az idősebb gép köves úton jóval többet iszik, szerencsére 8-10 kilométeres körben helyezkednek el a földek. Csakhogy el kell vinni a gabonát Szentesig, ami oda-vissza megvan 60 kilométer.

 

 

Míg szezonban állanódan dolgozik a két Lanidini, télen a szín alatt várják a tavaszi indulást. Odafigyelnek rájuk, a hatéves Landpower mintha ma jött volna ki a gyárból. Mondhatnánk, egygazdás gépekről van szó, Tamás kezeli a nagyot, Balázs az újat üli meg. Kicsit barátságosabban bánnak velük, amit meghálálnak az erőgépek.

Mint elmondta a szakember, az AXIÁL-lal régi a kapcsolatuk, nemcsak a traktorokkal, hanem a munkagépekkel is kötődnek hozzá. A tipizálás megkönnyíti a munkájukat, egy szervizzel kell csak kapcsolatot tartani, ugyanazt az olajat használják.

Ők is túlgépesítenek, hogy haladjon a munka, optimális időben el lehessen végezni a feladatokat, ami a gazdálkodás biztonságának az alapja. Semeniuk Tamás beszélgetésünk végén elmondta, a jövőben is csak Landiniban gondolkodnak.

 

Szöveg: Viniczai Sándor, szakújságíró

Fotó: Kerti Borbála

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. szeptember

 

 

Landini 6C és 7-es széria az őszi szezonban is

 

High-tech funkciók és magas szintű komfort jellemzi az új Landini 6C és 7-es széria modelljeit, melyek igazi mindenesként számos feladatot képesek ellátni egy gazdaságban. Ismerje meg most a gépek tulajdonságait termékmenedzserünk írásából! >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek