Hallott már ezekről a kalászos permetezési technológiákról?

Hallott már ezekről a kalászos permetezési technológiákról?

Kaotikus az idei szezon a növényvédelmet tekintve: a sok csapadék miatt a kalászos táblákra sokfelé csak megkésve tudtak felmenni a permetezők. Fontos ugyanakkor elvégezni a kalászvédelmet, az idei tavasz ugyanis nagyon kedvezett a gombafertőzéseknek.

A kalászosok növényvédelme még mindig aktuális, tekintve, hogy a rengeteg eső nagyban segítette a gombafertőzések gyors terjedését. A csapadékos időjárás és a búza virágzása indokolja a fuzárium elleni védekezések megkezdését, amint rá lehet menni a talajokra. Az Agroinform.hu eheti körkérdésében a kalászosok védelméről volt szó, azon belül is a növényvédő szerek kijuttatásával foglalkoztak. A következő kérdésekre keresték a választ:

 

1. Milyen modern kijuttatási lehetőségek vannak a minél hatékonyabb kalászvédelemben? Milyen szerepe van a fúvókáknak a fungicidek kijuttatásakor?

2. Milyen felszereltségű permetezőt ajánl a hatékony gombavédelemhez? Hagyományos kerettel felszereltet, légzsákosat, elektrosztatikusat vagy mágneses permetezőt válasszunk?

 

Az AXIÁL Kft.-től Berta János, Berthoud termékmenedzser válaszolt a kérdésekre.

Milyen modern kijuttatási lehetőségek vannak a minél hatékonyabb kalászvédelemben? Milyen szerepe van a fúvókáknak a fungicidek kijuttatásakor?

Nemcsak a kalászvédelemben, hanem egyáltalán az egész növényvédelmi tevékenységben legfontosabb a kereszt- és hosszirányú szórásegyenletesség. Ehhez pedig a szórókeretnek mindig egyenletes távolságban kell futnia az ültetvény felett. Nagyon sok függ a szórókeret felfüggesztési módjától. A növényvédő gépek túlnyomó többsége az inga felfüggesztést használja, ekkor azonban a keresztirányú szórásegyenletesség nem megfelelő. Egyes helyeken túldozírozást eredményez, másutt aluldozírozást.

 

A legfontosabb a kereszt- és hosszirányú szórásegyenletesség – fotó: AXIÁL Kft.

 

A Berthoud permetezőgépek keretfelfüggesztése teljesen egyedi kialakítású, miszerint a keret geometriai középpontjában egy központi forgócsapon van felfüggesztve. Ennek okán a tehetetlenségénél fogva vízszintesen futó szórókeret alatt elfordulhat maga az alépítmény, és mindig a futóművel párhozamosan áll. Természetesen ezt is, valamint az összes többi típusú, elektro-hidraulikusan működtethető szórókeret felszerelhető ultrahangos vagy radaros szórókeret magasságszabályzó rendszerrel.

Lehetőség szerint a permetlé vezetékek és a fúvókák a szórókeretben, védett helyen legyenek. Van, aki arra esküszik, hogy a hagyományos 110 fokos egy réses fúvókát jóval az optimális nyomás felett, akár 5-6 bar tartományban üzemelteti, és a gép mögött húzott ködfüggönnyel kívánja elérni a megfelelő fedettséget. Ez azonban könnyen elsodródáshoz vezethet. Ennél hatékonyabb a kúpsugarú fúvókák optimális 3 bar körüli nyomáson tartásával végzett permetezés. Ragyogó fedettség érhető el mind a menetirány szerinti, mind a hátoldalon. Ez még fokozható aszimmetrikus szórásképű fúvókával, ami esetleg lehet légbeszívásos is, ami csökkenti az elsodródás esélyét.

 

A permetlé vezetékek és a fúvókák a szórókeretben védett helyen legyenek – fotó: AXIÁL Kft.

 

Milyen felszereltségű permetezőt ajánl a hatékony gombavédelemhez? Hagyományos kerettel felszereltet, légzsákost, elektrosztatikust vagy mágneses permetezőt válasszunk?

A Berthoud csak hagyományos kerettel rendelkező gépeket gyárt. Van, aki ilyet is, légzsákosat is. Tudomásom szerint a légzsákos technológiát nem a behatolás képességének javítására, hanem az elsodródás ellen találták ki. Az elsodródást kb. 6-8 m/sec szélsebességig a légbeszívásos fúvókák kontrollálni tudják. 5-7 bar nyomáson üzemeltetve a növényzetbe hatolás képessége is megfelelő. A kalászvédelem esetén nincs szükség a növény mélyebb rétegeiben történő hatóanyag elhelyezésre.

A szabadföldi mérővizsgálatok eredményei szerint 120-04 réses fúvókákkal búza kezelésénél csak a lombozat felső és középső részén ért el megfelelő nagyságú fedettséget, injektoros ID-120-04 fúvókákkal azonban a lombozat teljes mélységében kielégítő mértékű a cseppek lerakódása.

 

Hatékony a kúpsugarú fúvókák optimális 3 bar körüli nyomáson tartásával végzett permetezés – fotó: AXIÁL Kft.

 

  • Vegyszeres gyomirtásnál 2 m/s-nál kisebb szélsebességeknél alkalmazhatják a réses fúvókákat, ennél nagyobb szélben az elsodródás mérséklése érdekében az injektoros fúvókák használata szükséges.
  • Állománykezelésnél a hagyományos réses fúvókák működtetése csak akkor célszerű, ha a növényzet felső részét elegendő permetezni (például kalászkezelésnél), illetve a növények alacsonyak és a lombozat ritka (például hagymánál).
  • Magasabb és sűrűbb növényzet egyenletes permetezésénél injektoros fúvókák használata indokolt.
    A réses fúvókák üzemeltetésénél 2-4 bar, az injektoros fúvókáknál 4-8 bar nyomás alkalmazása célszerű.

 

Elektrosztatikus, vagy mágneses permetezőgéppel még szántóföldi növénytermesztésben nem találkoztam.

 

Forrás: agroinform.hu

 

 

BERTHOUD

120 év gyártói tapasztalat segít abban, hogy a magyar mezőgazdaságban a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő, világszínvonalú, üzembiztos növényvédő gépek üzemeljenek. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek