Framest újdonságok

Framest újdonságok

A Framestnek a három legfontosabb célja minden gép kialakításánál az agronómiai szerep, a műszaki feltételrendszernek való megfelelés és a gazdaságosság. Ennek megfelelően készül a Fraroll és Fradisc gépek is.

Fraroll 6500 nagy vágóhenger:

Az elmúlt időszakban megnövekedett azon gazdálkodók köre, akik vágóhengert kívántak vásárolni meglévő, vagy új hengerükhöz. A Framest Fraroll hengerek kialakítása és tömege is alkalmas arra, hogy ezeket a vágóhengereket opcióban akár utólag is meg lehessen venni és a meglévő hengerek helyére fel lehessen szerelni. A piacon lévő 2-3 típushoz képest a hengerátmérő kisebb, ezzel lehetőségünk adódott növelni a pengék ráhelyezési szögét, így egy sokkal intenzívebb vágást kapunk a vágóhenger munkája után. A hengerek tömegét növelni lehet, ha vízzel feltöltik azokat.

Hova ajánljuk? Álló repce, napraforgószár letörése, aprítása, zöldtrágya aprítás, könnyebb, kevésbé kötött talajokon akár búza utáni tarlókezelésre is alkalmazható. A vágás hatékonysága nagyban függ a talaj keménységétől, így homokos talajon nagy szármaradványnál nem a legszebb munkát kapjuk, hiszen támasztófelület szinte egyáltalán nincs. Messzemenően alkalmas nedves talajállapotnál az ideális munka elvégzésére, hiszen a kifelé fordított trapézforma és a nagy kerületi sebesség jó öntisztulást eredményez.

 

Műszaki jellemzők:

A henger teljes átmérője: 500mm

Pengék vastagsága: 8mm

Tömege: 208 kg/m

Tölthető víz: 53 liter/m, azaz +53 kg tömeg érhető el

 

Fraroll 6500 nagy vágóhenger munkája napraforgó táblán

 

 

Fradisc 6000 V tárcsa ráépített hengerrel:

Az őszi vetésű növények számára történő talajelőkészítés során érdemes együtt gondolni a felszín közeli- és a mélyítő művelés elvégzésére. Komoly feladatnak ígérkezik ez szélsőségesen száraz, keréknyomokkal szabdalt, vagy nagy mennyiségű szármaradvánnyal fedett talaj esetén. Ekkor jutnak szóhoz igazán a klasszikus nehéz tárcsák, mint amilyen a Framest Kft. által gyártódó Fradisc „V” elrendezésű tárcsás borona.

 

Vegyük fontolóra az alábbi előnyöket, amit a Fradisc tárcsák adnak az üzemeltető kezébe:

  • kellő mértékű (130 kg) egy tárcsalapra eső tömeg, ami jó behúzást garantál száraz állapotoknál is
  • jól kiválasztott tárcsalap átmérő (710 mm) a kiváló aprításhoz és keveréshez
  • könnyen- és pontosan beállítható tárcsaszöget és hossz-vízszintet a kívánt munkaminőséghez
  • keresztben rögzített tárcsaszárnyakat, ami a teljes munkaszélességben azonos mélységű munkavégzést garantál
  • elsődleges- és másodlagos művelésre egyaránt alkalmazható
  • hengerrel kapcsolva beéredésre, további művelésre alkalmas állapotot tud létrehozni
  • jó minőségű alapanyagokból épült gépet, amely kevesebb szerviz költséget, kevesebb állásidőt és hosszabb élettartamot nyújt

 

 

Levélosztásukkal, könnyű beállíthatóságukkal és hosszú élettartamukkal lehetőséget adnak az agronómiának, hogy mindig az adott körülményhez igazodva a lehető legjobb munkát végezhesse el a gép. Csökkenti a porosodás és a tárcsatalp kialakulását, valamint az erózió megjelenését. Masszív felépítése, az alkalmazott anyagok kiváló minősége minimalizálja az állásidőt, a javítási költséget.

Framest Fradisc tárcsák vontatott kivitelű munkagépek. A kettős gerendával alkotott térváz alatt, a gép közepén helyezkedik el a kiemelő-szállító szerkezet.

A V tárcsákhoz már nagyon régóta komoly fejtörést okozott a gyártók számára egy megfelelő tömegű, ráépített henger kifejlesztése. Hosszú tervezési folyamat végén, a Framest Kft.-nek sikerült megoldania az összes felmerülő problémát, így már új rendelésű Fradisc 6000 V tárcsához, vagy már meglévő Fradisc 6000 V tárcsához is a termékkínálatba került.

Az „U” profilú hengerek két sorban, egymásba fűzve futnak, a gyűrűközöket így tisztítva. A finomhangoláshoz változtatható a két henger egymáshoz viszonyított mélységpozíciója. Például sáros, sármaradványos talajon célszerű az első sort kissé sekélyebben járatni. A gyűrűk átmérője 560 mm, osztásuk egy hengeren 220 mm. Szerelt hengerek tömege vázzal 204 kg/m.

Bármely tárcsa esetében javasoljuk a különböző öntvényekkel szerelt vontatott, vagy rászerelt henger használatát, melynek alkalmazásával nemcsak a nedvességet őrizzük meg, de jó talaj-szármaradvány kontaktot biztosít a gyors lebomláshoz, félkész magágyat a hatásos gyomprovokációhoz, valamint egységesen tömörített talajt a következő művelet hatékonyságának növeléséhez.

 

További információért keresse területileg illetékes kollégáinkat!

 

Szöveg és kép: Király Szabolcs, termékmenedzser

 

 

Akik vasba öntötték a gazdák igényeit

 

Miskolctól 20 kilométerre délnyugatra található Harsány, annak déli végében pedig a FRAMEST Kft. központja. Az egykori téesz gépműhelyéből kialakított üzemben évente nagyjából 200 munkagép/művelőeszköz készül el. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek