Fendt e100 Vario egy Fraunhofer-projektben, amely a mezőgazdasági célú fényelektromos energia felhasználását kutatja

Fendt e100 Vario egy Fraunhofer-projektben, amely a mezőgazdasági célú fényelektromos energia felhasználását kutatja

A mezőgazdaság új kihívásokkal néz szembe. Az éghajlatváltozás miatt új stratégiákat kell kidolgozni annak érdekében, hogy a jövőben is termelhessenek mezőgazdasági termékeket.

 

A Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE ezért létrehozta az "AFE gyümölcstermelés - Az agrárfényelektromosság mint a gyümölcstermesztés éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának rugalmassági koncepciója" elnevezésű projektet.

A németországi gyümölcstermesztést már most is érintik az éghajlatváltozás következményei: az erős napsugárzás, az emelkedő hőmérséklet és az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségek, például jégeső és heves esőzések. A minőség- és termésveszteségek ellensúlyozására a gyümölcstermesztésben egyre gyakrabban alkalmaznak jégeső elleni védőhálót és fóliát. Az "AFE gyümölcstermelés" projekt keretében a következő négy évben azt vizsgálják, hogy az agrár-fotovoltaikus rendszer milyen mértékben képes átvenni ezt a védelmi funkciót az almatermesztésben, milyen rendszerkialakításnak van értelme ennél a növénynél, és milyen mértékben befolyásolja a fotovoltaikus rendszer a terméshozamot.

A Rajna-vidéken található Nachtwey bio-gyümölcsgazdaságban a Fraunhofer Intézet ISE első alkalommal végez kutatásokat egy mezőgazdasági fotovoltaikus rendszer (AFE) kialakítására. Itt a földterületet alma termelésére és egyidejűleg napkollektorokkal történő villamosenergia-termelésre használják.

A projekt célja, hogy növelje a gyümölcstermesztés eltartó képességét, és hozzájáruljon az erőforrás-hatékony földhasználathoz, ezáltal ellensúlyozva a szabadföldi fotovoltaikus rendszerek és a mezőgazdaság közötti földhasználati konfliktusokat.

 

 

A körforgásalapú gazdálkodás a Fendt e100 Vario-val

A kutatási projekt azt is meg fogja határozni, hogy a termelt elektromos energia hogyan használható fel a termelési folyamatot megelőző és követő területeken, például elektromos meghajtású mezőgazdasági gépek alkalmazásával vagy az almaszüret tárolása során az elektromos üzemű hűtőházban. Az AGCO/Fendt a kutatás teljes időtartamára biztosítja a Fendt e100 Vario akkumulátoros-elektromos traktort.

A kistraktort a Nachtwey biogyümölcsgazdaságban mezőgazdasági vontatóként használják a mezőgazdasági gyümölcsgazdaságokban felmerülő összes feladatra. Ezek közé tartozik a gyümölcsfák közötti gyomok mulcsozása vagy a termés tárolóba szállítása, valamint a gyümölcsládák berakodása. 2021 tavaszán a Fendt e100 Vario homlokrakodóval és munkakosárral már a napelem-modulok telepítéséhez is használták.

A Fendt e100 Vario akkumulátoros-elektromos kistraktor a biogazdaságban az almaültetvény saját termelésű villamos energiájával kerül feltöltésre. A villamos energia előállításával és egyidejű felhasználásával az energiaciklus zárul, így a gazdaságon belüli rendszerben rejlő lehetőségek teljes mértékben kiaknázhatók.

A traktor ökológiai lábnyoma jelentősen csökkenthető a CO2 kibocsátás megspórolásával és a zöldáram felhasználásával. Az energetikai körforgás rendszere így megfelel a társadalom fenntarthatóbb mezőgazdaság iránti igényeinek.

 

 

Mezőgazdasági napelemek - Egy projekt a jövő számára

Az agrár-napelem rendszer kiválthatja a gyümölcstermesztésben alkalmazott hagyományos védőszerkezeteket, például a jégeső elleni védőhálót és a fóliatetőt, és megvédheti a növényeket és a gyümölcsöket a káros környezeti hatásoktól. A napelem-rendszer kialakítása a vegetációs fázisban az agronómia követelményeihez igazodik, így a mezőgazdasági tevékenységet nem korlátozza, sőt védőfunkciója miatt még előnyös is lehet. Az agrár-napelemes gyümölcstermesztés optimális eredménye itt elsősorban nem a terméshozam maximalizálására, hanem a biztonságos és jó minőségű almatermesztésre irányul, kiegészítő napenergia-termeléssel.

Ebben a projektben a Fraunhofer ISE-t különböző partnerek támogatják a közszférából és az iparból. A BayWa, az Elektrizitätswerke Schönau és a DLR Rheinland-Pfalz különböző feladatokat vállal, amelyek hozzájárulnak a kutatás sikeréhez.

A projekt a mezőgazdasági szempontok mellett a szociális szempontokat is vizsgálja, és 2025-re fejeződik be. A gyümölcstermesztők számára útmutatót dolgoznak ki, és a helyi döntéshozókkal közösen megvizsgálják az agrár-napenergiatermelés és felhasználás technológiájának meglévő éghajlatvédelmi tervbe való integrálásának lehetőségeit.

 

Fordította: Kresz Gábor, Fendt referens

Forrás, kép: Fendt 

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek