Fendt 724 Vario: egy nemzet kedvence

Fendt 724 Vario: egy nemzet kedvence

A 2012-es évtől a német mezőgazdasági termelők legkedveltebb traktora, a Fendt 700 Vario széria.

Rendhagyó Fendt 700 Vario traktorbemutató következik. Nem a lóerők, szivattyúteljesítmények, az emelőerők nagyságáról és a tömegekről, hanem olyan műszaki tartalomról esik a következőkben szó, amelyekről leginkább autós újságokban olvashatunk vagy még ott sem.

 

Általánosságban igaz, hogy az önvezető autók kivételével egy autóban sincs olyan pontos navigáció, mint a traktorokban. Nincs ez másként a Fendt 700 Varioval sem. 2 cm pontosan képes visszatalálni évek múlva is oda, ahol korábban már „járt” és pl. egy vetést elvégzett.

 

Mindezt akár a Fendt 700 Varioban – ill. bármelyik Fendt traktorban – akár 3 előre eltárolt sebességérték felhasználásával. Ezek közül kettőt szinte bármikor gombnyomásra elő lehet hívni, a harmadik pedig irányváltáskor (tolatáskor) kerül aktiválásra. Persze a táblavégi fordulók automatizálása vagy az automata kormányzás során akár ennél több sebesség is programozható, de ez már inkább az autonóm vezetés előszele a traktorban semmiképp sem a hagyományos értelemben vett „tempomat”.

 

A terminálba integrált VariotronikTI fordulóautomatikával – a műholdas, ill. a földi korrekciójel birtokában akár a traktor pozíciójától függően automatikusan – a traktorszoftver különböző az elektronika által vezérelt funkciókat (4WD ill. differenciálzár ill. TLT, be/ki kapcsolás, hidraulikus) ill. paramétereket (sebesség, motorfordulat, hidraulika körök időzítése) képes automatikusan működtetni ill. kapcsolni. Ezen automatika programozására Fendt traktorok esetében álló helyzetben és munka közben is lehetséges. A fordulóautomatikával a fordulások optimalizálhatók és így nemcsak a teljes munkaidő során lesznek pontosan azonosak a fordulók, hanem évek múlva akár az új Fendt traktorba is átvihetők e beállítások.

Mire jó ez? Ugyanarra, mint az autóversenyzőknél. A teljesítményfokozásra. A normál munkavégzés során a teljesítmény korlátja a motorteljesítmény ill. az abroncs kapaszkodóképessége. A Fendt VariotronikTI-nel a fordulókra fordított időt a lehető legrövidebbre lehet beállítani és mindezt a kezelő tévedésének kizárása és az összhatékonyság maximalizálása mellett. Olyan ez mintha a F-1-nél a kerékcserét robotok végeznék gyártószalagon. Egyszerűen nincs jobb és hatékonyabb!

 

 

Minden funkció egy terminálban a Fendt 700 Vario traktorokban.

Vajon tudja-e még valaki, hogy a Fendt traktorokban előbb volt terminál, amelyen keresztül a traktor és a munkagép szinte összes funkciója beállítható volt, mint bármelyik személyautóban?

A traktor és az ISOBUS-os munkagép valamennyi kezelő ill. beállítási paramétere, az automatikus kormányzás, az elvégzett munkák dokumentálása és a kameraképek, valamint a szervizbeállítások mind egy terminálon áttekinthetően jeleníthetők meg a Fendt 700 Varioban. Ezzel a vezetőfülke rendezett marad és nem zavarja második ill. harmadik terminál a kilátásban a vezetőt. Vajon melyik autóban van ilyen sokféle funkció egy kijelzőbe integrálva? A Fendtnél természetesen érintőképernyős a terminál, amely éjszakai megvilágítási móddal is rendelkezik.

SIM-kártyán, Bluetooth adatkapcsolaton vagy pendrive-on keresztül van lehetőség a Fendt traktor és a hozzákapcsolt munkagép adatait ill. az elvégzett munka jellemzőit az irodai számítógépre eljuttatni.

 

Lámpák, izzók, fényerő… látni és látszani:

A Fendt vezetőfülke kezelőelemeinek a megvilágítása a terminálhoz hasonlóan automatikusan alkalmazkodik a környezet fényerőségéhez.

A LED munkalámpák ill. Bi-LED közúti világítás (ez utóbbi távolságszabályzással) hosszú élettartamúak, alacsony energiafelhasználásúak, és ami a legfontosabb kiváló fényerejükkel tűnnek ki. A LED-sarokfény a mellső keréknyomvonal jobb megvilágításához került felszerelésre. Mindezek a lámpák egy gombos központi világítás kapcsolóval mindössze egy gombnyomással működtethetők.

Egy traktor esetében nem a munkalámpák száma, hanem az összes fényáram és az egyenletes megvilágítás a döntő.

 

Fendt fellépő. Lépcső a vezetőfülkébe:

A Fendt vezetőfülkéhez mély - ezáltal biztonságos - lépcsőfokok vezetnek, melyek enyhén csavart vonalban helyezkednek el azért, hogy kényelmesebb legyen a beszállás. A lépcsőfokok láb magasságban – az üzemanyagtankban elhelyezett lámpákkal – folyamatosan megvilágítottak, így a vezető a testével nem takarja el a fényt és mindig jól láthatók a lépcsőfokok. A vezetőfülkelépcső megvilágítása biztonságossá teszi a ki és beszállást sötétedés után is csakúgy, mint több személyautó esetében.

Intelligens féklámpa-vezérlés révén, amikor a traktor lassul automatikusan felvillannak a féklámpák. Akár a harmadik, csakúgy, mint az autók esetében ezzel is növelve a biztonságot.

 

A Fendt traktorok hagyományos kormányzása esetén a kormánykerék kanyarodást követően a személygépkocsiknál megszokott módon visszaáll egyenes irányba. A kanyarodást VarioActive kormányzás – kormányáttétel változtatással segíti. A legutóbbi Agritechnika kiállításon jelent meg az a szoftver, amely a traktor tábla végi autonóm megfordulását képes levezérelni – akár „Y”-ban tolatva is. Milyen jól jön ez egy szűk sarokban?

 

A gépkezelő kényelmét és egészségét szolgálja a légrugós vezetőfülke, amely fékezés kompenzációval és billenés korrekcióval rendelkezik. A túlnyomásos, aktív szenes szűrővel szűrhető levegőjű fülke - Magyarországon szinte természetes módon alapesetben digitklímával és szélvédő fagymentesítő funkcióval kerül forgalomba. Ezen felül azonban lehetőség van klimatizált (hűtött-fűtött), a traktor légkompresszoráról táplált – ezáltal különösen csendes - légrugós vezetőülés kiválasztására, amely pneumatikus gerinctámasszal, oldalsó és hosszirányú lengéscsillapítással rendelkezik és amely háttámlája a kezelő hátraforduláskor - annak hátával együtt szintén elfordul - mindvégig megtámasztva azt. Ha nem talál traktorost kérje meg ismerősét, hogy cserélje le irodai székét és üljön be a Fendt traktorba! Biztos kényelmesebben érzi majd magát!

Nem csak a vezetőfülke klimatizált, hanem a hűtőbox is. A gépkezelő a teljes nap során gondoskodhat így a frissítőjéről.

 

 

A Fendt vezetőfülkén a gédergumi az ajtókereten és nem az üvegajtón került elhelyezésre. Ezáltal kisebb erővel zárható az ajtó és lényegesen tartósabb a gumitömítés, épp mint a személygépkocsiknál.

A ragasztott szélvédővel a Fendt - a személygépkocsiknál elterjedt - előremutató technológiát vezetett be a traktoroknál. E szélvédőt 300 fokban törlő ablaktörlő tartja rendkívül nagy tartományban tisztán. Nemcsak előre, hanem hátrafelé is kiváló a kilátás a Fendt traktorból az integrált nagylátószögű fűthető és elektromosan állítható visszapillantó tükörből. A traktor hátulján elhelyezkedő fülkéből a hátsó ablakon keresztül kiválóan rálát a gépkezelő a munkagépek bekötési pontjaira, amely így nagyban megkönnyíti a munkagépcserét és magát a munkát is. No még valami az ablaktörlőről, amire az ember talán figyelmet sem fordít, de a technikai kifinomultságát és a Fendt minden részletre való odafigyelését jellemzi:

Hogy töröl a Fendt 724 Vario ablaktörlő?

  • Először mos, majd töröl.
  • Később ismét töröl, hogy az összefolyó vizet eltakarítsa a szélvédőről.
  • 180 ill. 300 fokban és 3 sebességfokozatban képes törölni, így tisztán láthat előre (pl. közúton haladáskor /180/) és a mellső munkagépre (300fok) is.
  • A mosófúvóka a karon helyezkedik el, hogy az ablakmosó folyadék eloszlása egyenletes legyen.

 

A Fendt gyári motor-, hidraulika és váltóolaj előmelegítője alacsony külső környezeti hőmérséklet mellett garantálja a magas működési biztonságot és mivel gyorsan elérhető az olaj üzemi hőmérséklete az alkatrészek kisebb kopással a traktor pedig jobb hidegindítási viselkedéssel rendelkezik. Az üzemanyag ugyancsak előmelegítésre kerül a Fendt traktoroknál.

A szint-vezérelt első tengely rugózás - 100 mm-es működési tartománnyal - reteszelő funkcióval rendelkezik. Mindez karbantartásmentesen. Mit jelent ez? Nincs szükség arra, hogy napi, heti szinten a traktor alá bújva zsírzógombokat keressen a kezelő munkaidőben. A Fendt traktorba egyszerűen be kell ülni és dolgozni. Exkluzív és állandó vezetési kényelem és vezetési biztonság a terheléstől függetlenül. A mellső tengelyrugózás ilyen kialakítása jobb vontatási hatásfokot eredményez. A rugózás kikapcsolható az orrsúly felvételéhez ill. lerakásához vagy a kerékcsere esetén a traktor megemelése céljából.

Az adott munkagéphez leginkább illeszkedő TLT-fordulatszámot a gépkezelő vagy a gazda választhatja ki a Fendt 700 Vario traktorokban. Mind a 4 névleges fordulatszám (540/540E és 1000/1000E) e Fendt traktorban rendelkezésre áll. A nagy fordulatszámigényű és kis teljesítményigényű munkagépek esetén így tovább csökkenhet az üzemanyagfogyasztás.

 

 

A Fendt traktorok mindkét sárvédőjéről kapcsolható a TLT, amely az automatikus motorfordulatszám emelés funkciója révén megkíméli a gépkezelőt attól, hogy ismét vissza kelljen ülnie a traktorba helyben történő munkavégzéskor (pl. permetezőtartály töltés ill. hígtrágya keverés) és ugyaninnen működtethető a kihelyezett hidraulikakör és az emelőmű.

Kettős működésű hátsó emelőmű-munkahengerek lehetővé teszik, hogy a traktor megemelje saját magát például kerékcseréhez vagy a munkaeszközt benyomja a traktor a talajba. Milyen jól jön egy ilyen funkció a szántóföld közepén egy defekt szerelésekor!

A hátsó emelőkarok Fendt traktoroknál általános jellemzője a „parkpozíció”. Ebbe a pozícióban a vonókarok a munkagép vonórúdja számára nagyobb helyet biztosítanak, ezáltal kisebb fordulási sugár érhető el és csökken a pótkocsi vonórúd elgörbítésének az esélye.

A Fendt mellső emelőműve vezetőfülkéből beállítható helyzetszabályzással és talajnyomás-szabályzással rendelhető. E funkciókkal jobb tömegeloszlás érhető el a talajon és ezáltal javul a traktor vontatási képessége (pl. télen hótoláskor) illetve tolólapok, kaszák használatakor azok kopása ill. talajba túrása elkerülhető, gyorsabban szabályozható.

 

Ezek után bizonyára mindenki arra gondol, hogy csak el ne lopják a Fendt traktort! Erre gondoltak a Fendt mérnökei is, amikor a traktoroknál egyedülálló módon egyedi indítókulcsokkal, immobilizerrel (indításgátlóval) látták el a Fendt 700 Vario-t. Az egyedi indítókulcs megnehezíti a traktor elindítását ill. ellopását. Az értékre vigyázni kell! Ez Fendt!

 

További információért érdeklődjön munkatársainknál!

 

Szöveg: Kresz Gábor, Fendt referens

Kép: Fendt

 

 

A Fendt a német traktorpiac élén

 

Megérkeztek Németország 2018-as erőgép nyilvántartási adatai. A számok azt mutatják, hogy a Fendt továbbra is lenyűgözi a német gazdálkodókat és vállalkozókat minden 51 lóerőnél magasabb kategóriában és három Fendt modell a nemzet kedvence is lett. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek