Fendt 700 Vario új kezelői filozófiával

Fendt 700 Vario új kezelői filozófiával

Az új Fendt 714-724 Vario Gen6 (144-237 lóerő) széria hat típust foglal magába – sokrétűen használható nagytraktor! Számos lehetséges opció teszi széles körű igények kielégítésére alkalmassá.

A különböző felszereltségi szintek (Power, Power+, Profi, Profi+), illetve ezeken belül további két „Setting” ad alkalmat, hogy minden gazda testre szabott traktort választhasson.

 

Tökéletes összjáték

A Fendt 700 Vario motorja és hajtóműve tökéletes egységet alkot, nagy nyomatékkal hajt, és fokozatmentes vezetési élményt nyújt. A Fendt 700 Vario jól bevált, nagy teljesítményű hathengeres motorjának 240 lóerős csúcsteljesítményével, robbanékonyságával, ezenkívül a traktor fordulékonyságával nyűgöz le. Továbbfejlesztett motorja hosszabb élettartamúra és kevesebb fogyasztásra tervezték mint az elődjét. A továbbfejlesztett SCR füstgáz-technológia eleget tesz a Tier 5 károsanyag-kibocsátási szabványnak.

A megújult széria egyik legnagyobb újdonsága a FendtONE kezelőrendszer. A FendtONE – kifejezetten egyénre szabható gépkezelés és vezérlőkarfa, szabadon programozható nyomógombok. Logikus és dinamikus színkód-rendszer az egyes funkciócsoportokhoz. A gépkezelő önállóan képes megtalálni az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges menüpontokat, és tanul meg bánni a traktorral.

A FendtONE az első gyári kezelőrendszer, amelyben egységet alkotnak a terminálok és a traktor központi számítógépe, a termináltartalmak online szinkronizálásával. Különféle eszközöket (terminál, PC, tablet, telefon) egyszerű használni, mivel azonos a formátum.

 

 

Három terminál, három joystick

A tízcolos terminál műszerfalként, nappali és éjszakai megvilágítással jeleníti meg a közúti és szántóföldi adatokat, ezenkívül az üzeneteket, figyelmeztetéseket és riasztásokat.

Még két 12 colos terminál bármelyikén, egyszerre legfeljebb hat csempén olvashatók le különböző, a gépkezelő által beállított információk. Ezzel kvázi „feleslegessé” válnak a munkagép-képernyők. A kijelzők tetején illetve alján mutatott információk (láb és fejlécként) rögzíthetők.

Az új „Fendt ISOBUS” lehetőséget teremt negyven különböző ISOBUS funkció egyénre szabott vezérlésére: ezek közül nyolcat multifunkcionális joystickről, 27-et a 3L joystickről és további ötöt a karfáról.

Fendt SectionControllal 36 szakaszban vezérelhető a munkagép munkaszélessége, terepakadályok kizárhatók a művelésből és szabadon eldönthető, hogy először a tábla belsejét vagy a „szegést” (táblahatárt) műveli-e meg valaki.

„Kábelmentes” és helyfüggetlen az adatátvitel a traktor és az iroda között. Mivel nő a Smart Farming megoldások komplexitása, szükségessé vált csoportokba (nyomvonalvezetés, agronómia, telemetria, gépvezérlés) foglalni az egyes funkciókat. Ettől függetlenül azonban az alapfunkciók benne maradnak mindegyik kivitelben, kiegészítő funkciók pedig – hasonlóan más kiegészítőkhöz – külön kérhetők. A tartalom bővítésével párhuzamosan átnevezték a funkciókat, például VarioGuideból FendtGuide, Variotronic TI AUTO-ból Fendt TI Auto lett. A telemetria-csomag lehetőséget ad központilag figyelemmel kísérni az egyes traktorok vagy a traktorpark műszaki paramétereit, illetve online értesülni az esetleges hibajelzésekről, meggyorsítva a gép szervizét.

Fendt Smart Farming Modul és a FendtONE kezelőrendszer a családi gazdák, bérvállalkozók vagy nagyüzemek igényeit is messzemenően képes kiszolgálni.

Nemcsak a fülkén belül jelenik meg az újratervezés, hanem kívül is, az új dizájnban.

 

 

Ergonómia, kényelem, teljesítmény

A gépkezelőknek a traktorban talán a vezetőülés és a rádió a legfontosabb. Ebben is bőséges a Fendt választéka! A hatféle vezetőülés mindegyike légrugós, a levegőt a traktor kompresszora szállítja, hogy ne zavarja a fülke csendjét az üléskompresszor zaja. Van bőrbevonattal, ülésklímával és fűtéssel felszerelt ülés, illetve oldalsó és hosszanti dinamikus lengéscsillapítás, csigolyatámasz, vagy épp elforduló háttámla is.

Noha csendes a fülke, a telefon-kihangosító alapesetben nyolc mikrofonos. Bármerre forduljon munka közben a traktoros, minden irányban van előtte egy. Négy prémium-hangszóró illetve. -es hangrendszer, mélynyomóval kérhető opcióként, amivel könnyebb ugyan nem lesz a munka, de biztos élvezetesebb.

A Vision Plus kabin óriási, 6,5 négyzetméteres üvegfelületén keresztül remek a rálátás akár a kiemelt homlokrakodó kanalára, akár a traktor környezetére. A nagylátószögű, elektromosan állítható és fűthető visszapillantó tükrök vagy a nagylátószögű belső tükör a holtterek csökkentésével fokozza a biztonságot, akárcsak a terminálokhoz csatlakoztatható analóg vagy digitális kamerák. A szélvédőt egyedülálló, háromszáz fokban működő ablaktörlő tartja tisztán. A belső tisztaságért elsősorban a traktoros felel, de a túlnyomásos kabin, illetve a Fendt egyedülálló kábelbevezetése a hátsó ablakkereten keresztül, megkönnyíti a feladatát.

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2020. 02. szám

 

 

A negyedik generáció: Fendt 300 Vario

 

1980-ban a gyártó a Farmer 300 traktorral megalapozta a széria sikerét. Az eltelt 40 év alatt 110 000 db készült hagyományos- és további 30 000 db Vario váltóval, összesen 140 000 db. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek