A negyedik generáció: Fendt 300 Vario

A negyedik generáció: Fendt 300 Vario

1980-ban a gyártó a Farmer 300 traktorral megalapozta a széria sikerét. Az eltelt 40 év alatt 110 000 db készült hagyományos- és további 30 000 db Vario váltóval, összesen 140 000 db.

Minőség, megbízhatóság, sokoldalúság és gazdaságosság jellemzi, mindez kiemelkedő kényelem és egyszerű kezelhetőség mellett. Ezek a Fendt 300 ismérvei továbbra is.

 

Kinek is ajánljuk? E klasszikus univerzális traktor a legkülönbözőbb üzemek számára jelent megoldást. Nagy motorteljesítménye a számtalan súlyozási móddal kombinálva lehetővé teszi a vonóerő kiváló átadását a talajra. Az alacsony önsúly (5010kg) és a fokozatmentes VARIO váltó ideális a különleges kultúrákban és az ápolási munkákhoz, mindez nagy szabad magassággal és kis taposási kár mellett. Kiemelkedő precizitás a növénytermesztésben a FendtGuide automata kormányzással.

Nagy TLT- és hidraulika teljesítmény a kiemelkedő menet és kezelői kényelemmel párosítva ideális téli munkák során, illetve az útkarbantartásoknál is. Az eredeti Fendt CARGO homlokrakodóval szűk helyen is képes megfordulni és a VisioPlus kabin tetőbe ívelt szélvédőjének köszönhetően a homlokrakodó munkaeszközére megszakítás nélkül ráláthat.

Számtalan kiegészítő opció a különböző felhasználási területek & felhasználás igények számára.

 

 

Motor-váltó: Az új széria négyhengeres 4,4 literes TIER5-ös legmodernebb motorral szerelt. 10 LE többletteljesítmény és 37% nyomatékrugalmasság az intelligens Dynamic-Performance (DP) motorvezérlésnek köszönhetően. Az új motorvezérlés kiküszöböli a „Boost” vezérlések hiányosságait (csak adott munkák esetén volt többletteljesítmény, nem állt rendelkezésre tartósan a többletteljesítmény, minimális sebességhez vagy TLT működéshez kötött többletteljesítmény).

33 LE/tonna fajlagos súlyával könnyű traktornak számít, amely épp ezért nagy terület teljesítménnyel és hektáronként kis fajlagos fogyasztással büszkélkedhet. Az új motorba beépített hidraulikus szelep emelő tőkék kisebb vibrációt eredményeznek és az elmaradó szelephézag-állítás miatt kevesebb karbantartást is igényelnek. Az elektromosan vezérelhető vicotronic hűtőventilátoroknak köszönhetően poros környezetben sem kell már olyan gyakran takarítani a hűtőket, mint korábban és az üzemanyagfogyasztást is csökkenti e megoldás. A hűtők egyszerű hozzáférhetősége és a rögzítésük lehetővé teszi az egyszerű hűtőtisztítást.

A fokozatmentes Vario váltó lehetővé teszi az aktuális munkának, ill. munkagép számára az optimális munkasebesség tartását, folyamatosan erőzárt – és így hosszú élettartamú - hajtáslánc mellett. A 40 km/h végsebességet 1550 motorfordulat mellett éri el a fokozatmentes Vario hajtóművel e traktor (korábbi S4 széria 1750 motorfordulatnál érte el). Az üzemanyagfogyasztás szempontjából ideális fordulatszámtartományban való folyamatos működést a TMS rendszer ill. a fokozatmentes Vario váltó együttesen teszi lehetővé. Ezek együtt adják az alapját a Fendt közismerten kis üzemanyagfogyasztásának és így a gazdaságos üzemeltetésének.

A Vario-váltó mászófokozatként is funkcionál hiszen 20m/h minimális sebességet is lehetővé tesz. Az irányváltást és a STOP&Go funkciót a hidromotorok kibillentésével kopás- és rángásmentesen végzi a Vario váltó. Az olajcsere-periódus a váltó esetében 2000 üzemóra, ami igazán üzemeltetőbarát csereperiódusnak számít és nem igényel különleges minőségű kenőolajat.

A Fendt fokozatmentes Vario hajtómű és motorvezérlés együttesen olyan teljesítménypotenciálok elérését teszi lehetővé, amelyet hagyományos terhelés alatt kapcsolható váltókkal nem lehet kiaknázni. E potenciál napi szinten munkaidőmegtakarítást, ill. területteljesítmény-növekedésben jelentkezik a Fendt traktort használók számára.

 

 

Fülke: Multifunkcionális kartámasz található benne, mely optimális ergonómia biztosít, a kezelőelemek a karfán mindez relatív mozgás nélkül elérhetők. A fülke tágas, kényelmes és igényesen kialakított.

A VizioPlus vezetőfülke az új FendtONE kezelő rendszerrel összekapcsolja a traktor mindennapi kezelését és a munka irodai megtervezését, valamint a dokumentálását. A traktor szinte online módon képes adatokat küldeni az irodába, ill. onnan adatokat fogadni. Mindezt azonos módon megjelenítve a traktorterminálon ill. az irodai számítógépen. Önkéntes vagy kényszerű karanténban is nyomon követhető, hogy milyen és mennyi munkát végez a traktoros, ill. milyen műszaki paraméterekkel dolgozik a traktor.

A FendtONE kezelőrendszer új eleme a multifunkcionális joysticken lévő 10, ill. a karfán lévő további 5 nyomógomb szabad programozása, hozzárendelése a traktorfunkciókhoz. A kényelmen túl ez is biztosítja a traktor sokoldalú használhatóságát és még egyszerűbb kezelhetőségét.

A kényelmet vagy inkább a jó hangulatot segítendő az új fülkében 4.1 hangrendszer akár mélynyomóval vagy a chatelést "segítendő" 8 mikrofonnal felszerelt telefonkihangosító is kerülhet.

Ahogy a korábbi Fendt 300 Vario traktorok az új széria is tökéletes összhangban képes dolgozni a Fendt CARGO homlokrakodóval. A traktorra felszerelt homlokrakodó esetében is a napi karbantartások egyszerűen elvégezhetők. Az új 3L-joystick összesen 27 traktorfunkció vezérlésére ill. akár irányváltásra is képes. E kezelőelemmel az isobusos munkagépek vagy a homlokrakodó kezelés teljes egészében a jobb kézzel irányítható átfogások nélkül.

3 terminál: 10”-os terminál műszerfalként beépítve 4 gyorsbillentyűvel ill. navigációs joystickkel vezérelve. A karfára szerelt 12”-os érintőképernyős terminál automatikus fényerőszabályzással. A harmadik terminál a vezetőfülke tetőbe került integrálásra. Ez utóbbi használaton kívül félig betolható a kárpit alá, de ebben a helyzetben is a kilógó terminálrészen megjeleníthető a kívánt információ. Emelőmű, hidraulika, motor, váltó, klíma, világítás, mellsőhídrugózás mind-mind a terminálon keresztül beállítható. Ehhez használható az érintőképernyő vagy a navigációs joystick.

 

Háromféle felszereltségi szint (Power, Profi, ProfiPlus) az egyszerűbb felszereltségtől indul a FULL elektronizált kivitelig. Aki elkötelezett a precíziós gazdálkodás irányába annak a ProfiPlus felszereltség minden igényét ki fogja elégíteni. A 2cm pontos automata kormányzás lehetőséget biztosít pl. permetezéshez egy folyamatos nyomvonal automatikus meghatározásához és rögzítéséhez. Ez esetben adott táblán egész évben azonos nyomon haladhatva dolgozhat. A konturszegmens-nyomvonalakat meghatározhatja manuálisan rögzítve, a meglévő nyomvonalak alapján vagy a táblahatárok alapján automatikusan is. A munka során használhatja az automatikus táblavégi fordulást FendtTI, mely során nincs szükség a munkagép egyes funkcióinak ismételt és ismételt működtetésére, azt a traktor szoftvere automatikusan elvégzi.

A 36 részmunkaszélesség kapcsolását lehetővé tevő Section Controllal vagy a VRC-vel (helyfüggő inputanyag kijuttatása) a nagytraktorok technológiáját és gazdaságosságát teszi elérhetővé az új Fendt 300 Vario. Az automatikus munkaszélesség szabályzással elkerülhető a terület többszöri megművelése ezáltal vetőmagot, vegyszert vagy műtrágyát lehet megtakarítani.

 

További információt a negyedik generációs Fendt 300-as erőgépekről területileg illetékes gépértékesítő kollégáinktól kaphat!

 

Szöveg: Kresz Gábor, Fendt referens

Forrás és kép: Fendt

 

 

A Fendt ismét vezeti a DLG imázsbarométert

 

Évente 700 német gazda vesz részt a Német Mezőgazdasági Társaság „ImageBarometer” elnevezésű telefonos felmérésében, amely a különféle mezőgazdasági márkák hírnevét értékeli. A válaszadók legfeljebb 25 pontot adhatnak a gyártónak 4 különböző kategóriában. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek