Ezt megúsztuk!

Ezt megúsztuk!

Mindig örömmel számolunk be kollégáink szabadidős és sport teljesítményeiről és most egy újabbra lehetünk büszkék. Kanka Roland hódmezővásárhelyi alkatrészes területi képviselőnk ugyanis nemrégiben átúszta a Balatont!

2019. június 29-én megrendezésre került a 37. Balaton átúszás, amely évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, idén 9.607 fő vállalkozott az 5,2 km-es táv megtételére. Köztük volt Kanka Roland kollégánk is, aki kislányával, Brigittával teljesítette ezt az igen szép hosszt.

Az átúszás Révfülöpön rajtolt el és a balatonboglári Platán Strand volt a cél. A nagyon szervezett, az úszó pályát vitorlás hajókkal végig biztosított versenyen legfeljebb 10.000 sportoló vehetett részt, akiknek meghatározott szintidőn belül kellett teljesíteni a távot. Roland és Brigitta együtt úsztak végig, a startot követően 2 óra 55 perc múlva máris Balatonbogláron találták magukat.

Számos kérdés felmerült bennünk, amikor tudomásunkra jutott Roliék remek teljesítménye, éppen ezért egy rövid interjúra kértük fel a kollégát.

 

BHA: Egy ekkora táv megtételekor felmerül az úszásban kevésbé jártásokban, hogy mióta úszol illetve milyen rendszeresen? Volt-e bármi, aminek hatására elkezdted az úszást?

KR: Az túlzás, hogy rendszeresen, de 2008 óta járok úszni, heti 1-2 alkalommal. Gerincproblémák kezelésére, illetve megelőzésére is jó a sport, én is ezért kezdtem el. Nem mellékesen pedig a nap végén levezeti a stresszt és "tisztítja" a fejet.

 

BHA: Egyedül szoktál úszni? Ha nem, akkor kivel?

KR: Általában egyedül megyek, mert a 7 és 11 éves gyerkőceink (Domi és Brigi) addigra már úszóedzésen vesznek részt. Haza viszont együtt szoktunk tekerni (biatlon😉).

 

 

BHA: Mikor fordult meg a fejedben, hogy átúszod a Balatont? Mennyit készültél rá?

KR: Tavaly Balatonbogláron nyaraltunk, és épp akkor volt az átúszás, valamint ott volt akkor is a célba érkezés. Nagyon tetszett a szervezettség, és az egész rendezvényre jellemző jó hangulat. Legszívesebben már akkor belevágtam volna, de felkészülés nélkül felelőtlenségnek tartom, ráadásul ott még Brigi sem tartott volna velem. Idén viszont igent mondott, onnantól kezdve nem volt visszaút. Neki már most jóval komolyabb úszómúltja van, mint nekem. 5 és fél éves kora óta úszik, a Hódmezővásárhelyi HSÚVC úszóegyesület tagja. Heti 3-4 alkalommal jár és átlag 3 km a penzuma, úgyhogy neki nem okozott gondot az átúszás. Én jellemzően 1,2 km-t szoktam úszni, ezt 2 héttel az esemény előtt felvittem 2 km-re.

 

BHA: Milyen volt a verseny hangulata? Mennyi idő alatt értetek át? Mesélj kicsit az átúszásról!

KR: A szervezők június 29-re, szombatra tervezték az átúszás első dátumát, és olyan szerencsésen alakult az időjárás, hogy idén nem kellett egyszer sem halasztani. Az ilyen év nagyon ritka! Tavaly, ha jól emlékszem harmadik nekifutásra volt alkalmas a Balaton a biztonságos lebonyolításra. A szervezők maximálisan szem előtt tartják az átúszásra jelentkezők biztonságát! Komolyabb szél, illetve hullámok, valamint alacsony vízhőmérséklet esetén elhalasztják az átúszás napját. Erről információt az esemény honlapján lehet beszerezni, ahol két nappal a kiírt dátum előtt már közlik, hogy meg lesz-e tartva az átúszás vagy sem. Idén enyhe szél, kellemes hullámok és 26 fokos víz várt minket, ami úszásra tökéletes. A nagy forgalom miatt az eredetileg tervezett 10 órai indulás helyett csak 11:50-kor tudtunk beugrani a "nagymedencébe" Révfülöpnél. A rendezvény méretéről csak annyit, hogy 9.700 ember vágott neki a távnak, ami 5,2 kilométer úszásból, majd pár száz méter vízi sétából állt a déli parton Balatonboglárnál. A két part között 100 méterenként lehorgonyzott vitorláshajók vannak, ahol szükség esetén meg lehet pihenni, vizet és szőlőcukrot lehet kérni a segítőkész legénységtől. Az út, annak ellenére, hogy több mint két és fél órát vett igénybe gyorsan eltelt. 500 méterenként bóják jelzik a táv fogyását, és a szebbnél szebb vitorláshajók látványa is feldobja az embert. A balatoni panoráma pedig minden fáradtságot feledtet.

 

BHA: Tervezitek, hogy jövőre ismét részt vesztek az átúszáson? Más hasonló rendezvényre szeretnétek eljutni?

KR: Az átúszás után úgy voltam, mint a legtöbb nő közvetlenül szülés után: soha többet! 😊 De ez gyorsan elmúlik, és igen, már tervezzük a következő évi úszást. Augusztus elején a Velencei-tó átúszása is felmerült, de azt idén elengedjük. Csak bíztatni tudok mindenkit, aki szeret úszni, és egy életre szóló élményt szeretne: ne hagyja ki jövőre!

 

Gratulálunk Rolandnak és lányának, Brigittának, kívánjuk, hogy még számos ilyen szuper sportélményben legyen részük!

 

Szöveg: Baranyiné Hutai Anikó, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: Kanka Roland, területi képviselő

 

 

Kocsit tolt az axiálos csapat

 

Az idei évben 21. alkalommal rendezték meg Kocson a Kocsitoló Fesztivált, amelynek már évek óta elmaradhatatlan részét képezi a kollégáink jelenléte, versenyzése. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek