Erőteljes gépcsomaggal a generációváltás kapujában

Erőteljes gépcsomaggal a generációváltás kapujában

Tekintélyes CLAAS-géppark sorakozott fel augusztus második felében a Hegykői Mezőgazdasági Zrt. telephelyén, hogy hátteret szolgáltasson legújabb gépátadó eseményünknek.

Évtizedes múltra visszatekintő partneri viszonynak köszönhető, hogy a nyár derekán két darab AXION erőgépet, valamint egy JAGUAR silózót és egy HORSCH JOKER 6RT rövidtárcsát adhattunk át a Varga család képviselőinek, akik között már a következő generációt jelentő fiatalok is aktívan jelen vannak.

Ügyfelünk Fertőhomok szélén található impozáns telephelyén mozgalmasan indult a reggel augusztus 25-én. Rutinos gépkezelők egy csoportja látványos kiállítást hozott össze a gazdaságban dolgozó közel tucatnyi CLAAS márkájú gépből, amikkel a géphangár előtti térre sorakoztak fel. A precíz munkával kialakított rendezvényhelyszín ünnepélyes gépátadónk számára készült, hiszen a Hegykői Mezőgazdasági Zrt. egy jelentős beszerzés részeként bővítette flottáját az AXIÁL kínálatából. Az átadott gépcsomag részeként egy CLAAS AXION 830 CMATIC és egy CLAAS AXION 850 HEXASHIFT típusú traktor, valamint egy JAGUAR 930 STAGE V önjáró silózó és egy HORSCH JOKER 6RT rövidtárcsa állt munkába a gazdaságban.

A felsorolt mezőgazdasági gépek beszerzése a legújabb állomása annak a rendkívül szoros partneri viszonynak, ami egészen az AXIÁL alapításának korai időszakáig nyúlik vissza. A kölcsönösen megbízható és korrekt együttműködés eredménye, hogy a kétezres évek elejétől már a gazdaság erőgépeinek döntő többsége az AXIÁL palettájáról érkezett, így a most megünnepelt gépcsomag is remekül illeszkedik majd a termelés során használt technológiák sorába. 

A beszerzés során a múlt mellett azonban a jövőbe is tekintett a gazdaságot irányító Varga család, hiszen a gépek konfigurációjának kialakításában idősebb Varga Gábor tulajdonos-ügyvezető mellett tevékenyen részt vett ifjabb Varga Gábor és Varga Dávid is. Ez nem véletlen, hiszen a gazdaság két fő tevékenységét jelentő állattenyésztést és növénytermesztést egymás közt jól felosztva a következő generáció is aktívan részt vesz a cég vezetésében. A felsőfokú szakmai végzettséget szerző fiatal testvérek édesapjuk támogatásával tehát már a jövőt képviselik, miközben folyamatosan keresik az új irányokat és új technológiákat, amiben partnerre találtak az AXIÁL színeiben.

Ezt bizonyítják a most átadott gépek is, melyek közül a CLAAS JAGUAR 930-as önjáró silózó innovatív funkciói biztos alapot jelentenek a fejlődéshez. A 462 lóerős Mercedes Benz motorral szerelt gépben megtalálható ugyanis a SHREDLAGE® technológia, aminek hengerei fűrészfog profilú fogakkal és egymással szembe forgó, speciális spirálnúttal készülnek. A két henger közötti 50 %-os fordulatszám-különbség lehetővé teszi, hogy a SHREDLAGE® a kukoricaszemeket teljesen szétdörzsölje, a csődarabokat összeaprítsa és a leveleket rostszálakra bontsa.

Emellett a gazdaság számára elengedhetetlen kiváló minőségű tömegtakarmány készítéséhez folyamatosan ideális beállításokkal üzemelő betakarítógépre van szükség. Ezen a téren a gépben található legmodernebb technológiát képviselő NIR szenzor segít. A szárazanyag-tartalom meghatározásához közeli infravörös spektroszkópiával végez folyamatosan mérést a szenzor a betakarítás során, a kifúvótoronyban az elhaladó terményre vetett fénysugár segítségével. Ez a termény nedvességtartalmától függően eltérő módon verődik vissza, ráadásul a szárazanyagtartalom mellett a NIR szenzor különféle termények beltartalmi értékeit is képes meghatározni, adatokat szolgáltatva a gép folyamatos automatikus beállításához.

„A cég harmadik JAGUAR gépe ez a 930-as típus, az előzőkkel is nagyon jók voltak a tapasztalatok, soha nem volt velük jelentősebb gond, leállás. A takarmányok minőségét szem előtt tartva váltottunk az új típusra, olyan extrákkal és kiegészítőkkel bővítve a képességeket, amik ezen a téren segíteni fognak nekünk.” – emelte ki ifjabb Varga Gábor, a Hegykői Mezőgazdasági Zrt. állattenyésztési üzletágának vezetője.

A silózó mellett beszerzett két új CLAAS AXION erőgépről és a HORSCH gyártmányú rövidtárcsáról már Varga Dávid beszélt az átadási ceremónián. A növénytermesztési ágazat irányításáért felelős szakember az erőgépek sokoldalúságát és univerzális kialakítását emelte ki döntő tényezőként a beszerzéssel kapcsolatban. „Minden olyan feladatra alkalmasak, amire egy ilyen gazdaságban számítani lehet. Tudunk velük például földmunkát végezni, pótkocsit húzni, silót vagy műtrágyát szállítani, sok más munka mellett. Nagy létszámú tejelő állattartásunk van, amit a most megnövelt kapacitással igyekszünk kiszolgálni az év 365 napjában.” – említette ki Varga Dávid az ünnepségen.

Kedvező tapasztalatokat szereztek a MANAX kínálatában elérhető HORSCH JOKER tárcsákkal is, melyeket több szezonon keresztül igénybe vettek. Erre alapozva a kapacitások bővítésekor egy elől aprítóhengerrel, hátul pedig U-profilú hengerrel szerelt JOKER 6RT típus beszerzése mellett is döntöttek, hatékony gépkapcsolatot kialakítva az új erőgépekkel.

Gratulálunk a beszerzéshez ügyfelünknek, sikerekben és eredményekben gazdag munkaórákat kívánva az újonnan érkező eszközökhöz!

Szöveg: Fejes Tamás, marketingmenedzser, Axiál Kft.

Fotók: Kürti Ivett, marketingmenedzser, Axiál Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek