Elsőbbség, üzembiztonság, nyugalom

Elsőbbség, üzembiztonság, nyugalom

Hagyomány, hogy az AXIÁL díjazza az átalánydíjas partnereit, azokat, akik hosszú évek óta igénybe veszik ezt a szolgáltatásukat. Szintén hagyomány, hogy a díjat, s a vele járó 200 ezer forint értékű alkatrészutalványt

Mint azt Torgyik Attilától, az AXIÁL szervizüzletágának igazgatójától a sajtótájékoztatón megtudtuk, tavaly mintegy 700 partnerük vette igénybe ezt a szolgáltatásukat, az ilyen háttértámogatással működő gépek száma pedig 2150 volt.

Mint kiemelte, a legjobb reklám az, amikor jó tapasztalataik alapján a gazdák ajánlják egymásnak ezt a szolgáltatást, s hogy ez még inkább így legyen, kizárólag ebben a szerződésformában egy újabb lehetőséget, a telefonos segítségnyújtást is kínálják. A legnagyobb előnye azonban továbbra is az, hogy ezek a partnerek elsőbbséget élveznek az egyéb eseti javításokkal szemben. „Ezt a szolgáltatást igénybe véve tehát elsőbbséget és üzembiztonságot, s ahogy egy gazdálkodó fogalmazott, a nyugalmukat vásárolják meg”, hangsúlyozta Torgyik Attila.

 

 

Ezt a nyugalmat emelte ki az idei díjazottak közül Csomai Géza, az IMÁR Bt. tulajdonosa is. A Veszprém megyei családi gazdaságban 6500 anyajuhot, 350 húsmarhát és 800 mangalicát tartanak, területeik fele szántó, fele gyep. Kapcsolatuk az AXIÁL-lal a ’90-es évek elejére datálható, amikor még lényegesen kisebb méretben gazdálkodtak. „Azóta minden tekintetben sokat fejlődtünk, amiben segítségükre volt a bajai cég is”, hangsúlyozta Csomai Géza.

Tíz éve kötnek folyamatosan átalánydíjas szerződést, tavaly összesen 8 gépre. Mint megtudtuk, elsősorban idénymunkák esetén látják az együttműködés hasznát, hiszen fontos szempont számunkra, hogy a gépek hosszú távon, biztonsággal üzemeltethetők legyenek, és ebben kiváló partnerre leltek az AXIÁL-ban. Ugyanilyen fontosnak tartják és ki is használják a cég által szervezett kezelői tanfolyamokat is, ezeken mindig részt vesznek, és próbálnak olyan embereket alkalmazni, akik nyitottak erre.

 

Az elismeréseket Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi, a cég tulajdonos-ügyvezetője és Torgyik Attila, a szervizüzletág igazgatója adta át, középen Csomai Géza, az Imár Bt. tulajdonosa

 

Több mint 15 éve az AXIÁL partnere a Gyermelyi Zrt. területén gazdálkodó Somodori Növénytermesztő Kft., amelyik tavaly 20 gépre kötött átalánydíjas szerződést. Keresztes Zsolt növénytermesztési igazgató tájékoztatása szerint ezek közül különösen fontosak a betakarítók, hogy a megfelelő állapotú gépekkel a megfelelő időben kezdhessék meg az aratást. Minden új gép beszerzésekor részt vesznek a kereskedő által felajánlott képzéseken, hogy a gépkezelőik a rájuk bízott nagy értékű technikát jól használják, és főleg hogy kihasználják a gépben rejlő lehetőségeket. A szakembernek meggyőződése, hogy a humánerőforrásba fektetett pénz, bár azonnal nem mérhető, a későbbiek során biztosan megtérül. „A mi dolgozóink megbecsülik ezt, ahogy a gépeket is, úgy használják, mintha a sajátjuk lenne. A precíziós gazdálkodás is a mindennapok részévé vált, sőt – jó értelemben – a gépkezelők kicsit függővé is váltak, büszkék arra, hogy mi ilyen technikát használunk”, hangsúlyozta Keresztes Zsolt.

 

Középen Keresztes Zsolt a Somodori Növénytermesztő Kft. növénytermesztési igazgatója

 

A három díjazott közül a legtöbb, 23 gépre a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. kötött átalánydíjas szerződést. Kapcsolatuk az AXIÁL-lal 20 éves, az első számla 1997. február 17-ei keltezésű. Mint azt Osvay György, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta, növénytermesztésük, de leginkább az állattenyésztésük jelentős számú gépek üzemeltetését teszi szükségessé, amihez nélkülözhetetlen a szerviz is, és amire az átalánydíjas megoldást találták a legmegfelelőbbnek.„Ha valami baj van, a javítási igényünk mondhatni azonnali, amire elég gyorsan reagálnak, és igyekeznek megoldást találni a cég miskolci telephelyének munkatársai”, hangsúlyozta.

Az országosan ismert Szerencsi Mg. Zrt.-ben jelenleg 380-an dolgoznak, fő tevékenységük az állattenyésztés. Mintegy 14 ezer nagyállat-egységük van, s három állatfajjal dolgoznak. Legnagyobb ágazatuk a baromfi, évi 100 millió darab étkezési tojást állítanak elő és értékesítenek. Ezt követi a sertés – 1200-as kocalétszámmal dolgoznak –, amihez egy évi 3 millió kilogramm kibocsátású húsfeldolgozó üzem kapcsolódik. Szarvasmarha-ágazatukban 850 tejelő tehenet tartanak, ezektől évi 6,5 millió kilogramm tejet értékesítenek, s híres a húsmarha-tartásuk, charolais anyatehén állományuk 400 egyedet számlál.

 

Középen Osvay György a Szerencsi Mg. Zrt. elnök vezérigazgatója

 

„Tehát mindegyik, napjainkban veszteséges ágazattal rendelkezünk”, mondta nem kis malíciával az elnök, hozzátéve, hogy jelenleg az egyéb tevékenységek, így a növénytermesztés (terményei minimális értékesítése), a vetőmag-előállítás tartja fenn a vállalkozást, a növénytermesztésnek ugyanis egy feladata lenne, az állattenyésztés kiszolgálása.

A náluk is jelentkező munkaerő-gondokkal kapcsolatban elmondta, hogy folyamatosan részt vesznek az erről való közös gondolkodásban, s a környezetükben található középfokú intézményekkel (Abaújszántó, Tokaj) régóta kapcsolatban vannak. Az egyetemek közül a Szent Istvánnal, az Állatorvostudományival és a debrecenivel tartják a kapcsolatot. Azok a tanulók, akik érdeklődnek az állattenyésztés, a növénytermesztés iránt, gyakorlati képzésben vehetnek részt náluk, már most is sok olyan fiatal munkatársuk van, akik náluk töltötték gyakorlati idejüket. Azzal pedig, hogy az oktatás visszakerült a szaktárca hatáskörébe, készülnek arra is, hogy a duális képzésbe is bekapcsolódnak.

 

Szerző: Bárdos B. Edit

Képek: Váradi Viktor/AXIÁL Kft.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / Magyar Mezőgazdaság (2017/6. szám)

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek