Előre az úton

Előre az úton

A Hettyei-Éptech Kft. példaértékű, sikeres utat járt be, hiszen egészen apró vállalkozásból nőtte ki magát generálkivitelező céggé. Most e teljes mértékben magyar tulajdonú, sümegi székhelyű vállalatot mutatjuk be.

Pályakezdőként több hazai építőipari cégnél is gyakorlatot szerzett Hettyei Norbert, mielőtt 1994-ben Németországban próbált szerencsét. Kezdetben kőművesként, kőművesként, később építésvezetőként dolgozott, a három évig tartó külföldi tapasztalatszerzés pedig valódi fordulópontot jelentett további életútjában. A minőségről, fejlett műszaki hátteréről híres országban Norbert sok értéket magáévá tett, így tette le a garast véglegesen a precizitás, a szakmaiság mellett. Hazatérése után, 1997 áprilisában, pár fővel elindította saját vállalkozását. „Építőipari részszolgáltatásokat kínáló kis vállalkozásként kezdtük, ebből építettem fel nyolc-tíz év alatt generálkivitelezői cégemet – emlékszik vissza a kezdetre. Ez a szűk évtized a műszaki háttér folyamatos fejlesztésével telt, egyre nagyobb és újabb gépek, eszközök beszerzésébe vágtunk bele. Erre azért is szükség volt, mert az alvállalkozók csúszása nem ritkán veszélyeztette a projektek befejezését; a legtöbb munkafolyamatot azóta is igyekszünk saját erőforrásokkal megoldani.”

A cég nagyon hamar az agrárium felé fordult, és a növénytermesztéshez, illetve az állattenyésztéshez szükséges épületek építése került a fókuszba, amit eleinte Sümeg 50-80 kilométeres körzetében vállaltak. A később több tevékenységi körrel gyarapodott vállalat életében ma is meghatározó a mezőgazdasági építészet. „Az agráriumot már több, mint tizenöt éve építjük, sok tapasztalat halmozódott fel a cégben. A tervezéskor figyelembe vesszük az üzemeltetési szempontokat, és nem elhanyagoltható szempont, hogy a tervezéstől a kulcsrakész kivitelezéséig tudjuk ezeket a beruházásokat megvalósítani.”

 

 

Norbert 2008-ban alapította meg a Hettyei-Éptech Kft-t, amelyhez már több cég tartozik. 2012-ben mérnökirodával bővült a portfólió, azóta az engedélyezési és kivitelezési tervek házon belül készülnek. Ez elsősorban a kivitelezői tevékenységet támogatja – hiszen így gyorsan átvezethetők az időközben felmerülő tervváltoztatások -, de önálló tevékenységként is működik. Ez utóbbit erősítendő, a mérnöki szolgáltatásokat egy külön cégbe szervezték ki. Csupán egy évet kellett várni az újabb bővülésre, 2013-ban ugyanis acélszerkezet-gyártó üzemet létesítettek. „Erre az egyedi állattartó berendezések gyártása miatt volt szükség – meséli Hettyei Norbert. Korszerű üzemünkben jóváhagyott hegesztéstechnológiai utasítások alapján, minősített hegesztők gyártják a szerkezeteket. A folyamat ellenőrzött, nyomon követhető, minden saját, képzett munkatársak vizsgálnak meg, szemrevételeznek. Ilyen módon legfőképp technológiai létesítmények acélszerkezete, teraszok, korlátok, karámok, lépcsők, rámpák, gépállások gyártása, szerelése vág profilunkba.”

A Hettyei-Éptech Kft. és az AXIÁL kapcsolata 2013-ban kezdődött, amikor a szintén újonnan induló hulladékgazdálkodási üzletághoz vásároltak egy törő- és aprítógépet. A cél a bontott építőipari anyagok válogatása volt, majd aprítása és minősítése az újrafelhasználáshoz. Jelenleg a Hettyei-Éptech Kft. jogosult inert bontási hulladékok, építési termékek kezelésére, tárolására, újrahasznosítására, értékesítésére, ami szintén fontos a vállalkozás életében.

2015-ben újabb üzletággal bővül a cég: a sok saját eszköz miatt javítással is el kezdtek foglalkozni. Ezt követően az egyre terebélyesebbre duzzadó cég menedzsmentje 2017-ben úgy döntött, hogy a régi eszközöket újakra cseréli, amiben szintén partner lett az AXIÁL. A Manitou és Hyundai gépek beszerzése azóta is folyamatos, cél, hogy 2021-22-re a géppark megújuljon, lecseréljék az elavult eszközöket. Eddig hat munkagépet vásároltak az AXIÁL-tól és további fejlesztések előtt állnak. Rendszámos járműből 61, munkagépből 46 van a cégnél, ez utóbbiak között olló emelőtől úthengeren át földmunkagépig sokféle – szinte minden emberre jut egy gép.

 

 

„Az együttműködés az AXIÁL-lal rugalmas és dinamikus – jellemzi Norbert. A forgalmazó rendelkezésre áll, amikor csak szükséges. Előre meghatározottan fejlesztünk, és az AXIÁL már a tervezési időszakban segít az előkalkulációknál. A bérbeadó MANAX Kft-vel is többször kapcsolatba kerültünk, rugalmasan és gyorsan biztosították számunkra a szükséges munkaeszközöket. Az új gépek szervizét is az AXIÁL látja el, ezért is lesz nekünk jó, ha elkészül a sárvári telepük. A szerviz előzetes egyeztetés után rugalmasan és gyorsan végzi munkáját, ami szintén fontos a termelés fenntartása szempontjából.”

A Hettyei-Éptech Kft. fő tevékenysége a mezőgazdasági építészet. Az istállók, állattartó telepek, fedett etetők, terményszárítók, takarmány- és gabonatárolók mellett telepi utak, komplett szennyvíztisztító-telepek kivitelezésével is foglalkoznak. Emellett az élelmiszer-feldolgozás kiszolgáló épületei is profiljukba vágnak, vágóhidak, hús-, sajt- és tejüzemek generálkivitelezését végzik.

A vállalkozás elkötelezett a környezetvédelem iránt. Elveiben és munkáiban is támogatja a fenntartható fejlődést, és tevékenységében ügyel az ökológiai lábnyomra. Gazdasági növekedése mellett hangsúlyt fektet a természetes környezet védelmére és igyekszik a lehető legkevesebb hulladékot termelni.

„Cégvezetőként a területi vezetőkkel együtt példamutató magatartással igyekszünk átadni a környezettudatos szemléletmódot a dolgozóknak. Nagy hangsúlyt fektetünk a kommunikációra, ebben ebben érintettek az alvállalkozóink és a munkatársaink is. Rendszeres oktatásokkal és szakanyagokkal tartjuk szinten és fejlesztjük a környezetvédelmi tudásukat” – teszi hozzá Norbert.

A cégcsoportban jelenleg összesen 148 fő dolgozik, Norbert felesége tizenöt éve főkönyvelő. Három lányuk közül a legidősebb, Enikő, már szintén a családi vállalkozásnál dolgozik, középső lányuk, Bianka, kereskedelem és marketing szakot végez, míg a legkisebb, Emőke, idén érettségizett és ugyanezen a szakon kezdett el tanulni. Norbert hobbija a vadászat, az egész család pedig szívesen hódol a koronglövészetnek, ami remek közös időtöltésük.

 

Szöveg: Csák Szilárd, újságíró

Fotó: Makrai Tamás

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 05. szám

 

 

Precíziós gátépítés: Hyundai HX 220 L és Trimble Earthworks GPS

 

Óriási anyagmennyiségeket megmozgató gátépítés egy centiméteres pontossággal nem túlzás ez? Nem! A Trimble GPS-rendszerrel felszerelt Hyundai forgó-kotrógép embereket, munkaidőt, gázolajat takarít meg, és kiváló minőségű végeredményt produkál. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek