Egy jó vetőgép értékei

Egy jó vetőgép értékei

Hogyan válasszunk jó vetőgépet? Természetesen mindig figyelembe kell venni azokat az értékeket, amit az eszköz magában rejt, hordoz. Most ezzel kapcsolatban osztok meg Önökkel egy jó példát a SULKY gépek vonatkozásában.

SULKY TRAMLINE gabonavetőgép

A magyar gazdák által mechanikus vetőgépek királyaként emlegetett SX típusú vetőgép hosszúévek óta szolgálja az igényeket korábbi kistestvérével a GC típussal együtt. Az SX vetőgép védjegyévé vált a precízség az egyszerűség és a robusztusság. A kategóriájában legnagyobb tartálynyílásnak és az óriási egyrészes tartálynak köszönhetően (800 v. 1100 liter) a töltési idők lerövidültek így biztosított a folyamatos munka.

 

 

Az egyedi tartályfenék kialakításával a beépített trapézelemek minden körülmények között, még dombos területeken és apró magoknál is biztosítják, hogy minden adagoló elemnél egyenlő mennyiségű vetőmag legyen. Az adagoló elemek meghajtását mindkét járókerék adja. Minden adagolókerék rendelkezik egy finoman fogazott és durván fogazott alegységgel, mellyel így biztosított bármilyen vetőmag vetése repcétől a babig. A magok közötti váltáshoz a gépet átszerelni nem kell, egyszerűen egy kis stift áthelyezésével választhatjuk ki a kívánt kereket. Az adagolókerekek tengelyének meghajtását egy folyamatosan forgó variátor biztosítja, amely 1,5-től 400 kg/ha-ig fokozatmentesen állítható. A pontos vetésmennyiség akár egyetlen mérés után is beállítható a SULKY csúszó diagramjával, mi több a beállítás könnyen elvégezhető kint a földön a praktikus ürítő tálcának köszönhetően.

 

 

A művelőutas vetés a vetőgéppel szintén nagyon egyszerűen végezhető 2-2 vagy opcióban 3-3 sor kikapcsolásával kitűnően hagyhatunk művelőutakat a későbbi ápolómunkák elvégzéséhez. A SULKY duplabiztosítású nyomjelzői a legkorszerűbbek közé sorolhatók az aktív rugós és a passzív nyírócsavaros biztosításnak köszönhetően.

 

 

Az egyenletes és gyors keléshez – a vetőgép oldaláról – egyenletes mélységtartásra, illetve a vetés lezárására van szükség. A SULKY sokéves fejlesztési munkával a nyitótárcsa és a csúszó-csoroszlya olyan kiváló kombinációját hozta létre, amely ötvözi mindkét szerkezeti elem előnyeit. A szimpla tárcsák alkalmazásával nagyobb haladási sebesség mellett is kiváló aprító hatás és mélységtartás érhető el. A gömbsüveg palást forma, kombinálva a szintén íves, nagy keménységű öntvényből készült csoroszlyával keresztmetszetében egy „U” alakot hoz létre, amely így mélységhatároló szerepet tölt be. Az előbbi szerkezet egy 43 mm átmérőjű cső acél csoroszlyakarra van felfüggesztve, mely profiljából adódóan az oldalirányú terhelést is sokkal jobban felveszi, mint az egyéb más formakialakítású csoroszlyakarok. A mélységtartáshoz szükséges csoroszlyaterhelést a felső pozícióban elhelyezett terhelő rugók biztosítják, melyek elhelyezése szintén gondos tervezőmunka eredménye. Ezzel a kialakítással ugyanis két irányban változtathatjuk a csoroszlyaterhelést (3-30kg között), melynek legnagyobb előnye, hogy a géppel lehetséges a kiváló mélységtartás még mélységhatároló tárcsák vagy kerekek alkalmazása nélkül is, melyek használata különösen túl nedves körülmények között nem javasolt. Ennek köszönhetően a tömörítő keréksor megmarad annak, amire azt terveztük: lezárja a vetést biztosítva ezzel a növényállomány ideális egyöntetű és gyors kelését. Pozíciója természetesen a helyi talajadottságoknak megfelelően állítható és ahogy az előbb említettük: akár teljesen fel is emelhető.

Nos, ha Önnek is fontos az, hogy egy pontos magadagolású és jó mélységtartású, mindemellett mégis egyszerűen kezelhető vetőgépe legyen – amelynek egyébként még az ára is kedvező – akkor az AXIÁL Kft. területi képviselőin keresztül megtalálhatja az igényeinek leginkább megfelelő vetőgépet.

 

Szöveg: Lisz Péter, termékmenedzser

Kép: Sulky

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek