Egy dolog egyszerű: FendtONE - A Fendt 500, 900 és 1000 Vario új generációja.

Egy dolog egyszerű: FendtONE - A Fendt 500, 900 és 1000 Vario új generációja.

A rövid betakarítási időablakok, a változó éghajlati viszonyok és a jogi korlátozások világszerte egyre nagyobb követelményeket támasztanak a gazdálkodókkal szemben, és így a mezőgazdasági technológiával szemben is.

Az új, jövőorientált FendtONE üzemeltetési koncepció egyszerű megoldásokat kínál ezen követelmények könnyebb teljesítésére. A FendtONE most kerül bevezetésre a Fendt 500, 900 és 1000 Vario szériák három új generációjánál. A Smart Farming funkciók mellett további műszaki újítások is megjelentek a szériákban, mint például a nagyméretű traktorokhoz választható öntisztító légszűrő, valamint a Fendt 500 Vario esetében a homlokrakodóval való munkavégzésre vonatkozó fejlesztések.

 

 

A FendtONE támogatást nyújt a mezőgazdaság kihívásaihoz

A dokumentációra vonatkozó jogi követelmények folyamatosan nőnek, csakúgy, mint a fenntartható mezőgazdaság iránti igények vagy a mezőgazdasági termékek árszínvonalának növekedése. Ez világszerte növeli a gazdákra és a vállalkozókra nehezedő nyomást a gazdaságos és ezáltal hatékony termelés érdekében. A gazdaságilag sikeres gazdaság alapja a gazdaság saját kulcsszámainak alapos ismerete. Ezek a kulcsszámok a fenntartható gazdálkodás alátámasztása szempontjából is fontosak.

További kihívást jelentenek a telep és a szántóföld közötti egyre nagyobb távolságok, a gazdaságok egyre nagyobb számú szántóföldjei, valamint az, hogy a szűk betakarítási időszakokban olyan ideiglenes sofőröket kell alkalmazni, akik nem ismerik a területet. Ezek a tényezők megnehezítik a munkaszervezést és az időbeosztást a gazdaságokban. A szigorú tervezés és előkészítés ezért hatalmas lehetőségeket kínál a munka hatékonyságának növelésére.

 

FendtONE - gép és iroda eggyé válik

A FendtONE pontosan ezeket a kihívásokat kezeli: A FendtONE offboard digitális platformmal a Fendt olyan rendszert kínál, amellyel a gazdaságok vezetői a gépadatokat és az agronómiai adatokat is kezelhetik, és bármikor figyelemmel kísérhetik azokat. A személyzet- és a gépek kirendelése, valamint a munkautasítások jobban tervezhetők, szervezhetők és dokumentálhatók, és ezzel egyidejűleg értékes munkaidő takarítható meg a terepen. Ha például a traktoron már rendelkezésre állnak a szántóföldhatárok és a nyomvonalak valamint az optimalizált művelési útvonal, akkor a gépkombináció teljes kapacitása már az első perctől kezdve kihasználható.

Ugyanakkor a FendtONE kezelőszervek számos megoldást kínálnak a gép hatékonyságának növelésére. Az intelligens funkciók, mint például az automata kormányzás, a precíziós talajművelés és a gépkapcsolatok optimalizálása hosszú időre csökkentik az üzemanyag- és a munkaanyag-fogyasztást, időt takarítanak meg és tehermentesítik a vezetőt.

 

 

Dokumentáció könnyebb, mint valaha

Műtrágyaszóró vagy hígtrágyaszállító tartálykocsi használata esetén a kijuttatott tápanyagok mennyiségét pontosan fel kell jegyezni és nyomon kell követni. Ez nagyon egyszerűen elvégezhető a munkához kapcsolódó dokumentáción keresztül a gépen lévő Fendt Task Doc segítségével. A Profi+ felszereltségi változat alapfelszereltségként a Fendt Task Doc funkcióval is fel van szerelve. A FendtONE offboard rendszerben kerül a munka megtervezésére és mobilhálózat segítségével kerül a gépre kiküldésre. A munka elvégzése közben a fedélzeti Fendt Task Doc rögzíti az agronómiai adatokat, például a tényleges kijuttatási mennyiséget. A munka befejezése után a FendtONE offboard rendszerben elérhetővé válik a munkajelentés. Ez képezi a fenntartható tápanyag-felhasználás dokumentálásának alapját. Az átfogó dokumentáció az élelmiszeripari szabványoknak való megfelelést is támogatja.

A terepen történő munkavégzés során az új FendtONE használata megkönnyíti a munkát. A kartámaszon lévő 12"-os terminálon és az opcionális 12"-os tetőterminálon a járművezetők testre szabhatják a különböző „csempék” tartalmát. Például a kartámaszon lévő 12"-os terminálon megjeleníthető a kijuttatási térkép a Fendt Variable Rate Control alkalmazás számára, míg a tetőterminálon a munkagép ISOBUS funkciói jeleníthetők meg. A járművezető minden lényeges funkciót folyamatosan szem előtt tarthat. A Fendt Variable Rate Control segítségével a vetőmag, a műtrágya vagy a növényvédő szerek hatékonyan és az igényeknek megfelelően kerülnek kijuttatásra, az erőforrások és a környezet védelme mellett.

 

Nagyteljesítményű gépkapcsolatok és hatékonyabb munkavégzés: TIM

A FendtONE még egyszerűbbé teszi az összetett traktorok üzemeltetését. Mind a traktor, mind az ISOBUS funkciók a multifunkciós joystickkal vezérelhetők. Ezt egészíti ki a teljesen újonnan kifejlesztett 3L joystick. Ehhez három szinten akár 27 ISOBUS-funkció is szabadon hozzárendelhető. A 3L joystick komplex ISOBUS-kompatibilis munkagépek vezérlésére használható. Külső joystickokra nincs szükség, ha a munkagép támogatja az AUX-N szabványt.

Egy másik intelligens megoldás a traktorok hatékonyságának optimalizálására a TIM (Tractor Implement Management). A TIM segítségével a traktor tökéletesen alkalmazkodik a munkagép követelményeihez, és növeli a szerelvény termelékenységét. Egy TIM-képes munkagéppel, a munkagép bizonyos traktorfunkciókat, például a haladási sebességet vezérli, hogy a betakarítási körülményeknek megfelelően optimalizálja a takarmánygyűjtési folyamatot. Ha a rend-térfogata nagy, a traktor sebessége automatikusan csökken, és ismét nő, ha a térfogat kisebb. Ennek eredményeként a felszedés mindig optimálisan működik, a gépkapcsolat mindig teljes kapacitással dolgozik, a sofőr pedig teljes mértékben a felrakási folyamat ellenőrzésére koncentrálhat.

 

 

Precízen, centiméterre pontosan dolgozva

A Power+ és Profi+ felszereltségű gépek alapfelszereltségként tartalmazzák az alap nyomvonal-vezetési rendszercsomagot, és ezért "Fendt Guide-készek". A precíz szántóföldi műveléshez további precíziós funkciók, mint például a Fendt Contour Assistant, a Fendt TI Auto vagy novembertől a Fendt TI Headland, opcionálisan felvehető hozzá.

A Fendt TI Headland egy professzionális táblavégi-fordulást szolgáló funkciócsomag, amely a Fendt TI Auto és a Fendt TI Turn Assistant funkciókból áll. A Fendt TI Auto rendszerrel a munkalépések sorozata közvetlenül a fordulóvonal átlépésekor indul el, így nincs szükség a joystickkal történő kézi aktiválásra. A Fendt TI fordulási asszisztens segítségével a traktor és a munkagép automatikusan fordul az előre kiszámított fordulási sorrend szerint. A területet hatékonyan és precízen művelik meg, elkerülhetőek a felesleges taposások. Csökken az üzemanyag- és az inputanyagok, például a vetőmag vagy a műtrágya felhasználása, és megóvja a talajt.

A teljes Fendt TI (Teach In) Headland funkciócsomag 2021 novemberétől érhető el. A FendtONE munkaállomással rendelkező ügyfelek, akik már megrendelték a Fendt TI Auto-t, 2022-ben ingyenesen válthatnak Fendt TI Headlandre.

 

Teljes körű összeköttetés a Fendt Connect segítségével

A Fendt Connect központi telemetriai rendszer lehetővé teszi a helyfüggetlen flottakezelést és a géphasználat optimalizálását. A Fendt Connect képes kiolvasni a gép adatait, például a gép helyzetét, valamint a CAN-buszon található összes adatot, például az üzemanyag-fogyasztást és az AdBlue töltöttségi szintet, a gép kihasználtságát, a gép sebességét és üzemidejét. Ezek az adatok ezután megjelennek a kapcsolódó alkalmazásban vagy webes alkalmazásban. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság vezetője mindig átlátja gépeit, és szükség esetén például közvetlenül elláthatja a gépeket üzemanyaggal vagy AdBlue-val. A FendtONE offboard funkcióinak teljes skálája, beleértve a valós idejű adatok térképen történő megjelenítését, csak a Fendt Connect rendszerrel együtt lehetséges.

A géptulajdonos jóváhagyását követően a kereskedő is hozzáférhet a gép adataihoz. A hibakódok és a közelgő szervizintervallumok elemzésével a helytől függetlenül csökkenthetők vagy teljesen elkerülhetők az állásidők, és a szervizidőpontok intelligens módon tervezhetők. A gépekkel kapcsolatos adatokat nem tárolják szervereken és nem továbbítják. Az egész folyamat az európai adatvédelmi rendelet (DSGVO) szigorú irányelveinek megfelelően történik. A Fendt Connect a Fendt 500 Vario szériától a Fendt 1000 Vario szériáig a Profi+ felszereltségi változatban minden géphez alapfelszereltségként elérhető.

 

 


 

A Fendt 900 és 1000 Vario újításai

A Fendt 900 és 1000 Vario gépeket világszerte nagy gazdaságokban használják. Az olyan újításokkal, mint az öntisztító légszűrőrendszer és a nagyobb abroncsválaszték, a két széria még jobban megfelel a nagy professzionális gazdaságok által globálisan támasztott követelményeknek.

 

 

Öntisztító légszűrő

A különösen nagy porterhelésű régiókban, például Dél-Amerikában vagy Ausztráliában történő használathoz a Fendt az első gyártó, amely opcionális öntisztító légszűrőt kínál közvetlenül a gyárból. A szűrőrendszer a folyamatos porelszívást a szűrő aktív tisztításával kombinálja egy 30 másodperces tisztítási ciklusban. A kifúvás menet közben történik, így nem kell leállni a kézi szűrőtisztítás idejére. A tisztítási ciklus során a szűrőt kétszer fújják ki, minden alkalommal tíz másodperces elő- és utófúvással. A porszűrő saját 12 baros sűrített levegőtartállyal rendelkezik. A sűrített levegő áramlását mágnesszelep és pulzusszelep vezérli. Röviddel a kifújás előtt a ventilátor fordulatszáma megnövekszik, majd rövid ideig ezen a fordulatszámon működik tovább. Ez fokozza a tisztítóhatást. A tisztítást a terminál felugró ablakán keresztül jelzi, és manuálisan, vagy kívánság szerint teljesen automatikusan is elvégezhető. A szűrő élettartama körülbelül két év. A rendszerhez egy speciálisan kifejlesztett szűrőbetétre van szükség.

 

Sorközművelés: Új gumiabroncsok és VarioGrip a Fendt 1000 Vario számára

A 60 hüvelykes nyomtáv (sorközművelés) Észak-Amerikában, Ausztráliában és Dél-Afrikában elterjedt. A Trelleborggal közösen a Fendt kifejlesztette saját, 2,35 méter átmérőjű ápolóabroncsát, amely kifejezetten a Fendt 1000 Vario sorközművelő gépekhez készült. A 480/95R54 méretű ápoló gumiabroncs a VarioGrip integrált gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszerrel kombinálható gyárilag ikerabroncsként. Ez az 500 lóerős szegmensben egyedülálló megoldás lehetővé teszi a Fendt 1050 Vario vásárlói számára, hogy a gép teljes potenciálját kihasználják, a VarioGrip segítségével pedig növeljék a gumiabroncs felfekvő felületét, és ezáltal védjék a talajt.

 

Csendes fülke

A Fendt 900 és 1000 Vario fülkéi mostantól szériafelszereltségként laminált biztonsági üvegezéssel vannak ellátva. Ehhez szériafelszereltségként szélvédőfűtés is jár. A laminált üveg tompítja a zajt és csökkenti a fülkében a zajszintet. Ezenkívül a laminált üveg nem szilánkokra törik, ami tovább növeli a munkavégzés biztonságát. Az egyrétegű üvegezés továbbra is választható.

 


 

A Fendt 500 Vario újításai

A Fendt 500 Vario egyesíti a kompakt méretet a teljesítményt és a sokoldalúságot a szántóföldön, a legelőn és a szállításban, valamint telephelyi traktorként. A FendtONE összes funkciójával e kompakt széria a családi gazdaságok számára is megkönnyíti a nyomvonalvezetés és a rendszer által támogatott dokumentáció bevezetését.

 

 

Rakodás - gyors, erőteljes és kényelmes

A Fendt 500 Vario homlokrakodó használata során sokoldalú és nagy teljesítményű. A 3L joystick és a 3. szeleppel ellátott Fendt homlokrakodó kombinációjával most először lehet egyszerre három funkciót működtetni. Például a bálafogók egyszerre zárhatók, behúzhatók és felemelhetők. A 3L joystick új irányváltó-gombja gyors és fáradtságmentes működtetést tesz lehetővé gyakori irányváltoztatás esetén is. Nincs szükség arra, hogy a gépkezelő fogást váltson a kezével.

A Fendt 500 Vario traktor elejére ISOBUS csatlakozó is rendelhető. A professzionális homlokrakodó használathoz az ügyfelek választhatnak a Fendt Cargo és a Fendt CargoProfi homlokrakodók közül, amelyek Cargo Lock munkaeszköz-csatlakozórendszerrel és Z-kinematikával ellátott párhuzam vezetéssel rendelkeznek.

 

Új fülkeopciók

A fülke tekintetében az ügyfelek választhatnak az osztott szélvédővel és jobb és bal oldali ajtóval rendelkező VisioPlus fülke, vagy az osztatlan szélvédővel és bal oldali ajtóval rendelkező Panoráma-fülke között. Új opció a panorámafülke, amely egybefüggő szélvédővel, valamint jobb és bal oldali ajtóval rendelkezik.

 

 

Fordította: Kresz Gábor, Fendt referens

Forrás, kép: Fendt

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek