Csupa szív és báj

Csupa szív és báj

Hogy a mezőgazdasági technológiának milyen különleges bája van, azt Gisela Böhm igazán tudja. A 20 éves fiatal nő, aki a festői Oberarnbachból származik, úgy érzi, megtalálta a helyét a nagy gépek, az alkatrészraktár

Lehetséges, hogy a génjeiben van. Láthatjuk, hogy a törékeny gazda éppen ugyanúgy foglalkozik a traktorokkal, tehenekkel és a tubákkal, ahogy a nagyapja tette.

 

„Nem tudtam elképzelni más életet”

Köd Spárgaföldön, ahogy a helyiek ismerik Schrobenhausent. „Dél körül kisüt a nap” – jósolja Gisela Böhm és igaza lesz. Hamar világossá válik, hogy a szimpatikus hölgy nemcsak a helyi időjárást ismeri, hanem a mezőgazdasági technológia dolgában is otthonosan mozog.

Gisela a német duális képzési rendszernek köszönhetően már öt évvel ezelőtt megkezdte a BayWa cégnél a munkát Schrobenhausenben, mint külkereskedelmi ügyintéző. Azonban ez a döntés már a második választása volt. Eredetileg nővérnek készült. 

„Azt hittem, hogy tényleg nővér leszek.” – emlékezett vissza nevetve. „Az első gyakorlat után már tudtam, hogy ez nem nekem való. Egyszerűen nem bírtam a vér látványát.”

Szülei, Annelies és Hans Böhm egy 50 hektáros területen gazdálkodnak, ahol burgonyát, gabonát és kukoricát termesztenek, valamint 40 tejelő tehenet tartanak. Ezért Gisela számára a mezőgazdaság nem csak elmélet, „szinte a génjeiben van” – mondja mosolyogva.

Gyerekkorától kezdve a gazdaságban dolgozott, gondoskodott az etetésről, a fejésről és segített a betakarításkor. Gisela a mai napig a családi gazdaságban él és végzi a feladatokat. „Nem tudtam elképzelni más életet” – mondja. Szívesen jegyzi meg, hogy ő a BayWa-nál folytatta azt a felfedező utat, amit még kislányként kezdett meg apjával traktorozva. „Hosszú keresés után jöttem csak rá, hol a helyem.”

 

 

„A mi Giselankra mindig számítani lehet”

A vállalkozó kedvű nő a BayWa telepén ma már nem vész el. Gisela magabiztosan halad át a tiszta, tágas udvaron, mutatja az eladásra kész kombájnokat és a csillogó Fendt traktorokat a bejáratnál. Mindent ismer, olyan ez a hely számára, mint egy második otthon. Belép a munkahelyére, üdvözli a kollégákat és segít a sürgős kérelmek intézésben.

„A mi Giselankra mindig számítani lehet” – meséli barátságosan kolléganője, Gabi Brömme. Gisela és Gabi az egyedüli női alkalmazottak a BayWa-nál Schrobenhausenben, igazán jó csapatot alkotnak együtt.

 

 

Kiváló fiatal alkalmazott

Változatos a munka, írja le a mezőgazdasági technológiához kapcsolódó tevékenységét a fiatal nő. „Nincs két egyforma nap” – mondja mosolyogva. A fair kapcsolat az ügyfelekkel és a kollégákkal egyaránt fontos. Függetlenül attól, hogy a rendelések feldolgozásáról, a dokumentálásról, a raktárban az alkatrészek rendszerezéséről, vagy vevőkkel való kommunikálásról van szó – az abszolút megbízhatóság van érvényben.

A három éves képzést kitüntetéssel és a „Fiatal kereskedők trófeájával” fejezte be, ami egy akció, a mezőgazdasági technológiában dolgozó kereskedelemmel foglalkozó, fiatal generáció támogatására. Mint a hat győztes egyike, Gisela Böhm 2013-ban ellátogathatott egy ötnapos ibizai felkészítő táborba. Nem híve a hosszú repülőutaknak, de odakint megtalálta az egyensúlyt a természetben és az állatokkal. „Egy számítógép mellett töltött nap után alig várom, hogy sétáljak egyet a kutyákkal” –mondja.

Erre a kijelentésre megérkezett a nyüzsgés, két puhaszőrű négylábú személyében, akik rugalmasan lépdelnek az oldalán. A Jack Russell Terrier vadul rohangál egy gallyal, amíg a szomszédos mezőn közeledő varjúpár magára nem vonja a figyelmét. Gisela már két társát nélkülözve indul a tehénistállóba, ahol ránéz Wyposra, a bikára, aki barátságosan üdvözli. Gisela megeteti az állatokat, a tarka jószágok elégedetten csámcsognak a helyükön.

 

 

Fendt a negyedik generációban

A Böhm gazdasági élethez hozzátartozik az a három Fendt traktor is, amelyek a csarnok szomszédságában parkolnak. Gisela elmondja, hogy ükapja 1965-ben vásárolta meg az első Fendtet, amely 24 lóerős volt. Azóta összesen 15 Fendt traktor volt már használatban, a mostani gépek: 210-es, 309-es és 312-es.

Apja, Hans csatlakozik a lányához. Ő vezeti az üzleti ügyeket és a legtöbb esetben maga javítja a gépeket, akárcsak egy képzett szerelő. Hans letette a voksot a Fendt márka mellett, amit továbbadott gyermekeinek is. Gisela nemcsak a mezőgazdasági technológia iránti szeretetet örökölte nagyapjától, hanem egy különleges szenvedélyt is, ami kevésbé nőies, de igazán bajor sajátosság: a fiatal nő tagja a Dettenhofeni Tubákklubnak és gyakran vesz részt Schmalzler (német tubákfajta) versenyeken, akárcsak Alfred Böhm. Amikor megszólítom, nevet a karcsú, fiatal nő és felhúzza kabátja cipzárját. Dél van. A nap áttört a ködben, a kutyák ismét a helyszínen és most végre van ideje egy kellemes sétára.

 

Forrás: Fendt Focus 2016. január 20-23. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek