CLAAS DISCO tárcsás kaszák

CLAAS DISCO tárcsás kaszák

A DISCO tárcsás kaszák simább talajokkal, nehezebb terepkörülményekkel is megbirkóznak. A termékcsalád a könnyen vontatható, egyszerűen kezelhető kaszáktól a hátsó- vagy frontfüggesztésű, nagy területteljesítményű, akár rendrakó szalagos kaszákig terjed.

A betakarítás minőségét régóta jól bevált CLAAS megoldások biztosítják: a MAX CUT kaszasín, az ACTIVE FLOAT tehermentesítő, valamint SAFETY LINK biztonsági modul. A kaszák természetesen kaphatók szársértő nélkül, vagy verőujjas, illetve gumihengeres szársértővel, amely segíti a termény gyorsabb száradását, hogy a lehető leghamarabb lehessen betakarítani a kaszálóról.

 

 

Mitől más a DISCO? Kezdjük az elejétől!

A CLAAS DISCO MAX CUT kaszasínje egyedülálló azzal, hogy egy menetben, egy lemezből préselik, hullámos formára. A sín teteje csavarozva van, nem hegesztve, mert hegesztés mentén vetemedhet és könnyebben törik az anyag. Ráadásul oldható a kötés, cserélhetők a részegységek a kaszasínen. Mindemellett az egyben préselt kaszasín hullámos formája javítja a vágás minőségét: azzal, hogy előrébb került a hajtóegység a tárcsákkal, nőtt az átfedés, hatékonyabb a terményvágás. A betétek beljebb helyezkednek el, a tárcsák nagyobb átfedése révén nagy biztonsággal elkerülhető, hogy csíkozzon a kasza. A csíkozást a tárcsák kései idézik elő: mozgásukkal erős levegőáramlást keltenek, a zárólevegő még a vágás előtt elfekteti a terményt a kasza pengéje előtt, ezért tökéletes a vágás. A három csavarral rögzített cserélhető betét csökkenti a levegő áramlási sebességét, illetve álló helyzetben tartja a terményt. Ráadásul, ahol a kések hátrafelé mozognak, ellenkésként funkcionál a betét, megtámasztva a terményt.

 

Széles, kopásálló csúszótalpak (Alapfelszereltség)

Kiemelkedő stabilitás

 

A kaszasínekben minden egyes tárcsa alatt van SAFETY LINK biztonsági modul: a hajtótengely beszúrása eltörik, ha a tárcsára akkora erő hat, amely kárt tenne a hajtásház fogaskerekeiben. A tárcsa nem tud leesni, elrepülni, mert biztonsági csavar rögzíti. A meghibásodást azonnal látni, mivel az adott tárcsa nem forog, nem vág terményt. Nem is fognak összeérni a tárcsák, mert olyan a kialakítás, hogy ne kelljen a tárcsák sorából kiemelni. Lehet, csak az eltört fogaskerék-tengelyt kicserélni, vagy a modult egyben, akár a tarló közepén is, és utána folytathatja a munkát az ember.

Nem mindig drága, ami annak látszik: a sínnek és a széles talpaknak köszönhetően rendkívül kicsi a CLAAS DISCO kaszák talajnyomása, így kisebb a kopás és az ellenállás. A kaszasínt csökkentett fordulatszámon is lehet futtatni (850/perc). Ez nem hat hátrányosan a vágási minőségre, és 16 százalékos üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé.

A biztonsági modulon kívül mechanikus ütközésvédelem óvja a DISCO CONTOUR és TREND kaszákat az esetleges sérülésektől. Az akadályba ütköző kaszát nemcsak egyszerűen hátra hajtja, hanem át is emeli az akadályon. A továbbhaladáshoz elegendő tolatni, és ismét aktiválódik a ráhajtás elleni védelem.

 

 

Biztonságos vonulás

Opcióként praktikus tárolókeret rendelhető

 

A CLAAS DISCO CONTOUR-ban ez is alap

A piactársak kaszáiban sokszor opciós tétel, ami a CLAAS-nál alapfelszerelés, mert egy ilyen nagy területteljesítményű, professzionális kaszán elengedhetetlen.

Ilyen az ismert ACTIVE FLOAT hidropneumatikus tehermentesítő, amely nemcsak egy olajozni való plusz egység, hiszen csökkenti a kasza kopását, és védi a tarlót. Sajnos nincs két egyforma földterület.

Az ACTIVE FLOAT jóvoltából könnyen és gyorsan lehet alkalmazkodni a változó körülményekhez, például vizes területekhez vagy száraz dombtetőkhöz. A kasza talajnyomása menet közben, rugalmasan állítható az egyszeres működésű munkahengerrel. Az aktuális nyomás jól látható a nagy műszeren.

 

A kasza állítható lábon vízszintesen tárolható

Szerszám nélkül feszíthető a szársértő hajtószíja

 

Minden a középponti felfekvésen alapul: CONTOUR

A CONTOUR már bizonyított a piacon. A kaszatest középen, a súlypontjában van megfogva, így szabadon tud mozogni és alkalmazkodni az aktuális talajvonalhoz. A kaszagerendely vízszintes helyzete két jól látható nyíllal a fülkéből beállítható.

A 120 fokos szállítási helyzet, a traktorhoz közeli súlypont és a mechanikus zárrendszer biztosítja a kiemelkedő stabilitást, biztonságot és könnyű kezelést az úton.

 

Szíjhajtású szársértők

A kaszatárcsák hajtóműve és a szársértők közötti szíjhajtás azonnal meg tud csúszni, ha idegen tárgy kerül a szársértőhöz. Nem kell a hajtóművet megbontani, nyírócsavarokat cserélni. Kevesebb az állásidő, azonnal mehet tovább a munka. Ha kell, a két szíjtárcsa megcserélésével csökkenthető a fordulatszám.

A kasza utáni rendformázás is fontos momentum. Terelőlemezek, tárcsák alaptartozékai a CLAAS kaszáknak. Így a rendterítőhöz és a rendképzőhöz könnyen be lehet állítani a kaszált rend szélességét.

 

Terelőkopoltyús lemezház

Szíjhajtású szársértők

 

Intenzívebb terítés

A szársértős kaszákat terelőkopoltyús lemezházzal látják el. A még egyenletesebb szőnyegrend-képzés gyorsítja a termény száradást. A terelők szerszám nélkül állíthatók.

 

Karbantartást és beállítást könnyítő megoldások:

  • Szerszám nélkül feszíthető meg a szársértő hajtószíja.
  • Kivezetett zsírzópontok.
  • Cserélhető kopóbetétek.

Mindezek mellett minden DISCO kaszán van beépített késtartó doboz, a pengék cseréléséhez. A hajtótengelyek 250 órás kenési intervalluma tovább csökkenti a karbantartási időt és költségeket.

 

Biztos lábakon

A kasza állítható lábon tárolható vízszintesen. Ha szűk a hely, opcióként rendelhető praktikus tárolókeret, görgőkkel vagy azok nélkül, amelyen szállítási helyzetben állítható le a kasza a munka befejeztével. A görgős kereten traktor nélkül is könnyű mozgatni a kaszát.

 

A CLAAS DISCO kaszákkal kapcsolatban részletes tájékoztatást a területileg illetékes CLAAS gépértékesítő kollégáinktól kaphat, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot!
 

 

Fotó: CLAAS

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 02. szám

 

Major Vilmos, szervizmérnök:

Juhász-Nagy László, CLAAS alkatrészes csoportvezető:

A DISCO tárcsás kaszák névleges tárcsafordulatszáma elérheti a 3200 fordulat / perc! Ilyenkor jelentősen, 80 fokig felmelegedhetnek a hajtóművek, és főként a kaszagerendely. Ezért fontos megfelelő, API-GL5 minőségi besorolású olajat használni. Típustól függően 80W-90, 85W-90, vagy bizonyos hajtóművekbe 75W-90 olaj kell, hogy nagy fordulatszámon is biztos legyen a kenés. Ezektől eltérő olaj használatát nem javaslom, mert meghibásodást okozhat a hajtóművekben. Figyeljenek az olajszintre is, ne töltsék túl a megadott szint fölé, mert üzem közben túlnyomást okozhat a felforrósodott olaj és olajgőz, tönkremehetnek a tömítések, olajfolyást okozva. Az olajszinteket rendszeresen ellenőrizzék a kezelési útmutatóban megadott módon.

A megbízható és precíz gépüzemeltetés alapja a minőségi CLAAS ORIGINAL alkatrész. Zöldtakarmány betakarítására hatványozottan igaz ez, hiszen minden munkát optimális körülmények között, a legrövidebb idő alatt kell elvégezni. Legegyszerűbb példa a kaszapenge. Törést, él-problémát azonnal orvosolni kell, hisz azonnal meglátszik a minőségen, s teljesítménycsökkenést eredményez. ORIGINAL alkatrészekkel minimálisra redukálhatja az állásidőt, növelheti a gépkapcsolata hatékonyságát.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek