Biztosítási 1x1 7. rész

Biztosítási 1x1 7. rész

A biztosítási feltételek és az önrészesedés mellett van egy olyan további eleme a növénybiztosításoknak, amely jelentős hatással lehet arra, hogy mekkora térítést kapunk a biztosítótól egy káresemény bekövetkezésekor,

 

 

Biztosítási cikksorozatunkat a kármentességi engedményekről szóló tájékoztatóval folytatjuk.

A növénybiztosításokban szinte kivétel nélkül előzetes kármentességi engedményt adnak a biztosítók, amely jellemzően 30%-os mértékű. Az előzetesség ebben az esetben azt jelenti, hogy a biztosító a kedvezményt előre odaadja, így a kalkulált díjnak csak a 70%-át kell megfizetni a biztosítónak a megegyezés szerinti ütemben. Ez a kedvezmény azonban teljes egészében visszajár a biztosítónak, ha kárkifizetés történik a szerződésen.

 

 

Ennek a kedvezményadásnak a célja kettős. Egyfelől káresemény esetén a biztosító díjbevételét növeli, ezáltal valamelyest javul a kárhányada, így csökken a vesztesége az adott ügyfélen. Másfelől egyfajta önrészesedésként is működik az ügyfél felé, hiszen az éves biztosítási díj 30%-ának mértékéig nem érdemes a káreseményt bejelentenie, mert többet veszít rajta, mint amit nyer. A gyakorlatban tehát így a biztosítók a százalékos önrészesedést - amelyről az elmúlt héten volt szó-, egy összegszerű formával is kiegészítik. 

 

HIRDETÉS

 

Egy gyakorlati példával élve, egy 1.000.000 Ft-os éves kalkulált biztosítási díjból 30%-os kedvezménnyel, csak 700.000 Ft biztosítási díjat kell a biztosítónak a számla ellenében megfizetnünk. Ha történik egy káresemény, amely néhány hektárt érint, és a kárösszeg 210.000 Ft, úgy nem gazdaságos azt a káreseményt bejelentenünk, hiszen 90.000 Ft-tal többet kell befizetnünk, mint amennyit kapnánk a biztosítótól.

 

Az AXIÁL Növénybiztosítási Programjában elérhető növénybiztosítási megoldás azonban nem ezt az utat járja, nem bünteti azonnal a károsult ügyfelet. Az általunk kínált biztosítás nem vonja vissza az összes kedvezményt, hanem csak a kár nagyságától függően, lépcsőzetesen történik a kedvezmények visszavonása, amely sokszázezres, akár milliós különbséget jelenthet egy ügyfél esetén, természetesen a fizetendő biztosítási díj függvényében.

 

Ha bővebb tájékoztatást szeretne kapni, az AFS Kft. pénzügyi tanácsadó kollégái állnak rendelkezésérére!

 

Kép: Pixabay, Carto

Szöveg: Zandler Gábor, AON tanácsadó

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek