Biztosítási 1x1 2. rész

Biztosítási 1x1 2. rész

Múlt héten indított sorozatunk folytatásaként a jelen időszakban aktuális biztosítási szerződések felülvizsgálatának fontosságára és mérföldköveire szeretnénk felhívni kedves ügyfeleink figyelmét az alábbiakban.

Biztosítási szerződések felülvizsgálata

 

Ha szándékunkban áll, hogy felülvizsgáljuk az eddigi biztosításaink hatékonyságát és új megoldások, szolgáltatók megkeresésesben gondolkodunk a legjobb megoldás megtalálása érdekében, érdemes a következő kérdéseket átvizsgálni:

- Hol és milyen feltételekkel kötöttem a biztosítást?

- Milyen időtartamra kötöttem a biztosítást?

- Közvetlenül a biztosítóval szerződtem, vagy egy alkusz bevonásával kötöttem a szerződést?

 

 

Mind a három kérdésre adott válasz meghatározhatja a következő lépéseket. Amennyiben határozott időtartamra (pl. 1 évre) kötött biztosítást, úgy azzal mindenképpen foglalkozni kell, hiszen a szerződéses időszak letelte után megszűnik a fedezet. Ha határozatlan biztosítást kötött, úgy az automatikusan megfordul a következő évre, ha a felmondási időt megelőzően írásban fel nem mondta a szerződést a biztosítónál. Lehetőségünk van több éves szerződéseket is kötni, ebben az esetben azt kell vizsgálni, hogy hány évre szerződtünk, és mennyi van még vissza a többéves periódusból. Amennyiben kaptunk kedvezményeket a hosszútávú szerződésért, de idő előtt felmondanánk azt, úgy erre is lehetőség van, de ebben az esetben a megadott kedvezmény időarányosan visszajár a biztosítónak. Ilyenkor azt érdemes átvizsgálni, hogy az új biztosítónál elérhetünk-e annyival jobb árat, amely kompenzálja a visszafizetendő kedvezményt.

Amennyiben nem közvetlenül a biztosítóval kötöttük a szerződést, hanem egy független közvetítőn, alkuszon keresztül, úgy a biztosítási szerződés mellett egy alkuszi szerződéssel is rendelkezünk. Ez hasonló kötelmet jelent, mint a biztosítási szerződés, jellemzően nem mondható fel akármikor. Ha úgy érzi, hogy az alkusza a biztosítási ajánlatok közvetítésén kívül nem sok hozzáadott értékkel bír, úgy lehetősége van más szolgáltatót keresni, ehhez azonban át kell vizsgálnia, milyen feltételekkel mondható fel az alkuszi szerződés, és az abban foglaltaknak megfelelően kell eljárnia.

 

 

Mindkét területen, így a biztosítási és az alkuszi szerződéseknél is a legfontosabb, hogy döntési helyzetbe tudjon kerülni a felülvizsgálatkor, ehhez pedig az kell, hogy időben elkezdje átvizsgálni a meglévő szerződéseit. Különösen igaz ez, ha elégedetlen a szolgáltatókkal, hiszen a jogi kötelezettség egy rossz kapcsolatból sem engedi kiszállni, különösen, ha a partner már nem az Ön érdekeit kívánja képviselni.

A konkrét teendőkben pénzügyi tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére a következő elérhetőségeken: LINK

 

Kép: Pexels

Szöveg: Zandler Gábor, AON tanácsadó

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek