Bérlés vásárlás helyett

Bérlés vásárlás helyett

A svájci Strickhof Oktatási és Kompetencia Központ négy évente megváltoztatja traktorflottájának fő márkáját. Jelenleg a Fendt gépek kezelésére specializálódnak a diákok és továbbképzéseken résztvevők.

„Az univerzális”

Michael Möckli így jellemzi a nagy teljesítményű kis traktort. A termelési- és műhelyvezető-helyettes különösen élvezi a gép kompakt kialakítását, manőverezhetőségét és dinamikus teljesítményét. Ez a többfunkciós, 111 lóerős Fendt 211 Vario erőgép, amelyről Michael Möckli beszél. Két évvel ezelőtt szállítottak le a kis traktort, egy Fendt 312 Vario-t és egy 716 Vario-t Strickhof-ba, Svájc legrégebbi mezőgazdasági főiskolájára. Azóta a három traktort a kompetencia központ használja a növénytermesztéshez, általános műveletekhez és gyakorló gépek gyanánt.

Négy helyszín alkotja a mezőgazdasággal, az élelmiszeriparral és a kapcsolódó szolgáltatásokkal foglakozó állami kompetencia központ oktatási és kutatási részlegét. A három Fendt gépet elsősorban Lindauban használják, ahová a legtöbb hallgató, 4549 diák és továbbképzésben résztvevő jár. Az adminisztrációs épületek, a kampusz és a termek mellett az új innovatív „AgroVet Strickhof” állattartó központ is itt található. Korszerű, tehenészetek, sertés- és marhatartók számára kialakított oktatási és kutatási létesítményt is van a helyszínen, amelyet a strickhof-i gyakornokok és a zürichi egyetem, valamint az ETH Zürich intézmény hallgatói használnak. Körülbelül 45 hektár szántóterület, 20 hektár gyep, négy hektár gyümölcsös- és zöldségeskert teszi Strickhof lindau-i helyszínét ideálissá a tanulmányok és kutatások számára és tökéletes hely a három Vario használatára is.

 

 

Több mint traktorok

A legtöbb traktornak három fő feladata van: vontatás, tolatás, szállítás, és éppen ez a helyzet Strickhofban is, bár a kompetencia központban tanítanak, oktatnak és tájékoztatnak is a gépek segítségével. A kis Fendt 211 Vario, a Fendt 312 Vario és az erőteljes Fendt 716 Vario gyakorló- és bemutatógépként funkcionál a kurzusokon és konferenciákon.

Hogy milyen előnyökkel járnak ezek a gépek, arra Robert Sonderegger, növénytermésztési és termelési igazgató válaszolt: „Leginkább a fokozatmentes sebességváltó.” „Nemrég kaszáltunk egy diákkal és mindössze annyit kellett tennie, hogy beállította gépet és a sebességet” – mondta az igazgató.

Stephan Berger nagyra értékeli a Fendt traktorokat, mert jól kiegészítik a strickhof-i gépeket. Az elmúlt 11 évben a mezőgazdasági gépészeti és balesetmegelőzési osztályon dolgozott és mint tanár, illetve gépészmérnök látja az innovatív technológiák kihívásait. „Ezek olyan csúcstechnológiás gépek, amelyeket alaposan meg kell ismertetni a diákokkal” – mondja Berger.

 

A képen Stephan Berger, tanár és Ueli Voegeli, igazgató

 

Univerzális használat

A három Fendt traktort elsősorban a Strickhof lindaui-i mezőgazdasági üzemében használják. 1108 üzemórájával a Fendt 211 Vario Strickhof leggyakrabban használt erőgépe. „A Fendt 200 sorozat többet tud kategóriájánál” – mondja Michael Möckli. „Valójában a fokozatmentes sebességváltó, az első tengely felfüggesztése és a sűrített levegős rendszer, mind egyedülálló a traktor méreteihez viszonyítva, ezeket figyeltük, amikor választottunk.” A 211-et a Fendt 312 Vario követi 926 üzemórával. Ezt számos területen alkalmazzák, főként 3-fejes eke előtt, kaszával kombinálva, trágyaterítésnél, és szállításnál. A Fendt 716 Vario előnyös hígtrágya-, cukorrépa szállításnál, vetési műveleteknél.

 

 

Tudatos semlegesség

Egy bizottság hoz döntést arról, mely márkából kerülnek ki Strickhof flottájának vezérgépei a következő négy évben. Pontrendszert alkalmaznak, így egy pártatlan és hosszadalmas kiválasztási folyamat határozza meg, hogy melyek a központ igényeinek leginkább megfelelő gépek. „Természetesen komoly kihívást jelent a traktorok megváltoztatása” – magyarázza Strickhof igazgatója, Ueli Voegeli. „Oktatási intézményként kötelesek vagyunk pártatlanok maradni és szeretnénk megmutatni a diákjainknak a különböző márkákat és a legújabb technológiákat, és az egyforma márkák nem mindig rendelkeznek a legújabb technológiával.”

Két év múlva a Strickhof ismét úgy dönt, hogy bérel vásárlás helyett, így mindig a legkorszerűbb gépek alkotják flottájukat. Mint tanár, Michael Möckli tisztában van azzal, hogy a hallgatóknak gyakran előre kialakult véleményük van egy-egy márkával kapcsolatban. „Általánosságban elmondható, hogy a traktorokkal kapcsolatban nagyon érzelmesek”, mondja a szakember. „A legtöbb diák egy márka mellett vagy ellene van, de a Fendt traktorok természetesen nagyon népszerűek.”

 

Fordította: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: Fendt Focus 2018. augusztus 44-49. oldal

 

 

 

Fendt aranyérem az IVIFHO-n

 

Az IVIFHO, vagyis az Intervitis Interfructa Hortitechnica elnevezésű kiállítás egy nemzetközi technológiai vásár a szőlészek, borászok, gyümölcs- és a speciális ültetvényesek számára, amelyet 2018. november 4. és 6. között Stuttgartban rendeznek meg. >>

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek