Béraratás vagy kombájnvásárlás?

Béraratás vagy kombájnvásárlás?

Vegyük végig, mi alapján döntsünk! Ha pedig beruházunk egy arató-cséplő gépbe, használt vagy új gép legyen; mikorra várható a megtérülés; és egyáltalán, mit kell figyelembe venni a megfelelő gép kiválasztásakor? Az Agroinform.hu cikke.

Saját kombájnnal pontosan időzíthetjük a betakarítást, ami a kiszámíthatatlanná váló időjárás miatt egyre fontosabbá válik. Persze, nem minden gazdaságnak éri meg a gépberuházás, ehhez bizonyos üzemméretre, humánerőforrásra és persze tőkére is szükség van, de sok más tényezőt is figyelembe kell venni.

Az Agroinform.hu e heti körkérdésében a szakértők felsorolják, milyen esetben érheti meg bérszolgáltatás helyett saját gépbe fektetni, és azt is elmondják, hogy ha kombájnvételre adtuk a fejünket, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb arató-cséplő gépet.

 

Az AXIÁL Kft. CLAAS gépüzletága az alábbi válaszokat adta:

 

Milyen hektármérettől érdemes bérarattatás helyett kombájnvásárlásban gondolkodni?

A kombájn gazdaságosságát nem a betakarított hektármennyiség, hanem a betakarított növénykultúrák százalékos aránya határozza meg. Az elmúlt évek nyári aratási szezonjai változékony, szélsőséges időjárási körülményei leszűkítették a nyári termények betakarítására szánt időt. A gabonafélék betakarítására – a minőségi jellemzők elvárt szinten tartása mellett – 8-12 nap áll rendelkezésre. Az őszi kultúráknál tágabb az időablak, ott csak a szállítási és szárítási kapacitás, az őszi talajmunka sürgőssége és a vetés kezdete szabhat határokat.

 

A kombájn gazdaságosságát nem a betakarított hektármennyiség, hanem a betakarított növénykultúrák százalékos aránya határozza meg – fotó: AXIÁL Kft.

 

Az AXIÁL-nál kapható kombájntípusok teljesítménye (napi 10 órás betakarításnál) 100-500 t/nap. CLAAS kombájn vásárlásakor annak teljesítményét a búza betakarítására szánt 8-12 napra méretezzék, és a járószerkezetek kiválasztásánál tartsák szem előtt a régiójukra jellemző szélsőséges őszi terepviszonyokat. A gazdaságossági számítások alapja tehát legyen az adott területen termesztett, időben betakarított, ezért értékesebb, minőségi terményfajtájukkal realizálható bevétel.

 

Mire figyeljünk és milyen szempontok alapján válasszuk ki a megfelelő kombájnt gazdaságunkba?

A kombájn kiválasztása a növénykultúrák figyelembevételével történjen. Méretezzék kombájnjukat a nyári betakarítási teljesítményigényre (tonna / nap), az őszi betakarításnál fellépő szélsőséges területi adottságokat is figyelembe véve. Ez utóbbi alapján válasszanak szélesebb gumiköpenyeket, hevederes járószerkezeteket vagy éppen összkerékhajtást.

 

Vagyis, ha valaki 300 hektáron termeszt vetőmagbúzát vagy étkezési gabonát, és a realizálható hozam hektáronként 9 tonna, akkor egy napi 250 tonna teljesítményű kombájn vásárlását javasoljuk, hiszen az már elegendő teljesítménytöbblettel rendelkezik.

 

A kombájn kiválasztása a növénykultúrák figyelembevételével történjen – fotó: AXIÁL Kft.

 

A speciális növényfajták (pl. repce) a vágóasztal kiválasztásánál játszanak szerepet. De ha ügyfelek apró- vagy fűmagvakat, lucernát vagy éppen rizst szeretnének betakarítani, akkor is egyedi módon összeállított felszereltségű kombájnra lesz szükségük. Egy CLAAS kombájnnak nem akadály a lejtős, lankás terület, és az sem, ha elvárt a hozamtérképek készítése, illetve a kombájn automatikus kormányzása.

 

Fontos a nagy teljesítményű vágóasztal és az alacsony üzemeltetési költség, milyen más szempontok alapján tájékozódjunk vásárláskor?

A nagyméretű vágóasztalok a kombájn megfelelő terhelését és kihasználtságát biztosítják. A megfelelően kiválasztott vágóasztal csökkentheti az üzemeltetési költségeket. Sokan kisebb vágóasztalt vásárolnak és nagyobb haladási sebességgel próbálják a teljesítményt növelni. A kisebb vágóasztal miatt több a táblavégi forduló, ez a holtidők növekedéséhez vezet. A típus választásánál gondoljuk át, szükség van-e a levágott termény szalmájának könnyű bálázására. Minden CLAAS kombájn bálázható rendet hagy maga után. A szalmarázóládás gépeknél ez természetes, de az excentrikus leválasztó rotoroknak köszönhetően a hibrid gépek is kíméletesen bánnak a szalmával.

 

A megfelelően kiválasztott vágóasztal csökkentheti az üzemeltetési költségeket – fotó: AXIÁL Kft.

 

A rendszeres napi karbantartás természetesen nélkülözhetetlen a kombájn élettartamának megőrzéséhez és működőképességének biztosításához. A kompresszoros motor (megfelelő tisztítólevegőt biztosít) és az automata zsírzó (az üzemóra állásnak megfelelően juttatja el a zsírt a megfelelő zsírzópontokhoz) lerövidíti a karbantartásra szánt holtidőket, így a kezelő a betakarításra tud koncentrálni.

 

Forrás, teljes cikk: agroinform.hu

 

 

Új vezetőségi struktúra a CLAAS-nál

 

A CLAAS, a vezető nemzetközi mezőgépgyártók egyike az új üzleti év kezdetével, 2019. október elsejétől megváltoztatja vezetőségi struktúráját, és bevezeti a Konszernvezetőség elnöke / Chief Executive Officer (CEO) munkakört. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek