Bemutatkozik az univerzális MONOSEM CART 3500 vontatott műtrágyatartály

Bemutatkozik az univerzális MONOSEM CART 3500 vontatott műtrágyatartály

Az idei SIMA kiállításon tűnt fel a Monosem újdonsága, a szemenkénti vetésben és a kapásnövények sorközművelésében új lehetőségeket teremtő vontatott műtrágyatartály.

Mitől különleges a CART 3500?

A CART 3500 egy vontatott alvázra szerelt 3500 literes tartály, amely standard függesztéssel kapcsolódik az erőgéphez. Opcionálisan K80-as vonófejjel is rendelhető. A hátsó függesztőszerkezet négytonnás emelőkapacitásának jóvoltából biztonságosan üzemeltethető vele 12-soros vetőgép 75 centis sortávval, vagy 16-soros vetőgép 37,5 centiméteressel. Hárompont-csatlakozójával bármilyen cat. 2/3 csatlakozású vetőgépet képes „magára felvenni”. A tartály mögé akár 9 méteres munkaszélességű gép, például 12 soros kukorica-vetőgép kerülhet.

 

 

Utóbbi technológia egyre érdekesebb lehet a Kárpát-medence változó klímaviszonyai között. Az alapfelszerelésű 710/50 R 22,5-ös kisnyomású gumizás csökkenti a taposást, és lehetővé teszi a keréknyomba vetést – 3 méteres szállítási szélességgel. Természetesen 270/95 R 32-es ikergumizással is rendelhető a CART 3500 tartály, azoknak a gazdáknak, akik 12-soros vetőgéppel sem szeretnének a keréknyomba vetni. Saját légfék-rendszerével a tartály megtöltve is vonulhat közúton!

 

 

E műtrágyatartály teljesen független az erőgéptől és nincs szükség hozzá jó tömegközéppontú, nagy össztömegű traktorra. Továbbá, annak érdekében, hogy a vetőgép súlya minél kevésbé terhelje a traktor hátsó függesztőszerkezetét, a CART 3500 1,6 tonnás alvázának első részére két darab, egyenként 500 kilogrammos súly lehet gyorsan fel- és leszerelni. A súlyok leszerelésével csökkenthető a tartály függesztőrúd-terhelése, attól függően, hogy hány soros vetőgépet vagy esetleg kultivátort kívánnak mögé akasztani.

 

 

Univerzális műtrágya kijuttató

A MONOSEM célja világos a CART 3500-zal: azért fejlesztették, hogy bármilyen munkagéppel összekapcsolható legyen. Ezért vannak hidraulikakör-kivezetések a hátsó függesztőszerkezetén, és vezették végig rozsdamentes burkolatban a kardánhajtást a tartály alatt, hogy az őszi alapszórásokhoz akár egy függesztett műtrágyaszóró is felvehető legyen a vetőgép helyére. A MONOSEM fronttartályok bevált rozsdamentes adagolóit külön-külön hajtja két darab elektromotor, ezáltal 12 sorban 350 kilogrammot lehet hektáronként kijuttatni, 10-12 km/órás munkasebességgel. Az ISOBUS ECU F800E vezérlés olyan, mint az elektromos hajtású vetőgépeké, és természetesen itt is érvényben van az AEF tanúsítvány az ÚT, TC-BAS és TC-SC funkciókra. A sebességjelet saját radar adja. A műtrágyát nagy teljesítményű ventilátor szállítja a munkagéphez. A 12-soros vetőgépben két elosztótornyon keresztül kerül a csoroszlyákhoz a műtrágya, 6-6 sort precíz elosztással ellátva. A balesetment töltést fellépő-létra és állvány segíti. A tartály osztott, így akár kétféle anyag kijuttatására is alkalmas. Adagolónként egy-egy boltozódás-gátló biztosítja a műtrágya szabad áramlását, valamint alapfelszereltség a ponyva és a tartály szintmérő érzékelője is.

Ezzel a nagy kapacitású műtrágya-tartállyal a MONOSEM kompakt megoldást kínál a szemenkénti vetéshez és a sorközműveléshez, 8-12 soros kivitelekben.

 

További információt MONOSEM gépeinkről területileg illetékes kollégáinktól kaphat!

 

Szöveg: Lisz Péter, termékmenedzser

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2019. 03. szám

 

 

Akár csukott szemmel is kultivátorozhatnánk, akkor sem sérülne a növény!

 

Nemcsak alacsony növényállományban, hanem akár térdig érő kultúrában is könnyedén kultivátorozhatunk, úgy, hogy a kultúrnövény nem, csak a gyom pusztul! >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek