Akár csukott szemmel is kultivátorozhatnánk, akkor sem sérülne a növény!

Akár csukott szemmel is kultivátorozhatnánk, akkor sem sérülne a növény!

Nemcsak alacsony növényállományban, hanem akár térdig érő kultúrában is könnyedén kultivátorozhatunk, úgy, hogy a kultúrnövény nem, csak a gyom pusztul!

A kultivátorozás az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat a földművelésben. Magas koncentrációt igényel, hogy megőrizzük a növénykultúra épségét, és csak a gyomnövényeket pusztítsuk el. Legalábbis így volt ez egészen addig, amíg az AXIÁL Kft. saját fejlesztésű mAXI-CAM sorfelismerő munkagépkormányzó automatikája meg nem jelent a hazai piacon. Használatáról és az eszköz előnyeiről Hellenbárth László vaskúti gazdával beszélgettünk.

 

Hellenbárth László régóta áll jó kapcsolatban az AXIÁL-lal – fotó: Agroinform.hu
 

A mAXI-CAM sorfelismerő, munkagépkormányzó eszköz egy valódi innovatív csoda a talajművelésben. Két fő egységből áll, egyik része a sorkövető keret, amely két további részre oszlik: egy fix és egy mozgó kerettagra. Az eszközt a fix keretrésznél kapcsoljuk a traktor 3 pont függesztéséhez. A másik kerettag mozgatását hidraulikus munkahenger végzi. Ehhez kapcsolhatjuk a sorközművelőt. Az egyirányú maximális elmozdulás 35 cm is lehet mindkét irányba.

Mivel ilyen hosszan ki tud térni, a kanyarokban is tökéletesen leköveti a sorokat a rendszer.

Hellenbárth László szülei 500 hektáron gazdálkodnak 1993 óta. Tanulmányai elvégzése után ő is csatlakozott a családi vállalkozáshoz. A gazdaságban számos növénykultúrát termelnek, a szántóföldi növények között van búza, árpa, repce, kukorica, napraforgó, tritikálé, rozs és cirok, a kertészeti kultúrák között pedig burgonya, vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa és egyéb zöldségek, illetve őszibarackot, sárgabarackot, cseresznyét is termelnek. Lucerna pedig 50 hektáron nő, ami a 60 tehenük, 2 tenyészbikájuk és azok szaporulatainak takarmányozását fedezi az egyéb növényi melléktermékek mellett. Ilyen hatalmas gazdaság esetében rengeteget számít, ha időt és pénzt spórolhatnak, amiben a gépek komoly segítséget nyújtanak.

 

A mAXI-CAM sorfelismerő, munkagépkormányzó eszköz leköveti a sorokat, így a termesztett növény nem sérül, csak a gyomok – fotó: Agroinform.hu

 

„Az AXIÁL-lal a kezdetektől személyes kapcsolatban állunk, ami nem véletlen: tapasztalataink szerint az egyik legmegbízhatóbb cég az agráriumban. Így tőlük vásároltuk három éve a mAXI-CAM-et és a Monosem SCD kultivátort, illetve egy szintén Monosem csúszócsoroszlyás vetőgépet, amit cukorrépa vetésére alkalmas egységekkel szereltünk fel. Így jobban tudja tartani a vetés mélységét és pontosságát. Ezzel szóját, cirkot, napraforgót és repcét vetünk 45 cm-re. Már az első évben komoly pozitív terméskülönbséget tapasztaltunk.”

A mAXI-CAM kamera abban nyújt segítséget, hogy felismeri a növénykultúra által alkotott sort, így az biztonságban marad a kultivátorozás során.

 

Ha már túl magas a kultúrnövény, tapogatópálcák veszik át a kamera szerepét – fotó: Agroinform.hu

 

A gazdának csupán annyi a feladata, hogy beállítsa a sortávolságot. Minél szűkebb egy sor, annál nehezebb követni, és minél nagyobb benne a növény, annál nehezebben veszi észre a kamera, mivel akkor eltakarja az egész sorközt, vagyis megszűnik a kontrollterület. Ekkor kell felszerelni a tapogatópálcákat, ami a növény szárát érzékeli, és ahhoz igazítva irányítja a kultivátort.

 

"Ha kacsázunk is a traktorral, nem teszünk kárt a vetésben" – fotó: Agroinform.hu

 

„Egy térdig érő növényben a kamera önmagában már nem lenne képes működni, ezekkel a pálcákkal viszont tökéletes munkát végez. De ha 2-3 leveles a növény, nincs szükség rájuk. Hatalmas segítséget nyújt a munkában, hiszen nem igényel akkora figyelmet, mint korábban, így nem fáradunk úgy el a nap végére. Ha kacsázunk is a traktorral, nem teszünk kárt a vetésben, hiszen a kamera leköveti a mozgásunkat, miközben a kultivátor irányát tökéletesen tartja. Az erőgép mozgásához mérten igazítja jobbra vagy balra a kultivátort, és nem engedi, hogy a kultúrnövényeket kivágják a kapák. Csak a gyomnövények pusztulnak el.”

 

A kamerával sötétedés után is bitonságosan dolgozhatunk – fotó: Agroinform.hu

 

Hellenbárth László kiemelte azt is, hogy korábban, amikor még kamera nélkül dolgoztak, sötétedéskor kénytelenek voltak abbahagyni a munkát. Most viszont akár egész éjjel is kultivátorozhatnának, hiszen a sötét beálltával nincs más dolga a gazdának, minthogy a színárnyalatot átkalibrálja, és a kultivátorozás azonnal folytatódhat. Így csupán arra kell figyelni, hogy a traktor kereke ne tapossa le a növény.

„A mAXI-CAM-et a Monosem kultivátorral bátran tudom ajánlani minden gazdának, még a biogazdaságokba is, ahol még nagyobb szerepe van gyommentesítésnek. Leegyszerűsíti a traktorvezetők munkáját, ráadásul a gyorsabb haladás miatt időt, és a nagyobb terméshozamnak köszönhetően a bevételünk is növekszik.”

 

Forrás és kép: Agorinform.hu

 

Kapcsolódó videó:

 

 

További információt a mAXI-CAM-ről az AXIÁL Kft. területileg illetékes kollégáitól kaphat! Elérhetőségeikért kattintson IDE!

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek