Bemutatkozik a Süttői Travertin Kft.

Bemutatkozik a Süttői Travertin Kft.

Díszítőkövek bányászatával és feldolgozásával foglalkozik a Süttői Travertin Kft., amelyik eléggé unikumnak számít a főként zúzott kövekre és kavicsokra szakosodott a hazai építőipari nyersanyagbányák sorában.


Tíz évvel a rendszerváltás után alakult a cég, de maga a bánya már háború előtt is működött, tudjuk meg Bellabás Lászlótól. A Süttői Travertin Kft. tulajdonosa hozzáteszi, lassan Süttő marad az egyetlen olyan hely az országban, ahol még foglalkoznak díszítőkövekkel. A süttői mészkövet mindenhol ismerik, kemény, tömött kőzetről van szó, tulajdonságai révén alkalmas a kültéri használatra. Találkozhatunk vele a Hősök terén, a budai rakparton, a balatonfüredi sétányon és még számos egyéb helyen itthon és külföldön egyaránt.

 

 

 

A süttői édesvízi mészkő a pleisztocén korból származik, mintegy 400-600 ezer évvel ezelőtt langyos vizű források, tavak lerakódott üledékrétegből képződött. Amikor ez nyugodt körülmények között jött létre, akkor kemény, tömött mészkő képződött. Ahol hordalék került az üledékbe, színes csíkok képződtek, ebből alakultak ki a jellegzetes süttői travertin csíkok.

Kép: Grund Magazin

 

Vissza a kezdetekhez
2000 novemberében indultunk, emlékszik vissza a kezdetekre Bellabás László. Édesapám és az ő testvére kőfaragóként dolgoztak korábban a bányában, és kisebb munkákat otthonra is vállaltak, mellettük kezdtem megismerkedni ezzel a szakmával, árulja el a tulajdonos, aki végül mégis a fuvarozás mellett döntött, és először alvállalkozója lett a bányának, majd fokozatosan megvásárolta többedmagával. 2002-re Bellabás László lett az egyetlen tulajdonos. Akkoriban még nem a mostanihoz hasonló korszerű gépekkel dolgoztunk, hanem megörököltük a korábbi elavult termelőeszközöket. Fent a bányában egy 314 UB Nobas kotró dolgozott, ami nem képviselt éppen csúcstechnológiát már akkoriban sem.

 

Folyamatos fejlődésben
A Süttői Travertin Kft. alapításától kezdődően folyamatosan növekszik, eredetileg öt, ma pedig már harminc embert foglalkoztat, és ez a szám számos állandó alvállalkozóval is kiegészül. A válság éveit szerencsésen vészelték át, akkoriban több nagyobb megrendelésük volt. Az első komolyabb munkánk a Hősök terén a két kolonnád felújítása volt, de 2009-ben dolgoztunk a budai rakparton, mondja Bellabás László. A budai oldal új felhajtójának köves munkáit, illetve az árvízvédelmi feladatokat végezte a cég. Ez követően indultak a balatonfüredi sétány, valamint a Vitorlás-tér köves munkái, később pedig az uszodához és az épülő mélygarázshoz is szállítottak köveket.

 

Kép: Grund Magazin


2011-ben az 1,7 hektáros bányaterületet 3,5 hektárra bővítették. A tulajdonos a folyamatos fejlesztésben hisz, és a cég minden évben legalább egy új gépet vásárol, hogy az eszközpark folyamatosan frissüljön, korszerűsödjön. Az AXIÁL Kft.-vel 2004-ben ismerkedtek meg. A bajai gépforgalmazó kihozott egy Hyundai bemutatógépet, és az éles bevetésen a kotró nagyon jól teljesített. Kevesebbet fogyasztott, gyorsabb ciklusidőkkel rendelkezett, mint cég korábbi gépe, és az ár-érték arány is nagyon kedvező volt. Akkor vásárolták az első Hyundai 290-es kotrót. Később ezt négy Hyundai targonca követte, amiket szintén az AXIÁL szállított. Mivel a szervizháttér, az alkatrészellátás is rendben volt, azóta is számos gépet vásároltak Bajáról, a bányaüzemben kizárólag Hyundai kotrókkal találkoztunk.


Lassan minden alkalmazottra jut egy-egy gép, mondja viccesen a tulajdonos, és ahogy nekiáll összeszámolni, kiderül, a cég eszközparkja igencsak számottevő. Három 30 tonnás kotrót, egy homlokrakodót, egy 13 tonnás, valamint hét kisebb targoncát, egy törőgépet, egy batározó gépet, egy csúszókormányzású minirakodót, egy árokásó-rakodót, öt nagy és hét kisebb teherautót sikerült összeszámolnunk. És mivel még csak év eleje van korántsem elképzelhetetlen, hogy hamarosan újabb eszközökkel bővül a géppark.

 

Forrás: Grund Magazin 2018. március 18-19. oldal

 

Kép: Hyundai

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek