AgRun az Ultrabalatonon - negyedszerre is körbefutottuk a Balatont
  • Axiál
  • 2022. május 25. 3 Perc

AgRun az Ultrabalatonon - negyedszerre is körbefutottuk a Balatont

4 évvel ezelőtt egy kiállításon beszélgetve néhány futóbolond kollégánk fejében megszületett az Ultrabalatonon való részvétel gondolata.

Akkor még igen kevés ismerettel és tapasztalattal, összeszerveződött az amatőr futókból álló AgRun csapat, amely azóta is minden évben nekivág a több mint 200 km teljesítésének.


Idén sem volt ez másként, és nagy örömünkre végre ismét az eredeti, tavaszi időpontban rendezték meg az eseményt.

A rendezvény különlegessége a hatalmas érdeklődés iránta. Egy előre meghatározott időpontban nyitják meg a nevezési felületet, amelyre perceken belül (2021-ben 6 perc) betelnek a szabad helyek. Szerencsénkre nem kerültünk várólistára, 8 fős csapattal regisztrálva már csak a készülés és a logisztikai szervezés állt előttünk.
 

Peti

Marcsi és Okisz


3 napon keresztül az egész Balaton parton futókba botlott, aki arra járt. 2022. április 29-én az egyéni indulókat, valamint a 2-3-4 fős csapatokat rajtoltatták, majd április 30-án reggel 4 órától este 18 óráig az 5-13 fős csapatokat, 5 percenkénti indítással, annak érdekében, hogy ne képezzenek dugót, fennakadást, hiszen mégiscsak közel 20.000 sportember vett részt összesen az Ultrabalatonon.

Az AgRun csapat szombaton 15 óra 45 perckor indult, a rajt Balatonfüreden az Annagora Aquaparkban volt, és ide is kellett befutni. A csapat tagjainak kívánsagait figyelembe véve határoztuk meg a váltásokat, hiszen vannak, akik egyszerre nagyobb távokat kívántak lefutni, mások többször kevesebbet. Az ország különböző területeiről érkeztünk, így a terepviszonyok is mindenki számára különböző kihívást jelentettek.
 

Tomit váltja Okisz

Okiszt váltja Peti

Okiszt váltja Anikó

 

A csapat 8 főből állt, mindannyian az agráriumhoz köthetőek, ahogyan az eredeti elképzelésünk volt. Röviden egy kis bemutatkozó gondolatot megosztok Róluk.

Baranyi Péter: az AXIÁL Kft.-nél szervizmérnök, néhány éve kezdett el futni, családi hobbiként mára már a mindennapjai részévé vált.

Okvátovity István: Becenevén csak Okisz. Az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportjában fejlesztő térinformatikus. Világéletében futott, focilabda után bármennyit, nélküle meg semennyit. A focicipő szögre akasztásával mégis felülíródott ez a rendszer, a tavalyi UB-n még újoncként, most már tudatosan, felkészültebb formában rótta le a kilométereket.

Baranyiné Hutai Anikó: Az AXIÁL marketing menedzsere, jelenleg a 6 hónapos kislányommal vagyok "babaműszakban". Körülbelül 8 évvel ezelőtt húztam ismét futócipőt, azóta folyamatosan gyűjtöm a km-eket. Az AgRun csapat kapitánya már 4. éve. A tavalyi versenyt a pocaklakó miatt ki kellett hagynom, akkor csak kísérőként, de az idei UB-n már aktívan vettem részt. Kicsit másképp, mint eddig, de csodás érzés volt, hogy a kislányom is ott várt a váltóponton.

Puskás Màrkné Marcsi: "Férjem az AXIÀL Kft.-nél mobil szervizszerelő, én a Kähny Egyedi  Gépgyártó Kft.-nél anyaggazdàlkodó és műhely asszisztens vagyok. 2018 óta hobbim a futás, idén szeretném lefutni az első maratonomat." Márk segített nekünk a logisztikában, a váltópontokra való eljutásban.

Lengyel Tamás: "A Phylazonit marketing vezetőjeként a munkámban az egyensúlyt a család és a futás adja. Egyetemista koromban kezdtem el futni, majd hosszú szünet után 5 éve még magasabb szinten folytattam. Ami igazán motivál, hogy amerre járok, futva ismerjem meg a környéket, legyen az város vagy vízpart. Mivel a gyermekeim is atletizálnak, így a futás a heti rutin része lett. Az UB feeling nagyon megfogott, az idei már a 4. megmérettetésem volt, amit ebben a jó csapatban igazán felemelő behúzni. Alig várom a folytatást!"

Fenyődi Andrea: "A RAGT Vetőmag Kft. Észak Alföld régióvezetőjeként veszek részt az AgRun csapatban. A futásról sok minden eszembe jut, de a legtömörebben megfogalmazva: A futás igazságos, erőssé tesz, leegyszerűsödnek közben a dolgok… van, hogy utálom, de általa váltam azzá, aki vagyok."

Szücs Mónika: "A Bio Nat Kft. (Mikrovital) és a RAGT Vetőmag Kft. promótere vagyok. Mindig is része volt a sport az életemnek, de labdajátékosként soha nem gondoltam volna, hogy egyszer a futás az életelememmé válik. Kb. 8 éve kezdtem el futni hobbiként, a mozgás öröméért. Nagyon örülök, hogy tagja lehetek az AgRun csapatának, ahol újból megtapasztaltam a csapatszellem adta pozitívumokat, az összetartást, és az UB-n átélhetem ismét - sok-sok év kihagyás után – a versenyzés eufóriáját.
Csak hab a tortán, hogy az Ultrabalatonon már második éve a kisebbik fiam, András a váltótársam: így igazi anya-fia futásban van részünk."

Szűcs András: a Belvárdgyulai Zrt. főagronómusa, akit édesanyja invitált a csapatba a tavalyi évben, de idén már ki nem hagyta volna a részvételt.

 

Móni és Andris - hiszen nem csak az Ultrabalatonról szólt a nap, hanem az Édesanyákról is 

Andi és Móni


A közel 1 napos futás rengeteg izgalomban, sztoriban bővelkedett, igazi csapatépítő hangulata idén sem maradt el. Szerencsére már mindenki rutinos résztvevőnek számított a csapatban, így tudtuk, mire vállalkozunk, mire kell figyelni, bár azért apróbb meglepetések így is értek bennünket. Az időjárás viszont kedvező volt, az eső kivételesen elkerült, a nap sugarai ellen kellett most jobban védekezni.


Vasárnap délelőtt a rajtolást követő 19 óra 25 perc 16 mp-ben az AgRun csapat célba ért. Kicsit fáradtan, de büszkén csaptunk egymás tenyerébe - idén is megcsináltuk! Hogy jövőre ott leszünk-e a rajtvonalnál? Amennyiben sikerül nevezési jogot szereznünk, mindenképpen.
 


Befutás után
 

Mire a cikket megírtuk, újabb eseményen vett részt a csapatunk 3 tagja: a bajai Rotary jótékonysági futásra nevezett 8100 méterre Anikó, Peti és Okisz. Mindhárman szépen teljesítették a távot, és még dobogós helyezést is sikerült megcsípni.
 

 

Szöveg és képek: Baranyiné Hutai Anikó

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek