A termésátlag is jobb lett

A termésátlag is jobb lett

SULKY SX aprómagvető gép

Remek döntés volt SULKY-ra cserélnie a hagyományos vetőgépet, mert így egy csapásra három gondja is megoldódott: a nehézkes átszereléssel járó vonulás, a művelőút hiányából fakadó „sarjú gabona”, valamint a repcevetés. Ráadásul az egyenletesebb kelés jóvoltából a hozam is nagyobb lett – összegezte tapasztalatait Szummer László, a szentpéterúri családi gazdaság vezetője.
 


Mekkora területen gazdálkodik?

Összesen 170 hektáron termesztek őszi árpát, őszi káposztarepcét, őszi búzát, napraforgót és kukoricát. Az utóbbit a súlyos vadkárok miatt csak az idén hoztam vissza, próbaképp. Most, hogy villanypásztorral és szagosítással védjük, még nem mentek bele a vadak.

A repcét meg a gabonát már betakarítottuk, maximálisan elégedett vagyok mind a termésmennyiséggel, mind a minőséggel. A napraforgó és a kukorica is ígéretes, ha kapnak valamikor még egy kis esőt, akkor az idei évünk nagyon jó lesz.

Szentpéterúr vidékét nem érintette az aszály? Vagy öntöztek?

Sajnos öntözésre nincs lehetőségünk, de elég tűrhetően alakult nálunk a csapadék. A kötött, agyagos talaj pedig – bár időnként kínkeserves a művelése – megtartja a vizet. Ennek is köszönhető, hogy a napraforgó és a kukorica még mindig bírja a szárazságot.

Hogyan esett a választása a SULKY SX vetőgépre?

Korábban egy magyar gyártmányú, hagyományos, 4 méteres, vontatott gabonavetőm volt, egy Kühne 6200-s. Nagyon jó volt a maga idejében, ám ahogy nőtt a gazdaságom, egyre nehézkesebb lett vele a vonulás, az átszerelés. A másik nagy problémám az volt, hogy nem alkalmas repcevetésre. Az is gondot okozott, hogy mivel nem tud művelőutat nyitni, a permetezéskor letaposott gabona aratásra felállt – sarjú gabonának mondjuk –, és éretlen, zöld szemei rontották a termés minőségét.

A SULKY SX mindhárom bajomat tökéletesen megoldotta. 2018-ban vettem meg, és elmondhatom, hogy azóta egy-egy tonnával nagyobb lett az árpám és a búzám hektáronkénti termésátlaga!

Miért mechanikus gépet választott, és nem precíziósat?

Négy évvel ezelőtt a precíziós vetésmódnak szerintem még nem volt akkora jelentősége. Arra gondoltam, hogy a mechanikussal kevesebb a hibalehetőség. Ugyanakkor nagyon pontos gép, precízen be lehet lőni a szükséges vetőmagmennyiséget. Az előzőnél, hogy biztosan ne fogyjon ki menet közben, bizony plusz 10-20 mázsát is rárendeltem 40-50 hektáron.

Egyébként az erőgépeimben benne van az automata kormányzás. Még az MTZ-be is berakattam a Topcon rendszert, most fogom lecseréltetni Trimble-re az AXIÁL-lal. Csak tőlük vásárolok, mert megbízható és kimagasló szervizháttérrel rendelkező cég. Nagyon jó a kapcsolatom a zalaegerszegi gépértékesítőikkel. A SULKY-t is tőlük vettem, idén pedig a MONOSEM szemenkénti vetőgépet a kukoricához.

A régi után az új CLAAS-kombájnt is kifejezetten a kitűnő szervizhálózatuk miatt választottam.  Sokan drágállják az AXIÁL-t, de mi a drága? Az, ha 2-3 hetet várni kell egy-egy alkatrészre, a gép pedig áll az aratási szezon kellős közepén! Az AXIÁL-hoz viszont csak betelefonálok, és másnap reggelre kihozzák a házamhoz a szükséges alkatrészt. Idén például úgy jártunk, hogy egy bosszantó baleset miatt egy komplett elemrész kellett a kombájnhoz. Az AXIÁL szerdán kiszólt Németországba, és péntek reggel már itt is volt! Ez megfizethetetlen. 

Milyen talaj-előkészítést igényel a SULKY SX?

A repce alá épp két hete talajlazítóztunk, majd még közvetlenül a vetés előtt – attól függően, lesz-e csapadék – esetleg jön a tárcsa, de általában elég az ásóborona vagy a kombinátor is. Az őszi gabonát pedig mindig a repce után vetem: ekkor is egy könnyű tárcsa, illetve kombinátor vagy ásóborona alkalmazását követően.

Mióta gazdálkodik?

Alkalmazott voltam 2008-ig a Pacsai Mezőgazdasági Zrt-ben, de emellett is művelgettem 15-20 hektárt, így amikor kiléptem, őstermelőként folytattam, 2010-ben pedig megalakítottam a családi gazdaságunkat. Ezt most már túlnőttük, folyamatban van egy kft. létrehozása.

Mikorra állt össze a jelenlegi birtok?

Azért is vágtam bele az utolsó három év nagy fejlesztéseibe, földvásárlásaiba, mert a nagyfiam is elkötelezetten gazdálkodni akar. Idén végzett mezőgazdasági gépészként, és most már ő is a gazdaságban dolgozik. Így a szintén főállású keresztfiammal hárman visszük a gazdaságot. Jelenlegi területeim nagy része bérelt föld, csak 30 hektár a saját, de 2016-ban még csak 3 hektár volt. Épp a héten veszek még 10 hektár szántót

Mekkorára tervezi a növekedést? Van álomhatár?

Most azt mondom, 250 hektár bőven elég lenne. Nem szeretnék átesni a ló túloldalára, látom azt, milyen, ha valaki túlvállalja magát, és kínlódik. Embert nagyon nehéz kapni, jót szinte lehetetlen.

Milyen újabb beruházások vannak kilátásban?

Terveink között szerepel – már egyeztettem az AXIÁL-lal erről – vagy egy nagy pótkocsit venni a nagytraktor után, vagy egy váltva forgatós ekét. Az árajánlatok már megvannak. Magam jobban nyúlnék az eke után, mert a pótkocsi csak két-három hetet kell egy évben, az ekével meg ősszel is, akár nyáron is, van hogy tavasszal is kell dolgozni. De hát a fiam meg pont az ellenkezőjét mondja, mert övé a nagytraktor. Szóval nagy a dilemma.

 

Forrás: AXIÁL Híradó 2022. évi 4. szám

Szöveg, fotók: Popovics Gizella

Elérhető

Kapcsolódó cikkek