A műholdak belső számlálójának nullázódása

A műholdak belső számlálójának nullázódása

Számos fórumon, oldalon felröppent már a hír, miszerint 2019. április 6-án hibajelenségek léphetnek fel a GPS-eszközök működésében a GPS WNRO (Week Number Rollover), azaz GPS hét számláló átfordulásnak köszönhetően.

Mi is ez pontosan?

„A GPS-műholdak továbbítják a felhasználóknak a dátumot és az időt. A probléma abból adódik, hogy a GPS rendszer a heteket 10-bites számformátumban kezeli, melynek maximális értéke 1024 lehet. 1024 hét, ezért 19,7 év elteltével, a számláló átfordul és nulláról újraindul. Mivel a GPS-műholdak számítógépes rendszerét az 1970-es években tervezték és 1980-tól követi nyomon az időt, dátumot, erre eddig mindössze egy alkalommal került sor 1999. augusztusában. Ebben az időben a polgári felhasználású GPS készülékek még nem igazán voltak elterjedtek, autós navigációra, vagy túrázásra még nem használták őket, ezért nem is volt akkoriban ilyen nagy "hírértéke".

A GPS WNRO, vagyis a hét számláló átfordulás, amelyre aktuálisan most, 2019. április 6-án kerül ismét sor hozzáértők szerint nem sok veszéllyel fenyeget, mivel a gyártók tudnak róla és már jóideje kezelik a szoftverek a problémát. Tehát aki okostelefont, tabletet, vagy az elmúlt évtizedben gyártott navigációs készüléket használ, nincs mitől tartania. Aki ennél régebbi GPS-t, érintheti a probléma, de ezeknél az eszközöknél is sok esetben már egy korábbi szoftverfrissítéssel orvosolták a gyártók a problémát.”

Forrás: gps.hu

 

Hogyan érinti mindez a Trimble eszközöket használó partnereinket?

A folyamatos szoftverfrissítéseknek köszönhetően ez a probléma nem feltétlenül jelenik meg minden Trimble megoldással ellátott gazdálkodónál. Természetesen figyelni kell, hogy azokon az eszközökön, ahol a szoftvert nem frissítették, ott ezt lehetőség szerint az április 6-ai dátumig tegyék meg Partnereink.

Az alábbi táblázatban látható, hogy mely szoftvereknél milyen minimális és ajánlott verziószámot ír elő a gyártó.

Azoknál az eszközöknél, ahol a táblázatban megjelölt ajánlott verziószámnál régebbi a szoftver, célszerű elvégezni a frissítést – a szoftver működni fog, de a dátumot rosszul fogja mutatni.

 

 

Mivel a frissítést önmagunk is el tudjuk akár végezni, így a zökkenőmentes átállás érdekében rendelkezésre bocsátjuk a két leginkább elterjedt eszközhöz (CFX-750 és EZ-Guide) a letöltési és a telepítési útmutatót.

CFX-750 letöltése ITT! 

Ez-Guide letöltése ITT! 

 


A Trimble csokorba gyűjtött néhány Gyakran Ismételt Kérdést.

 

Az én Trimble eszközöm nem szerepel a listában. Érinthet engem a probléma?

Ha az Ön eszköze nincs a listában, kérjük, forduljon az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási értékesítő kollégáihoz!

 

Az összes GPS eszközt érinti ez az esemény?

Igen, minden GPS eszköz (Topcon, Ag Leader, stb. is) érintett, azonban a Trimble a forgalomban lévő eszközeiben számolt az „átfordulással”.

 

Honnan fogom tudni, hogy az eszközöm is érintett a problémában?

A dátumban az év helytelenül fog szerepelni és szükséges lesz a frissítés az ajánlott verzióra.

 

Ha frissíteni kell a szoftvert, bármilyen jótállási igény felmerülhet-e?

A szoftverfrissítés nem tartozik a jótállás tárgykörébe!

 

A kereskedők lehetővé teszik-e, hogy a régi eszközöket használók a termékeiket aktualizálják?

Az AXIÁL Kft. elérhetővé teszi a két leginkább elterjedt eszközhöz a letöltési és kezelési útmutatót.

 

Hol érem el az eszközöm legaktuálisabb szoftver verzióját?

A legaktuálisabb szoftver letölthető a Trimble online felületén illetve az AXIÁL online felületén a fenti linkeken.

 

Mi történik, ha nem frissítem a szoftveremet? Okozhat-e bármilyen funkcionalitásbeli problémát?

Amennyiben az eszköz nem rendelkezik a táblázat szerinti minimálisan ajánlott verzióval, helytelen GPS hét szám, helyi idő és dátum jelenik meg számos kimenő üzenetben, adatfájlban, a képernyőn és a webes felhasználói felületen is (ha van ilyen).

 

Amennyiben ezzel kapcsolatban bármilyen kérdése, információra vagy segítségre lenne szüksége, forduljon bizalommal a területileg illetékes precíziós gazdálkodási értékesítő kollégához!

 

Szöveg: Baranyiné Hutai Anikó, marketingkommunikációs menedzser

Táblázat, letöltési útmutató forrás: Telek Dávid, szervizmérnök

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek