A Horsch „kukoricamorzsolója” – az MT TIGER

A Horsch „kukoricamorzsolója” – az MT TIGER

A termesztés sikeressége, bármilyen kultúrában, nagymértékben függ a talajművelés minőségétől. A hagyományos forgatásos művelést egyre jobban felváltja a forgatás nélküli.

Mind több termelő esküszik rá, és akik belefogtak, kitanulták minden csínját-bínját, eke nélkül is eredményesek. Valaki szerint fejben dől el az egész, hiszen odafigyelést igényel a gyomosodás és ennek helyes kezelése: máskor és másféle gyomok jelennek meg, mint hagyományos forgatásos művelés esetén. Ezt a kihívást viszont szívesen vállalják a termelők és a gépgyártók is.

 

 

Az idei időjárás kedvezően hatott a kukoricatermésre, ami viszont az öröm mellett rögtön felveti a kérdést, hogy miképp lehet megfelelően a talajba dolgozni a szármaradványokat. Az MT Tigert kimondottan erre a feladatra találta ki a Horsch, hiszen egymenetes, hatékony talajművelést tesz lehetővé a tárcsamezővel és a kapasorokkal. A Horsch MT Tiger nagy, 68 centiméteres átmérőjű tárcsái intenzíven kevernek és aprítanak, akár elhanyagolt árvakelést, vagy nagy mennyiségű kukorica-szármaradványt is. A rugós biztosítású kapák akár 35-40 centiméteres mélységben dolgozhatnak. A gép sokoldalúságát mutatja, hogy rengeteg kombinálható orrbetét választható a kapaszárakra, így sekély tarlóhántásra vagy lazításra is kiválóan alkalmas.

 

 

A Tiger művelőelemeivel egy menetben elvégezhető a sekély tarlóhántás és a mélylazítás. Ehhez nem kell mást tenni, mint a tárcsasort sekélyen járatni, a kapákat pedig maximális művelési mélységbe állítani. Ilyen esetben a „hagyományos” széles MulchMix orrbetétet és a forgatólemezt le kell szerelni a kapaszárról és helyette a keskeny, mindössze 4 centi széles LD, vagy a legújabb ULD kapákat felszerelni. Ezek a megfelelő mélységben lazítanak, és nem hoznak fel rögöket magukkal. Visszatömörítésre is széles paletta áll rendelkezésre, így a talajszerkezetnek legmegfelelőbb – akár dupla soros tömörítőhengerrel kérhető a kultivátor.

Az MT Tiger széria három méteres munkaszélességtől, nyolc méterig érhető el. Vontatási igényét méterenként 90 lóerővel érdemes számolni, ha meglévő eszközparkhoz kell kultivátort illeszteni. Természetesen akadnak szélsőséges esetek, regionális adottságok, amelyek növelhetik az erőgép igénybevételét.

Összességében elmondható, hogy a Horsch MT Tiger a forgatás nélküli talajművelés egyik kiváló alapeszköze lehet, amelyet az igényeknek megfelelően láthatnak el különféle opciókkal, így akár az őszi alapműveléssel egy menetben képes műtrágyát kijuttatni is.

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó AgrárgépShow 2019 különszám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek