A Hódmezőrületen kiderül, mennyire vonzó az agrárszakma

A Hódmezőrületen kiderül, mennyire vonzó az agrárszakma

Az ATV Start Plusz című műsorának volt a vendége Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója, a Hódmezőrület rendezvény főszervezője. Az adásban arról beszélgettek a jelenlévők, mennyit változott a mezőgépész szakma az elmúlt évtizedekben.

Miért kell ma Magyarországon megreformálni az agrárszakmát?

Magyarország agrárország, nagyon jó földrajzi adottságokkal rendelkezik, akárcsak a szakembereink, csak kevesen vannak. Kevés a gépkezelő, kevés a mérnök ebben a szakmában, kevés a műszaki üzemeltető.

Ha nagyon vissza akarunk tekinteni ennek okára, akkor a 90-es éveket kell megnéznünk, amikor a nagy gazdaságok megszűntek. Sokan csalódtak akkor a szakmában. Ma pedig sok vidéki településről inkább elmennek külföldre mosogatni vagy napelemet szerelni ahelyett, hogy a szakmában dolgoznának. Viszont sokan, akik visszajönnek, rájönnek, hogy azt a szabadságot, amit a mezőgazdaság nyújt nekik, azt egy mosogatópult mögött nem fogják megkapni.

 

Miért nem megy valaki mezőgépésznek? Gondolom az a képzet, hogy olajos, koszos munka, amelyet valószínűleg nem fizetnek meg jól és 46 fokban kell dolgozni a mezőn. Miért lenne kedve ehhez valakinek?

A legnagyobb probléma éppen az, hogy a szakma marketingje még nincs a csúcson. A fiatalok a közösségi médiából azt látják, hogy könnyen jön a nagy autó, a nagy ház, nem kell dolgozni, elmennek celebnek. A fiataloknak látni kell azt is, hogy dolgozni kell a megélhetésért. Nagyon sokan azt nem fedezték még fel ebben a szakmában, hogy mennyi szabadság és lehetőség van benne. Ezt kell nekünk megmutatnunk.

 

 

A Hódmezőrület rendezvény mit fog nyújtani azért, hogy ez a tendencia pozitív irányba változzon?

A fiataloknak nem egy szokványos mezőgazdasági kiállítást szerettünk volna létrehozni, hanem egy olyat, ahol be tud ülni ezekbe a gépekbe, ki tudja próbálni ezeket a gépeket. Meg tudja nézni, hogy a magyar mezőgépészet honnan indult, a veterán gépektől a legújabb high-tech technológiáig, amikor robotkormányzással, akár 2 cm pontosan tudnak menni a gépek, anélkül, hogy hozzányúlnánk a kormányhoz. Az autóipar csak álmodik arról, ami ma már a mezőgazdaságban működik. Meg tudják azt nézni a fiatalok, hogy mennyire egyszerűen lehet kezelni ezeket a gépeket egy klimatizált fülkében, akár sokkal jobb környezetben lehet ma már dolgozni, mint nagyon sok irodában. Természetesen ezt nagyon sok kísérőprogrammal színesítjük a gyerekek és a családok számára, például drift bemutatóval. Ezt is kitudják próbálni a látogatók. Lesz egy traktorból és bicikliből összeálló Trabi nevű jármű, amellyel különböző akadályokon lehet végigmenni. Lesz cséplési bemutató a múltból is. Tényleg próbálunk olyan programokkal készülni, amelyekből rájöhetnek a fiatalok, hogy nemcsak a kiskütyük és a számítógép előtt van a világ.

 

Lehet ezzel a szakmával ma jól keresni?

Igen. Sokak fejében az a sztereotípia él a mezőgépészekről, hogy rövid ujjú trikóban üvegpoharas kávét vagy egy dekásat isznak a kocsmában. Most is hangulatosak a vidéki kocsmák, de ma már nem a gépkezelők ülnek ott. A mai gépkezelőnek jó és biztos, egész éves megélhetése van. Természetesen vannak idénymunkák a mezőgazdaságban, amikor komolyan kell dolgozni, például egy aratásnál reggeltől estig, de ugyanúgy megvan a szabadság. Ez a szakma nem egy monoton életet kínál.

Ennek a programnak köszönhetően az elmúlt pár évben elindult egy nagyon pici emelkedés a mezőgépész képzésben. A fiatalok és a szülők is kezdenek rájönni arra, hogy ennek a szakmának van jövője és kormányzati támogatást is kapunk, aki tehát mezőgépésznek megy, azt még ösztöndíjban is részesülhet.

 

 

Ha jól tudom évente olyan 500 mezőgépész végez. Mennyinek kellene lenni?

Évente olyan 4500 fő, ha nézzük a kiöregedést, elvándorlást, stb.

 

Nagyon túlkoros ez a szektor?

Igen. Pont a high-tech gépekről beszéltünk, jó lenne oda a fiatalos szemlélet. Hatalmas monitorok vannak ezekben a gépekben, így aki egy táblagépet simán el tud kezelni, annak nem probléma ez sem. A fiatalos szemléletet átveszik a mostani, idősebb gépkezelők is, de nehezebben, mint egy fiatal.

Látszik azonban, hogy a szakmának a presztízse kezd emelkedni. Hangsúlyozom, nem a fiatalokkal van baj, mi is voltunk azok. Őket viszont a kis kütyüjükön keresztül lehet elérni, élményt kell neki adni és szexivé kell tenni számukra a mezőgazdaságot.

 

Forrás és kép: Az ATV Zrt. Youtube csatornája

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek