A Fendt 313 Vario nyerte "Az Év Traktora 2019” versenyt Bolognában

A Fendt 313 Vario nyerte "Az Év Traktora 2019” versenyt Bolognában

Az EIMA nemzetközi mezőgazdasági kiállítás első napján hirdették ki „Az Év Traktora” verseny győzteseit. A „Legjobb univerzális”, vagyis a legsokoldalúbban használható traktor a Fendt 313 Vario lett a zsűri döntése alapján.

A 26 országból álló szakmai zsűri döntésében a következőket emelte ki a Fendt 313 Vario traktorral kapcsolatban: "A Fendt 313 Vario a legjobb fordulékonysággal rendelkező és legmodernebb technológiával felszerelt traktor ebben a piaci szegmensben. A fokozatmentes sebességváltó, az alacsony üzemanyag-fogyasztás, a modern vezetőfülke a tetőbe ívelt osztatlan szélvédővel, a rugózott mellső tengely és számos elektronikus opció predesztinálja ezt a traktort valamennyi munka elvégzésére a gazdaságokban. Az elektronikus emelőmű-szabályozás, valamint az elektronikus hidraulikus szelepek, a fordulásautomatika, az automata kormányrendszer és az ISOBUS munkagépvezérlés garantálja a sokoldalú és hatékony használatot."

 

A „Legjobb univerzális” kategória győztese a Fendt 313 Vario erőgép lett

 

A jelenlegi széria legnagyobb modellje a zsűrit nemcsak a felszereltség, hanem a gyakorlati használhatóság szempontjából is meggyőzte. Ezen újabb győzelem és díj az 1980-as évek óta gyártott széria újabb jelentős sikere. A 100 LE körüli piaci szegmens Olaszországban igen jelentős. A Fendt traktorok e szegmensben 20% piaci részesedéssel rendelkeznek.

 

Magyarországon is jelentősen bővült az elmúlt években e széria piaci elfogadottsága. Immár évi 50 db körüli mennyiségben vásárolják a magyar gazdák e szériát, egyre bővebb felszereltség mellett. A 2018-ban értékesített Fendt 300 Vario traktorok több mint fele már VarioGuide automa kormányzással került a gazdákhoz. A kisebb gazdák is egyre inkább igénylik a 2 cm pontos kormányrendszereket, mert felimerték, hogy ennek felára két éven belül megtérül számukra.

 

A képen jobbról balra: Marco Mazzaferri, a Fendt Italiana igazgatója és Mario Masotti, a Fendt Italiana értékesítési igazgatója

 

A VisioPlus vezetőfülke panoráma szélvédővel és keresztben világító munkalámpákkal, hűtőboksszal igazán kényelmessé és biztonságossá teszi a munkavégzést a Fendt 300 Vario szériával, miközben a gyári CargoProfi homlokrakodóra (mérleg-, memó-, ill. gém-határoló funkcióval) a teljes kiemelt pozícióban is ráláthat a gépkezelő anélkül, hogy előre kellene dőlnie a traktorosnak az ülésben.

 

Az egy joystickes kezelés lehetővé teszi, hogy nem szükséges fogást váltani munkavégzés közben, ezáltal nem csak hatékonyabb, gyorsabb a munkavégzés, de kisebb a mellé nyúlásból eredő balesetveszély is.

Széles abroncsválaszték, mechanikus, ill. pneumatikus fülkerugózás, mellsőhídrugózás, számos vezetőülés variáció - kiegészítve digit-klímával – garantálja az igazán kényelmes vezetési élményt a mindennapi munka során.

 

 

20 m/h és 40 km/h közötti tetszőleges sebességválasztás (fokozatmentes Vario hajtómű révén), 10%-kal nagyobb területteljesítmény (a hagyományos fokozatokkal rendelkező váltókhoz képest) és optimális – a munkaeszköz és talajállapot által megkívánt – munkasebesség beállítás jellemző a típusra.

 

A hátsó TLT sárvédőről kapcsolható és külön beszállás nélkül képes a motor fordulatszámát megemelni. E funkció a hígtrágya vagy permetlé tartály megtöltését, ill. a keverés elindítását lényegesen meggyorsíthatja.

A hajtómű és hidraulika olajtartály elkülönült elrendezése következtében az olajok keveredése kizárt, pl. kölcsön munkagép esetén is a traktor hajtóműve nincs veszélyben.

 

 

A Fendt Reaktion kormányrendszer révén a személygépkocsikban megszokott kormányzási kényelemmel vezetheti a Fendt traktorokat.

A mellső emelőmű helyzet-, ill. tehermentesítő szabályzással is kérhető pl. hótoláshoz vagy kaszáláshoz. Ezzel emelkedik a munka minősége, a munkagép kopása csökkenthető és a traktor mellső tengelyére áthelyezett munkaeszköztömeg miatt a traktor talajfogása is javul.

 

A kiemelkedő felszereltségnek és megbízhatóságnak köszönhetően értékállóság jellemzi a Fendt traktorokat, melyeket megtekinthet 2019. január végén a budapesti Agrárgépshow kiállításon. További információért keresse kollégáinkat!

 

Szöveg: Kresz Gábor, Fendt referens

Forrás és kép: Fendt

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek