A CLAAS bevezeti a CEMOS kezelőtámogató rendszert a traktorokhoz

A CLAAS bevezeti a CEMOS kezelőtámogató rendszert a traktorokhoz

A traktorokban dolgozó CEMOS egy párbeszéd alapú kezelőtámogató rendszer, amely optimalizálja a traktor beállításait a maximális teljesítmény érdekében. A rendszer most elérhető az ARION és az AXION típusokhoz.

A traktorokhoz kínált CEMOS a gépkezelővel folytatott párbeszéden alapul

A CEMOS a CLAAS-nál már 2011 óta felel a kombájnok elektronikus gépoptimalizálásáért. A CEMOS rendszer kiterjesztését traktorokra a 2017-es Agritechnica kiállításon ezüstéremmel ismerték el, és most elérhető az ARION és AXION traktorokhoz.

A CEMOS alapból nincs beleintegrálva a CEBIS-be, mert fel kell oldani a funkciót licenszdíj ellenében. A munka kezdetén a kezelőtámogató rendszer segítségével és irányításával a gépkezelő betáplálja az általános adatokat, a talaj nedvességtartalmától és a talajtípustól kezdve a munkamélységen, a munkaeszköz adatain keresztül egészen a traktorokra szerelt abroncsok fajtájáig. Ezen alapadatok alapján a rendszer először meghatározza a szükséges pótsúlyok, illetve a front-, a hátsó és a keréksúlyok nagyságát. A gépkezelő ezt követően betáplálja a rendszerbe a ténylegesen használt értékeket. Így az ajánlott értéktől való eltéréseket a rendszer – ha például nem áll rendelkezésre az ajánlott frontsúly – a későbbi optimalizálási párbeszéd során az abroncsnyomás ajánlott értékénél figyelembe veszi.

 

 

A munka során a gépkezelő bármikor behívhatja az optimalizálási párbeszédet. A traktorokhoz kínált CEMOS ilyenkor már aktívan támogatja a gépkezelőt a traktor-munkagép kombináció további optimalizálásánál. Ilyenkor a cél a gépkezelő választása szerint vagy a lehető legnagyobb területteljesítmény, vagy az optimális üzemanyag-felhasználás. Miután a gépkezelő ezt eldöntötte, a rendszer meghatározza a mindenkori állapotot, majd egyszerű kérdésekkel átvezeti a gépkezelőt az optimalizálási folyamaton. A gépkezelő minden egyes változtatásnál ellenőrizheti az eredményt a kijelzőn, és eldöntheti, hogy elfogadja-e azt, vagy visszatér az előző beállításhoz.

 

 

Egyszerűek az alap szántási beállítások

A traktorokhoz kínált CEMOS egy további funkciója a munkagép alapbeállításainak támogatása. Már ezzel a lépéssel is pozitív irányba lehet befolyásolni a fogyasztást, csökkenteni lehet a kopást, növelni a területteljesítményt és a munka minőségét. A traktorokhoz kínált CEMOS a gépkezelőt lépésről lépésre, egyértelmű ajánlásokkal végigvezeti itt is a beállítási folyamaton. Például a szántásnál a munkamélység, az első ekefej és a vontatási pont, vonatási egyenes beállításától a kormánylemez (előhántó) megfelelő magasságának beállításáig. Magyarázó szövegek és a munkagép sematikus ábrázolása segíti közben a megfelelő beállítások megfelelő helyen történő alkalmazását.

A traktorokhoz kínált CEMOS ezzel aktívan segíti a gépkezelőt abban, hogy pontosan értse is, mit csinál. Még a tapasztalatlan gépkezelők is jó eredményeket tudnak így a traktorral és a munkaeszközzel elérni. A tapasztalt traktorosok számára is egyértelmen megkönnyíti a rendszer a guminyomás és a pótsúlyozási lehetőségek megadásával, illetve az optimalizálási párbeszédablakkal, hogy a gépkapcsolatot a teljesítményhatárán tudják használni.

A traktorokhoz kínált CEMOS CMATIC fokozatmentes meghajtással és érintőfunkciós kezelőterminállal érhető el. Utólagos felszerelésre is van lehetőség.

 

Fordította: Ruzsicsné Krascsenics Nelli, marketingkommunikációs csoportvezető és ifj. Bátyity Antal, marketingmenedzser

Forrás és kép: CLAAS

 

 

Front kaszákhoz rendelhető segédadapterek

 

A CLAAS és a Hans Sauter GmbH közösen fejlesztett ki hidraulikusan elforgatható első-alsó függesztőkarokat a pillangó, avagy triplex kasza kombinációkkal történő kaszáláshoz. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek