70. jubileumát ünnepelte a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.

70. jubileumát ünnepelte a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.

Az AXIÁL Kft. partnere, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. 2019. október 1-jén ünnepelte 70. jubileumát. A rendezvényen a süttői cég egy kétmilliárd forintos beruházást is átadott, mellyel tovább növeli gyártási kapacitását és új munkahelyeket teremt.

A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. Magyarország és a Közép-Európai térség egyik vezető kőipari vállalata, mely modern kőipari termékek és szolgáltatások teljes spektrumát nyújtja partnereinek. Történetük jogelődjük, a Kőfaragó és Épületszobrászati Vállalat megalakulásával vette kezdetét. A céget a 90-es évek elején – privatizáció során - külföldi befektetők vásárolták meg, ekkor kapja a Reneszánsz Rt. nevet. 1997-ben a társaság részvényei hazai tulajdonú, szakmai befektetőket tömörítő vállalathoz kerülnek, majd a 2000-es években nagyszabású beruházások kezdődnek, melyek keretében a meglévő üzemeket korszerűsítik és új feldolgozóüzemeket is nyitnak. A fejlődés napjainkban is folytatódik, az ünnepségen egy kétmilliárd forintos beruházás átadására került sor. Az új üzemcsarnok évi 25 ezerről 100 ezer négyzetméterre növeli a cég burkolólap-gyártási kapacitását, ezzel egyidejűleg pedig 20 új munkahely is létrejön. A beruházással a cég tovább öregbíti a süttői mészkő és a hazai kőipari szaktudás hírnevét.

 

 

A süttői mészkő egyébként a pleisztocén korból származik, kb. 400-600 ezer évvel ezelőtt langyos vizű források, tavak lerakódott üledékrétegből képződött. Felhasználhatósága sokoldalú, lehet fal- és padlóburkolat bel- és kültérben, készülhet belőle épületdíszítő elem, szobor, síremlék. A Reneszánsz Zrt. az észak-magyarországi Süttő község közelében található bányáit elődeink már közel 2000 éve művelik, az innen származó mészkövet az ókori, római birodalomban is használták. A bányaterület a 110 hektár és a bánya várható élettartama még mindig több száz év.

 

 

Ilyen múlttal nem meglepő, hogy a süttői mészkő számos hazai műemlék épület alapanyaga: pl. Országház, keszthelyi Festetics-kastély, gödöllői Grassalkovich kastély. Ugyanakkor a süttői mészkő megtalálható a modern épületeken is, mint például a pécsi Kodály Központ és a Művészetek Palotája homlokzatain is, de az alapanyag és a vállalat kőfaragó kollégái által készített munkák az Egyesült Államokban, Kanadában, Belgiumban, Ukrajnában, Franciaországban, Ausztriában, Romániában és Németországban is fellelhetők.

 

 

A süttői Reneszánsz Kőfaragó Zrt. ünnepségén beszédet mondott Balogh Miklós a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. vezérigazgatója, Balogh Attila vezérigazgató-helyettes, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Völner Pál országgyűlési képviselő is. A beszédeket követően dr. Zoltay Ákos, a Magyar Bányászati Szövetség elnöke a Magyar Bányászatért emlékérmet adott át Balogh Miklósnak. A program rövid üzemlátogatással, a gépsor indítógombjának megnyomásával ért véget.

 

 

A helyszínen tartózkodott kollégánk, Kövecs Bálint Építő- és Anyagmozgató Gépüzletág igazgató is, akitől megtudtuk, hogy az AXIÁL Kft. és a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. kapcsolata sok évre nyúlik vissza, több axiálos gép is segíti a süttői mészkő kitermelését, mozgatását. A gépparkhoz tartozik 5 db Hyundai targonca, melyek között található egy 7 és egy 8 tonnás is, ezeket kőtömbök mozgatására használják. Szintén a flotta tagja egy 33 tonnás lánctalpas és egy 31 tonnás homlokrakodó is, melyek szintén Hyundai márkájúak. Az igazgató végezetül hozzátette: „Őszintén örülünk a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. fejlesztéseinek és további sikereket kívánunk a cégnek!”

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Kép, lektorálta: Kövecs Bálint, Építő- és Anyagmozgató Gépüzletág igazgató

Forrás: Reneszánsz Kőfaragó Zrt.

 

 

A De Rycke verhuur 21 Hyundai géppel bővíti bérelhető flottáját

 

Az üzletet a HMB, a Hyundai belga forgalmazópartnere hozta tető alá. A megállapodás a kereskedő és a márka iránti bizalomnak, a mindenre kiterjedő háttérszolgáltatásoknak és a kiváló árnak köszönhetően jött létre. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek