66. CLIMMAR Kongresszus Svájcban

66. CLIMMAR Kongresszus Svájcban

2019. október 24. és 27. között a svájci Thun-ban rendezték meg a CLIMMAR szokásos évi kongresszusát. A mezőgazdasági gépforgalmazók nemzetközi szervezete immáron 66. alkalommal, 15 ország delegált képviselőivel ülésezett.

Együttes nyilatkozat a KAP-ról

A program egyik legfontosabb témája a CLIMMAR jövőbeli napirendi pontjainak meghatározása és azok küldetésükkel történő összehangolása. A szövetség célja, hogy tiszteletbeli európai lobbipartnerré váljon és továbbra is aktívan közvetítse az európai mezőgazdaságigép-, valamint kertigép-kereskedők érdekeit. A partnerszervezetekkel – CEMA, CEETTAR, COPA COGECA – folytatott megbeszélések eredményeként közös nyilatkozatot dolgoztak ki a jövőbeli Közös Agrárpolitikáról, a 2021-2027 közötti KAP-ról.

 

A svájci Thun-ban megrendezett 66. CLIMMAR kongresszus résztvevői, köztük Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke és Dr. Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója

 

A CEMA, a mezőgazdasági gépgyártó ipar; a CEETTAR, a mezőgazdasági, vidéki és erdészeti vállalkozók; a COPA-COGECA, a mezőgazdasági termelők és agrárszövetkezetek európai képviselőit összefogó szervezetek. A mezőgazdasági gépforgalmazók nemzetközi szervezetével, azaz a CLIMMAR-ral közösen megfogalmazott nyilatkozat szerint (röviden) minden európai polgár függ és támaszkodik egy jól működő és versenyképes mezőgazdasági ágazatra, amely biztonságos, minőségi, tápláló élelmet biztosít az EU területén egészségesen, fenntarthatóan. A társadalom követeli, hogy az ételeket oly módon állítsák elő, hogy közben óvják a vidéket, a környezetet, az állatok jólétét, javítják a biodiverzitást és hozzájárulnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. A családi gazdaságok, a mezőgazdasági szövetkezetek, és egyéb mezőgazdasági vállalkozások kulcsszerepet játszanak e célok elérésében. A nyilatkozat aláírói hiszik, hogy az EU jövője ambiciózusabb költségvetést igényel, mint az Európai Bizottság által javasolt. Egy erős KAP, egy erős költségvetés szükséges az éghajlattal, a környezettel, a versenyképességgel, a növekedéssel és a foglalkoztatással kapcsolatos célok megvalósításához, miközben a mezőgazdasági ágazat modernizációjára törekednek a beruházások és innovatív technológiák révén.

 

Új alelnök

Roberto Rinaldin-t (Olaszország) választották a CLIMMAR alelnökének, aki a tisztséget immáron 9 éve betöltő Joost Merckx-t (Belgium) követi. Rinaldin északkelet-olaszországi vállalkozó, és a CLIMMAR olasz tagszervezetének, az UNACMA elnöke. Két márkakereskedéssel rendelkezik Treviso-ban és Udine-ben. Robert Rinaldin a CLIMMAR másik két alelnökével, Pierre Prim (Franciaország) és Ludger Gude (Németország) tölti be a tisztséget.

 

A képen balról jobbra: Roberto Rinaldin és Joost Merckx

 

Elfogadtam a CLIMMAR alelnöki posztját, mert hiszem, hogy a tudás megosztásával erősebbé válsz. És erős európai hangokra van szükség az ágazatunk számára. Az egyik fő célom, mint alelnök az, hogy alapot teremtsek a mezőgazdasági gépek lobbijához és hivatalához európai szinten. Egy másik célom, hogy párbeszédet és jó kapcsolatokat alakítsunk ki beszállítóinkkal, a gyártókkal.

 

Hazai vonatkozások

Az október végi kongresszuson Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Luxemburg, Lengyelország, Szlovákia, Svédország, Svájc, Hollandia, az Egyesült Királyság és Magyarország mezőgazdasági gépforgalmazói szervezeteinek képviselői voltak jelen, akik beszámoltak a 2019-es év főbb hazai eseményeiről és eredményeiről. A magyar - publikussá tett - prezentációban a 2014 és 2018 között mezőgazdaságigép-forgalom alakulásáról, az Országos Képzési Jegyzék változásáról, a mezőgazdaságigép-kiállításokról, a WorldSkills Kazan verseny eredményeiről és a MEGFOSZ főbb projektjeiről számolt be az előadó.

 

Fordította, összeállította: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Forrás, kép, teljes cikkek: CLIMMAR

 

 

MEGFOSZ – AM megállapodás

 

2019. október 7-én került sor az Agrárminisztérium (AM) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közötti új stratégiai partnerségi- és együttműködési megállapodás ünnepélyes átadására. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek