25 éves a CLAAS JAGUAR 800 (+videó)

25 éves a CLAAS JAGUAR 800 (+videó)

A CLAAS JAGUAR 800 idén lesz 25 éves. Ebből az alkalomból szokatlan „ruhát” tervezett a CLAAS egyik grafikusa a jubileumát ünneplő gépnek – fekete-fehér alapszínre narancssárga jaguárt álmodott meg. 


A szokatlan kinézet, amivel a jubileumát ünneplő gépcsalád napjaink divatirányzatait követhetné, csak a tervezőasztalon létezik, hiszen a JAGUAR a valóságban hű marad a vetésizöld színhez. Az üvöltő JAGUAR megmarad az újságunk lapjain, illetve weboldalunkon.

 

 

A JAGUAR 800 története


1993 kvantumugrás volt a teljesítmény és hatékonyság tekintetében, amikor a JAGUAR 800 sorozat (490-487, később 491 típusa) a megelőző JAGUAR 600 modellsorozatot leváltotta. Számos új megoldást kezdtek el alkalmazni: a motort keresztbe építették be, a hűtéshez szükséges levegő felülről szívták be, illetve a terményáram egyenes vonalú és gyorsabb lett. A keresztbe épített motorral a szecskázódob közvetlenül lett meghajtva. A 491 típusban alkalmazott anyagáramlás mértékadó lett minden más gyártónak. 


„A jót még jobbá tenni” CLAAS-alapelv szellemében a CLAAS mérnökei nem álltak le a fejlesztésekkel, s a 491 típust 2001-ben követte a 492-es. A hidakat és az alvázat jelentősen megerősítették, a maximális motorteljesítmény 605 lóerő lett, megszületett az új CIS központi terminál és formailag is lekerekítették a JAGUAR 800-as hátulját. 


A legendás GREEN EYE már 623 lóerős motorral SPEEDSTAR – azaz 40 km/óra megengedett legnagyobb sebességű – változatban került a piacra. 


2011 óta létezik a JAGUAR 800 sorozat ma is gyártásban lévő 496-os típusa – egy tudatos továbbfejlesztés eredménye új formába öntve. A terményáram egyes elemei a 492-es típus összetevőire épült, de a hidraulika, az elektronika és a fülke kényelme már a „nagy testvérével”, a JAGUAR 900-éval azonosak.

 

Nézze meg videónkban, hogy dolgozik világszerte a JAGUAR:

 

Partnereink mondták


JAGUAR 800 sorozat, 491-es típus - Heinrich Olberding, bérvállalkozó Steinfeldből


A 18 éves, mezőgazdasági gépszerelő gyakornokként dolgozó Jannik Pille az Olberding vállalkozásban még sihedernek számít. Vele szemben a 20 éves, 1998-as évjáratú JAGUAR 840 (491-es típus) már viszonylag öreg a bérvállalkozó gépparkjában. Mégis jól kijönnek ők ketten egymással, hiszen Jannik Pille a 840-essel szerezte meg első silózós tapasztalatait. 

 


„Erős gép – szórakozás vele dolgozni.” mondja a gyakornok. „Az első 491-es, egy JAGUAR 860-as silózónkat, egy 6-soros kukorica adapterrel még 1994-ben vásároltuk.” emlékszik vissza a kezdetekre Heinrich Olberding, a vállalkozás rangidős vezetője: „Mi, bérvállalkozók le voltunk nyűgözve, hisz a CLAAS a 491-es minden akkori technológiai kívánságot és elvárást teljesített.” A 600-as sorozathoz képest megvalósított teljesítményugrást 30-40 százalékosra saccolja. Ennek megfelelően a hektáronkénti üzemanyag-felhasználás is kevesebb volt. 


Sok ügyfél az új 800-assal kapcsolatban a kezdetekkor még szkeptikus volt, mivel a silózást követő munkafolyamatok gépei (szállítójárművek, tömörítést végző gépek) már nem tudták kiszolgálni a silózó nagy teljesítményét. „Sokkal nagyobb már nem lehet” akkoriban sokszor lehetett ezt hallani. Manapság viszont már világos, hogy igenis lehet az még nagyobb. Így az Olberding vállakozásban időközben kukoricában már három JAGUAR 900 silózóval, és az azokhoz szükséges logisztikai és silótaposási gépparkkal végzik a munkát. Az összesen négy 491-es típusú gépből hármat már kicseréltek új JAGUAR-ra. Maradt egy 840-es, de azt már csak fűben használják.


„Összességében ez egy nagyon megbízható silózó, amely kifogástalanul működik és kevés problémát okozott nekünk.” vonja le a végkövetkeztetést Heinrich Olberding.

 

JAGUAR 800 sorozat, 492-es típus - Rüdiger Rotermund, bérvállakozó Bremenvörde-ből


A két 492-es típusú JAGUAR már több int 12 000 üzemórát teljesített Rüdiger Rotermundnál. „Mindkettő úgy működik, mint az első nap” mondja örömmel a bremenvördei bérvállakozó. A környékben lévő tehenészetek számára Rotermund úr többször dolgozik fűben, mint kukoricában. A gyakran változékony időjárás miatt főleg a nedvesebb legelőkre kerestek nagyteljesítményű gépeket. Ezért a 2004-2005-ös években kettő, akkor JAGUAR 900-nak nevezett, 600 lóerős teljesítményű gépet választott.

 


A nagyobb teljesítményt egyértelműen érezni lehetett, főleg a fűben.” mondja Rotermund. Míg a JAGUAR 860-as silózóval (491 típus) óránként 6 hektáros teljesítményt ért el, addig a 900-as sorozattal ez az érték 10 hektárra emelkedett. Kukoricában egy 8-soros adapterrel óránként fél hektárral növelte a teljesítményt. „Ráadásul a szecskaminőség is igazán szuper!”


Rotmund urat a gépek alacsony karbantartásigénye is meggyőzte. A karbantartási intervallumok egyharmad idővel meghosszabbodtak, úgy, hogy a gép megbízhatósága nem csorbult. 


Rotermund: „Ez egy nagyon robusztus gép. Nem is tudok olyanról, hogy egy bérmunka során valami nagy dolog tönkre ment volna benne.”


A második JAGUAR 970 (497 típus) megvásárlásakor is figyelembe vette a fejlesztéseket, de tetszik neki, hogy például a tökéletes anyagáram-megoldást megtartották a gépekben. A kényelem és kezelhetőség területén mindig vannak fejlesztések, amik mindkét sorozat javára váltak. 

 

JAGUAR 800 sorozat, 496-os típus - Klaus Fitschen, bérvállakozó Ahlerstedtből


Klaus Fitscher vállalkozásában a legtöbb dolgot északnémet módra, józanul látnak. De ha valaki Robert Müller JAGUAR gépkezelőt kérdezi a JAGUAR 870-nel (496 típus) szerzett tapasztalatairól, nem tudja nem észrevenni hangjában a lelkesedést: „A technológia egyszerűbb, mint a 900-asban, de a 870-es az 585 lóerejével remekül húz, és hihetetlenül fordulékony.” Klaus Fitschen és a fia, Jens is értékelik a 870-es minőségét, leginkább fűben. „Szuper gép ez” mondja Jens Fitschen „nagyon magas teljesítményt nyújt alacsony üzemanyag-felhasználás mellet.” A 870-es 2014-es megvásárlásához leginkább a robusztus technika és a jó ár-érték arány vezette a gazdálkodókat. 2003 óta Klaus Fitschen kizárólag JAGUAR modellekkel dolgozik, jelenleg a 870 mellett két újabb 900-as modell is a géppark részét képezi. „Minden adapter teljesen kompatibilis a gépekkel” mondja a vállalkozó.

 


A kukoricában történő munkával is teljesen elégedett Klaus Fitschen. „A 870-es nálunk SHREDLAGE technológiával szerelt. Ezzel tavaly körülbelül 600 hektárt takarítottunk be.” Fitschen szerint a gép erre különösen alkalmas. A félhosszúságú késekkel dupla szecskahosszt lehet elérni, ez és a speciálisan roppantót és feltárt kukoricanövény előfeltétel a SHREDLAGE szilázshoz. „Nem kell az egész szecskázódobot kicserélnünk. A minőség is megfelel, hiszen a SHREDLAGE ügyfeleink mindig visszatérnek.”

 

Forrás: TRENDS magazin
Fordította: Vas Magdolna, marketingmenedzser

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 

Részletek a legnagyobb teljesítményért


A CLAAS bemutatja a JAGUAR 900 és 800 sorozat újdonságait, valamint az új silózó adaptereket. Az új műszaki megoldások, mint a két PICK UP modell és a DIRECT DISC változat a 2017-es Agritechnica kiállítástól elérhetők. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek