Új mérföldkőhöz ért a Michelin projektje

Új mérföldkőhöz ért a Michelin projektje

A Michelin által 2012-ben elindított „BioButterfly” elnevezésű projekt új mérföldkőhöz ért. A projekt célja, hogy a vállalat gumiabroncsaiban használt olajalapú nyersanyagokat bioszármazású molekulákkal helyettesítsék.

A Michelin gumigyár a jövőben környezetbarát módon szeretne abroncsokat gyártani, ezért indította el „BioButterfly” elnevezésű projektjét a francia IFP Energies nouvelles (IFPEN) kutatóintézettel, valamint az Axens 2012 vállalkozással. Előbbi az energia, a közlekedés és a környezet területén tevékenykedik, utóbbi pedig az olajfinomításban és a bioüzemanyagok terén mozog otthonosan.

 

 

Már a jövő év végére megépülhet annak a gyárnak a prototípusa, amelyik növényi alapanyagból előbb etanolt gyárt, majd butadiént állít elő - írja a topagrar.com. A butadién a szintetikus kaucsuk gyártásához szükséges, amit eddig egy sokkal környezetszennyezőbb bázisból, kőolajból állítottak elő. Az éves butadiénigény mintegy 12 millió tonna, és ennek 40 százalékát autógumi gyártására használja fel a Michelin.

A kísérleti gyár a Michelin telephelyén, a bordeaux-i Bassensben kezd el üzemelni várhatóan 2020 végén. A projektbe 70 millió eurót invesztál a vállalat. A többéves laborteszt azt mutatja, hogy a kísérleti gyár éves szinten 20-30 tonnás termelési kapacitásra lesz képes. A cél az, hogy a termelést évi 100.000 tonna butadiénre tornázzák fel, amit az Axens hoz majd forgalomba.

 

 

A Michelin szerint a gyár képes lesz ún. második generációs technológiában szántóföldi melléktermékekből is etanolt gyártani. A beruházással a Michelin célja az volt, hogy hosszú távon csökkentse ökológiai lábnyomát, és a szintetikus kaucsuk gyártását szerves eredetű alapanyagokra helyezze át. A programot a francia Környezetvédelmi és Energiaügyi Ügynökség (ADEME) is támogatja.

 

Képek: Michelin.com

Forrás, teljes cikk: Agrarszektor.hu

 

 

Michelin mezőgazdasági gumiabroncs az AgrárgépShown (+videó)

 

Az AgrárgépShown nemcsak gépek, hanem az Alkatrészüzletágunk kínálatában elérhető termékek is láthatók voltak, többek között a 2017-es párizsi SIMA szakkiállítás termékpályázatán aranyérmet kapott Michelin EvoBib mezőgazdasági gumiabroncs is. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek