Szerviztippek: SUNSPEED asztal

Szerviztippek: SUNSPEED asztal

Hamarosan itt a napraforgó szezon. A gondos gazdák már ellenőrzik és felkészítik gépeiket, hogy amint kellően megérett és megszáradt az állomány, gond és állás nélkül takaríthassák be a lógó tányérokban lévő magvakat.

Ahhoz, hogy CLAAS kombájnunkat megfelelően ki tudjuk használni a napraforgóban, jó, ha van egy CLAAS SUNSPEED napraforgóasztalunk.

Ennek előnyei, hogy elenyésző veszteséggel, szárazabb anyagot kapunk a tartályban és nem terheljük le feleslegesen a gépet, ezáltal kedvezőbb lesz az üzemanyagfogyasztás is. A CLAAS SUNSPEED asztal kialakítása egyedi a napraforgó asztalok között. Nincs behordó füleslánc, a napraforgó tányérok tálcákon érkeznek a vágóegységig. A tálcák a koporsós kialakítással ellentétben a kihulló magvakat is felfogják. Sokszor tapasztalható fejrothadás, aminek köszönhetően a magok a menetszél erejétől is ki tudnak hullani. Ekkor fokozattan jól teljesít az asztal.

 

 

Jó beállítások mellett a napraforgó fejet minimális szármennyiséggel vágja le. Így ki tudjuk használni a kombájn maximális áteresztőképességét. A SUNSPEED szártépő egységgel nem rendelkezik.

Az asztalt a CLAAS-nál megszokott módon kell a géphez csatlakoztatni:

  • A ferdefelhordó egységen lévő két körömmel felvesszük az asztalt, majd a karos mechanizmussal 4 ponton rögzítjük a géphez.
  • A motor lekapcsolt állapotában csatlakoztatjuk a multi csatlakozót, mely a hidraulikus és elektromos kapcsolatot biztosítja az asztal egységei számára.
  • Csatlakoztatjuk a kardántengelyt a mechanikus hajtás biztosításához.

 

Nézzük, milyen különleges beállításokat kell elvégezni magán a SUNSPEED asztalon:

A SUNSPEED asztal úgynevezett sorfüggetlen asztal, amely azt jelenti, hogy bizonyos keretek között szabadon változtathatjuk a sorok távolságát attól függően, hogy milyen sorközzel vetettük el a növénykultúrát. Ezt a tálcák alatt, az ovális furatokban lévő 8-as csavarokkal tudjuk megtenni. A helyes beállításnál minden második tálcasor közben lesz napraforgószár.

 

 

Mivel nincs behordó füleslánc, a tálcák szélességét, valamint a belépő és kasza hézagot is be kell lőnünk (a belépő hézag legyen egy kicsit kisebb). Ezt jól csak a területen, szemrevételezéssel tudjuk megtenni. A szárak és a tányérok méretéhez megfelelően állítsuk be. Ha túl nagy hézagot hagyunk és kisebb tányérok vannak, azok könnyebben kiesnek az asztalból.

A következő, amit meg kell tennünk a terelőlemez beállítása.

 

 

A terelőlemez fogja biztosítani a tányérok levágásánál a fejek kíméletes kezelését. Ismét a tányérok méretéhez megfelelően kell beállítanunk, hogy vágás után a tányérok minél kisebb mértékben csapódjanak le, így megelőzve a magok kipattogását. Ez főleg akkor fontos, amikor nem optimális az állomány állaga, fehérrothadás, szárrothadás tapasztalható.

Ahhoz, hogy a tartályban lévő anyag megfelelő szárazságú legyen fontos beállítani a motollamagasságot. Ez nagy hatással van arra, hogy mennyi szárat, azaz zöld anyagot viszünk be a gépbe, amely nedvesítő hatással van a száraz magvakra. Mérések bizonyítják, hogy ugyanabban az állományban egy SUNSPEED és egy más gyártótól származó adapterrel betakarított napraforgó állomány betakarításakor a tartályban körülbelül 5% nedvességkülönbség tapasztalható a SUNSPEED javára. Ezért a motollamagasság beállítása kardinális kérdés. Érdemes teljesen leengedni a motollát, majd épp csak egy kicsit megemelni, hogy minimális szártömeg kerüljön a cséplőrendszerbe.

Ha benézünk az asztal alá, szártovábbító hengereket láthatunk. A hengerek az asztal jobb oldalán a motolla hajtásáról, láncon keresztül vannak meghajtva. Ezek sebessége nagyban kihat a betakarításra. Katona János bemutatógép-kezelő kollégánk elmondta:

 

 

„A menetsebességhez képest a szártovábbító hengereknek minimum 0,8 km/h-val gyorsabban kell forogni. Az a tapasztalat, hogy ha lassabban forognak, betömörülhet az anyag és elszakíthatja a hengerek hajtóláncát. Ezért fontos bekapcsolni a CEBIS-ben a motolla sebesség automatikát is.”

 

 

 

Végül essen pár szó az asztal szállításáról is. A szállítási helyzetet egy menetes orsó segítségével tudjuk gyorsan beállítani. A szállítási helyzet elérése után az asztal már biztonságosan rögzíthető a szállítókocsira.

 

Forrás és kép: Alkatrész Akció 2019. szeptember

 

 

Adapterek igény szerint

 

A CLAAS kombájnok többféle termény betakarításához is ideálisak, de csak egy igazán jó adapterrel tudnak hatékonyan és a lehető legnagyobb teljesítménnyel dolgozni. Ebben a cikkben a CLAAS napraforgó-, kukorica- és szója-adaptereket ismertetjük. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek