Semmi sem húz többet. Semmi sem igényel kevesebb gázolajat. (+videó)

Semmi sem húz többet. Semmi sem igényel kevesebb gázolajat. (+videó)

A Fendt 1000 Vario 3 modelljét tesztelte a DLG. Mind az 1042 Vario (236 g / kWh + 19,1 g / kWh AdBlue), mind az 1046 Vario (234 g / kWh + 21,3 g / kWh AdBlue) a teljesítményosztályukban a legjobb eredményeket érték el. A TOP modell az 1050 Vario lett!


A semleges és független PowerMix Test 2.0-ban a Német Mezőgazdasági Szövetség (DLG) új fékpadján mind a három típus az ismert hét munkaciklus tesztelésén átesett.

A semleges tesztek eredményei: „mind a három modell az eddig mért legalacsonyabb fajlagos gázolajfogyasztással rendelkezik”.

A Fendt 1050 Vario 517 LE teljesítményével és mindössze 233 g / kWh (+ 23,1 g / kWh AdBlue) fajlagos fogyasztásával azonban egy teljesen új mérföldkövet jelent e technikában.

 

 

A Fendt 1050 Vario, az új mérföldkő


A DLG vizsgálati eljáráson kívül a Fendt 1050-et a Profi szaklap (profi 3/2018) különböző vezetési- és gyakorlati vizsgálatoknak vetette alá.


Ezt írja a Profi: "A DLG tesztközpontnál a 1050 Variot először a TLT-fékpadon teszteltük és itt közvetlenül felismerhetők az új, alacsony fordulatszámú motor koncepció jellemzői. Azaz mindössze 1700-as motorfordulatnál a 380 kW / 517 LE névleges teljesítményű motorból (az ECE R 120 szerint) óriási 360,3 kW teljesítmény ér el a TLT-csonkra. 1500 ford./percig, a teljesítmény állandó marad, míg a nyomaték 2000-ről növekszik körülbelül 2 300 Nm-re nő. Tehát nincs többletteljesítmény és a nyomatéknövekedés is csak 13,8%, mivel a MAN és a Fendt mérnökei folyamatosan a fokozatmentes hajtóműhöz „állítják” a motort így nincs értelme többletteljesítményről beszélni."


"Még a (tiszta) TLT-vel végzett munka esetén is, mint például a zúzók, ill. marók esetében a nyomatékplafon 1100 motorfordulatig biztosítja a lenyűgöző "stabilitást" és a rendszert az optimális tartományban tartja. A fogyasztási értékek szenzációsak!” „A csak 204 g / kWh fajlagos fogyasztás maximális TLT teljesítmény esetén egy új referenciaérték." Profi: "233 g / kWh (+23,1 g / kWh AdBlue), a Fendt 1050 Vario új mércét állít fel itt is.”

Átlagosan ez a traktor így közel 20%-kal gazdaságosabb, mint a korábban általunk teszteltekerőgépek! Míg néhány könnyű és közepes munka esetén több esetben 25%-nál is nagyobb ez az érték. Nehéz munkák esetén a fogyasztása körülbelül 15%-kal alacsonyabb az átlagnál – Ez nagyon jó!"

 

Különösen nagy vonóerő a változó négykerékhajtás miatt


A vonóerőt az 500 LE-s traktor a VarioDrive hajtáson keresztül viszi át a talajra. A Fendt 1000 Vario új meghajtását azzal a céllal fejlesztették ki, hogy a nagy motorteljesítményt – a talajviszonyoktól függetlenül azonos módon zárt hajtáslánc mellett – képes legyen bármikor a traktor leadni, miközben a motorfordulatszám különösen alacsony.

 

 

„Ennek megfelelően illeszkedik a vonóerő is: Az új fokozatmentes TA400 hajtóművel a DLG Tesztcentrum egy kiváló 313,7 kW maximális vonóerőt mért. A fogyasztás pedig 236 g / kWh a maximális vonóerőnél, ami fokozatmentes traktor esetében ugyancsak kiváló! Nincs több érv a hagyományos hajtóművek mellett. Ennek oka a teljesítményelágaztatáson alapuló hajtómű új felépítése, melynél a két szivattyú közül az egyik direkt a kardántengelyhez kapcsolódik (profi 10/2017). A gyakorlatban ez az „állandó” összkerékhajtás elkápráztató a gyors kanyarodások alkalmával és legfeljebb 27 km/h körül hallható talán a hajtás kikapcsolása.”

 


Profi: „Pár gondolat a VarioGripről”. Az ikerkompresszornak köszönhetően 720l/min szállítási teljesítmény és 12bar kikapcsolási nyomás mellett az abroncsnyomás gyorsan és kényelmesen a vezetőfülkéből beállítható. Annak ellenére, hogy továbbra is 15.000 euró ennek az ára az árlistában, ez a felszereltség az egyik leghasznosabb marad.”


„A hidraulika igazi tartalékokat kínál: A nagy axiál-dugattyús szivattyú esetében a DLG 232,7 liter szállítási teljesítményt mért percenként, ami 64,3kW hasznosítható teljesítményt jelent. Ha ez nem lenne elegendő, akkor egy második szivattyút is lehet rendelni. Remek! Szintén kiváló lehetőségeket tartogat a  2 db nagyobb vezérlőszelep egyenként 170 l/min átfolyással.”

 

Szöveg: Kresz Gábor, Fendt referens
Forrás és kép: Fendt.com

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek