Partnervélemények a Framest munkagépekről

Partnervélemények a Framest munkagépekről

Partnereinket, Kurusa Tamást Marosleléről és Szitás Lászlót Dévaványáról Framest munkagépeinkről kérdeztük. Elmesélt milyen út vezetett a vásárláshoz és miért döntöttek a Framest márka és az AXIÁL mellett.

A tárcsás boronák behúzóképessége nagyon száraz, kötött talajokban is jó. Könnyen és pontosan beállíthatók, kitűnően igazodnak az agronómia igényeihez. A gömbsüveg-tárcsalapok bekeverő- és aprító hatása az optimálisnál kisebb munkasebességgel is megfelelő. Másodlagos művelés (mélyítő művelés esetén kihasználható a gép egy tárcsalapra eső nagy fajlagos tömege, akár 170-200 milliméter művelési mélységben is lehet dolgozni, a gépek teljes munkaszélességében. – tudtuk meg Berta Jánostól, az AXIÁL Kft. termékmenedzserétől. De, hogy mit gondolnak partnereink a munkagépekről, az alábbiakban olvashatja!

 

 

Partner: Kurusa Tamás, Agro-Lele Zrt., Maroslele

2017 október elején kértem az AXIÁL Kft. területi képviselőjétől gépbemutatást az Agro-Lele Zrt. területére. A cél az volt, hogy a legkevesebb menetszámmal, ezáltal a legkevesebb nedvességvesztéssel készüljön vethető magágy. Ez azért fontos szempont, mert 55-65 Arany-féle kötöttségű talajainkon igazi kihívás rögösödés nélkül készíteni őszi vetésű növényeknek megfelelő magágyat. Erre a kombinált gépek alkalmasak, melyek egyetlen menettel elvégzik a felszín-közeli és a mélyítő művelést. A bemutatón megismert, Framest Condisc teljesítette ezt az elvárást.

2018-ban aztán már a saját gépünket tudtuk üzemszerűen használni körülbelül ezer hektáron és gabonafélék magágyának előkészítésére. Megfelelő a művelőelemek kombinációja, az egy tengelyre fűzött 660 milliméter átmérőjű tárcsalapoknak jó a behúzó- és öntisztuló-képessége. A hántást, forgatást azonnal követi a sekélylazítás 20-25 centi mélységben, majd ismét tárcsasor aprít, kever tovább. A három műveletet henger zárja le. A tárcsák szöge, valamint a kések mélysége könnyen és pontosan beállítható, jól igazodik az igényekhez.

Kombinált eszközként használva teljesítményigénye 200-220 kW. Kondicionáló kések nélkül is használható, például 120 kW teljesítményű traktorral, mint rászerelt tömörítő hengeres „X” tárcsa.

 

 

Partner: Szitás László, családi gazdálkodó, Dévaványa

800 hektáron, erősen kötött, csekély aranykorona értékű földeken termesztünk őszi búzát, napraforgót, kukoricát és fénymagot. Jól megfontolandó, hogyan gazdálkodunk a termesztési költségekkel. Például nem engedhetünk meg magunknak a szükségesnél több menetszámot a talajelőkészítésben. A Framest Fradisc tárcsákat azért vásároltuk, mert üzembiztosak, és extrém körülmények között is megfelelően dolgoznak. Szerkezeti felépítése, az egy tárcsalapra eső nagy tömege, valamint robusztus csapágyazása miatt szeretjük. Nem mellesleg, még soha nem volt velük komolyabb fennakadást okozó bajunk. Mindenkinek ajánljuk, aki kompromisszumok nélkül szeretné elvégezni a felszín-közeli művelést.

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2018. 05. szám 24. oldal

Elérhető

Kapcsolódó cikkek