Növekedési pályán az AGCO/Fendt

Növekedési pályán az AGCO/Fendt

A Fendt világszerte stabil növekedést mutat, mind a traktorértékesítés területén, mind a teljes Fendt Full Line programban.

Peter-Josef Paffen, a Fendt EME igazgatóhelyettese és az AGCO / Fendt igazgatótanácsának elnöke a 2018. augusztus 22-én Würzburg mellett, Wadenbrunnban megtartott AGCO / Fendt sajtótájékoztatóján elégedett volt a jelenlegi piaci és üzleti teljesítménnyel. A további sikerek érdekében a Fendt jelentős összegeket fektet be a kutatásba és a fejlesztésbe, különös tekintettel a digitalizálásra és a „Fendt 2020” –stratégiába.

 

"Az európai mezőgépgyártás gazdasági környezete még mindig jó, bíztató. A CEMA Business Barométer havi mérőszámai „boom-fázisban” vannak 2018 első hét hónapjában"- mondta Peter-Josef Paffen az AGCO / Fendt sajtótájékoztatóján.

Megjegyezte azonban, hogy az elmúlt négy hónapban a kissé csökkenő értékek azt jelezhetik, hogy a felső csúcsot elérte az iparág. "Voltak és vannak olyan régiók Európában, amelyek jó és nagyon jó terméshozamokkal rendelkeznek, de szélsőséges aszály van Németország középső-, északi- és keleti részén. A nagyon korai betakarítás és a kapcsolódó alacsony hozamok a gazdálkodók számára erősen jelentkeznek az eredményben. Most minden attól függ, hogy a mezőgazdasági termékek piaci árai és a gazdák jövedelmei hogyan alakulnak az elkövetkező hónapokban."

 

Peter-Josef Paffen, az AGCO / Fendt igazgatótanácsának elnöke

 

Jó piaci helyzet Németországban - a nagyméretű traktorok nagyon keresettek

A német traktorpiac továbbra is a Fendt legnagyobb egységes piaca. Az éves termelés körülbelül egyharmadát németországi vásárlóknak szállítják. "A Fendt 2018 első felében első a forgalomba helyezett traktorok számát (3050 db) illetően, ami egyben 24,2 százalékos piaci részesedést jelent. Ez 0,6 százalékponttal több, mint egy évvel korábban "- mondta Paffen, rámutatva, hogy a németországi traktor-nyilvántartásáról szóló szövetségi közlekedési hatóság hivatalos statisztikáit jelenleg egyszeri különleges hatások befolyásolják, így nem felelnek meg a tényleges piaci eseményeknek. Az új regisztrációk jelentős csökkenése 2018 első félévében 10,7 százalék volt, ami annak tudható be, hogy 2017 decemberében jelentős mennyiségű korai forgalomba helyezés történt, és a régi uniós szabályok szerint forgalomba helyezett traktorok többsége 2018 elején került ki a piacra.

„Nagyon örülünk annak is, hogy a 300 lóerősnél nagyobb traktoraink - a Fendt 900 és a Fendt 1000 Vario – kitűnő elfogadottsággal bírnak a piacon. Ebben a teljesítmény-szegmensben a Fendt első helyet foglal el közel 40 százalékos piaci részesedéssel és 366 forgalomba helyezett traktorral "- mondta Paffen és hangsúlyozta: „A cél az, hogy tovább javítsuk a Fendt piaci részesedését Németországban az év végéig. "

 

A tekintélyes Fendt 1000 Vario nagyon keresett

 

A vonzó traktorpaletta meggyőzte Nyugat- és Közép-Európát

A nyugat- és közép-európai régió továbbra is a Fendt legfontosabb értékesítési régiója. "2017-ben az európai mezőgazdaság számos régiójában és termékkörzetében javuló gazdasági körülmények miatt a traktorok és a mezőgazdasági gépek iránti kereslet növekedéséhez vezetett. Ez a pozitív fejlődés 2018 első felében folytatódott. Örülünk annak, hogy a Fendt piaci részesedése a fejlődő piacokon tovább növekszik.

A Fendt jelenleg gyorsabban növekszik, mint a piac. A márkánk 8,6 %-os piaci részesedéssel új csúcsot ért el 2017-ben, és 2018-ban először elérhetjük akár a 9 %-os értéket"- mondta Paffen, kifejtve ennek a pozitív fejlődésnek az okait:" Ennek egyik fontos oka a teljes és vonzó Fendt traktorkínálatunk 70 LE-től akár 517 LE-ig a profi felhasználók számára bármely területen használják is a traktorainkat.

 

Vonzó traktorpaletta

 

A független európai Fendt forgalmazó partnereink is meghatározó szerepet játszanak a sikerben. A Fendt értékesítési hálózat folyamatos fejlesztése és bővítése további hajtóerő számunkra. Például a volumen piacokon Franciaországban és Olaszországban. Franciaországban megszilárdítjuk harmadik helyünket, melyet először 2017-ben értünk el, az emelkedő darabszámainkkal és a piaci részesedésünk további növekedésével. Olaszországban jó esély van arra, hogy a cég történetében először a Fendt traktorok eladása több mint 1000 darabra nőjön. Lengyelországban a Fendt forgalmazói hálózat átalakítása pozitív eredményeket mutat. 2018 végéig országos Fendt kereskedői hálózattal fogunk rendelkezni. Lengyelországban a célunk, hogy a Fendt piaci részesedését az elkövetkező években 5 százalékra növeljük."

 

A Fendt növekedési stratégiája a globális piacokon

Európán kívül a stratégiai kezdeményezések első sikere már látható a Fendt számára. "Észak-Amerikában több mint 800 traktort adunk el először 2018-ban. Az utóbbi években átlagosan mintegy 400 egység volt. E siker alapja a Fendt 1000 Vario vonóerejében rejlik. Ez a Fendt többi szériájának a sikerét is nagyban segíteni fogja. Ezen kívül vannak első „Fendt Full Line lépések” Észak-Amerikában is.

Ausztráliában és Új-Zélandon is képes volt a Fendt jelentősen növelni volumenét. "A múltban átlagosan évi 200-300 darab értékesítést követően 2017-ben 427 Fendt-traktort sikerült értékesítenünk. 2018-as évben 550 db Fendt traktor eladását célozzuk meg ebben a régióban. A Fendt az első Full Line lépéseket megteszi ebben a régióban is. Az AGCO APA régió (Ázsia-Csendes-óceáni térség és Afrika) területén a jövőben mintegy 1.000 Fendt traktort szándékozik eladni, elsősorban a Dél-Afrikai piacot megcélozva.

 

A Fendt piacok térképe

 

Cél: 2020-ig 20 000 traktor

"A 2017-es nagyon jó év volt a Fendt számára. Amint azt bejelentettük, 10% -kal növeltük a traktorok értékesítését 15.020 egységre. Ez a pozitív fejlődés a folyó évben folytatódik. 2018 végéig 16 800 darab traktor értékesítésre számítunk. Egy újabb 12 százalékos plusz. Ez pedig ésszerűen jól illeszkedik a „Fendt 2020 – stratégia” célkitűzésébe: 20 000 traktorral 2020-ban "- mondta Paffen.

 

Új helyszínek - több alkalmazott

Amint bejelentették egy évvel ezelőtt, az AGCO képes volt átvenni a két gyártási helyszínt: Waldstettent és Wolfenbüttelt körülbelül 300 alkalmazottal. 2017. december végén összesen 4 928 embert foglalkoztattak Németországban a hat AGCO gyárban (Marktoberdorf, Asbach-Bäumenheim, Feucht, Hohenmölsen, Waldstetten és Wolfenbüttel). A jó üzleti fejlődésnek köszönhetően az alkalmazottak száma növekedett mindenütt. 2018 közepéig 5 239 embert foglalkoztattak, 311-tel többet, mint 2017 végére.

 

Fendt 1100 MT hevederes traktor

 

Több mint 70 millió euró a kutatás és fejlesztés területén

"A Fendt vállalati kultúrájában mélyen gyökerezett helye van a kutatási és fejlesztési csapatnak. Itt hozzák létre a jövőben használható és hasznos termékeket és technológiákat. Közben mintegy 500 mérnök dolgozik a traktorok és a silózó gépünk új- és továbbfejlesztésén. Az idén első alkalommal a fejlesztési költségvetésünk meghaladja 70 millió eurót."

 

Globális és digitális Full Liner

A tavaly bemutatott „Fendt 2020 Stratégia” célja, hogy a Fendt márka globális és digitális vonatkozásban is Full Linerré alakuljon.

Intenzíven dolgozunk konkrét projektjeinken, mint a Fendt szellemiségen, a Fendt minőségen, a Fendt partneri hálózaton, a Fendt Full Line programon és a Fendt globális növekedésén. Ma megállapíthatjuk, hogy a Fendt stratégia működik. Biztosak vagyunk benne, hogy a következő években sikerrel tudunk haladni ezen a pályán "- magyarázta Paffen.

 

Bevált a Fendt Full Line irányvonal

A Fendt nemcsak a traktorok esetében stabil a növekedési pályán. Ez a teljes Fendt Full Line termékkínálatra is vonatkozik. "Négy termékcsaláddal (Fendt hevederes traktorok, Fendt körbálázók, Fendt rendfelszedő kocsik és Fendt permetezők), nagyon jól teljesítünk az első évünkben. Idén 110 Fendt hevederes traktort fogunk a piacra kihelyezni.

 

A Fendt e100 Vario elektromos traktorra a világ vezető környezetvédelmi technológiákkal foglalkozó szakvásárán (IFAT) számos konkrét megkeresés érkezett az önkormányzatoktól

 

AGCO/Fendt a digitalizáció útján

"Ma a digitalizálás az élet szinte minden területét és az üzleti élet minden területét érinti" - mondta Paffen, hangsúlyozva: "Az új digitális világ teljesen megváltoztatja a modern cégeket. Az AGCO és a Fendt sem kivétel ez alól. Két évvel ezelőtt az AGCO igazgatótanácsa úgy döntött, hogy felépíti az új AGCO Digital Center-t Marktoberdorfban. Ez a DCX (Digital Customer Experience) csapat alapozza meg a jövőbeli digitális összeköttetésünket forgalmazóinkkal és a végfelhasználóinkkal.

 

E területen is elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy a legjobb megoldásokat kínáljuk az iparágban. "Több hónapos előkészületek után a DCX projekt 2018 márciusában kezdődött. Időközben Marktoberdorfban több mint 100 alkalmazott dolgozik e csoportban együtt a többi AGCO telephely szakértői csoportjaival világszerte. A DCX-csapat világszerte 260 taggal rendelkezik.

 

A tervek szerint új digitális folyamatokat fognak bevezetni a következő két évben, kezdetben az Egyesült Királyság, Írország, Franciaország és Németország kísérleti piacain. Ezt követően a folyamatokat világ valamennyi piacán bevezetik. Ez új online portálokat, e-kereskedelmet, új CRM marketing és adatelemző eszközöket jelent. Azt a tényt, hogy a Fendt a digitalizálás élvonalába helyezte a maga pozícióját, Paffen a következőképpen tette világossá: "A Fendt a digitalizálás vezető szerepét veszi át. A Fendt meghatározza a legjobb megoldásokat melyek a jövő számára szabványává fognak válni. A Fendt a legnagyobb bizalmat élvezi az adatok kezelésében. "

 

A Fendt Xaver robot nem csak egy elképzelés, már létezik

 

Fendt Future Farming

A prezentáció végén Paffen bemutatta a jövőbe mutató projektek jelenlegi állapotát: a Fendt Xaver robot, a Fendt e100 Vario és a Precision Planting: "A Xaver robot világszerte nagy érdeklődést váltott ki az Agritechnica kiállításon való 2017-es bemutatása óta. Egy hét sem telik el anélkül, hogy valaki ne kérne részletesebb információkat vagy interjút e témában. A Xaver egy rendszerplatform a könnyű, nagypontosságú feladatokhoz. E robotraj képes lesz kiegészíteni az intelligens, nagyméretű traktorokat, és bizonyos feladatokat hatékonyabban, rugalmasabban és precíz módon képes lesz elvégezni, mint például a vetés, a mechanikai gyomirtás, tápanyag-utánpótlás és a növénymegfigyelés. Az elkövetkező évben a vetőegység és a robot következő fejlesztési szakaszát tervezzük kipróbálni a gyakorlatban.

 

A Fendt e100 Vario akkumulátorral működő kompakt traktor is vonatkozásában is érezzük az élénk érdeklődést.

A világ vezető környezetvédelmi technológiákkal foglalkozó szakvásárán 2018 májusában (IFAT) Münchenben, számos konkrét megkeresés érkezett az önkormányzatoktól.

 

Ahogy korábban is úgy ma is meg vagyunk győződve a koncepciónk jövőbeli sikerességéről. Az aktuális nagyteljesítményű akkumulátorokkal egy kb. 50 kilowattos traktor jól működtethető kommunális használat során. Az év végén legyártjuk a következő e100 Vario-kat, amelyek tavasszal tesztelésre kerülnek a gyakorlatban.

 

Az egyesült államokbeli Precision Planting egy éve tagja az AGCO Csoportnak. A Precision Planting 25 éve egyet jelent az innovatív vetési technológiákkal. Speciális érzékelők és aktorok biztosítják a magvak pontos vetési mélységbe kerülését változó körülmények között is. A cél az optimális kelés és a magasabb hozam. Idén ezek a rendszerek első alkalommal Európában is tesztelésre kerülnek. Itt Wadenbrunnban is a kukorica vetés során Precision Planting precíziós ültetési technológiákat alkalmaztak. A precizitás csodálattal tölt el bennünket és egyben meggyőződésünk is, hogy ez a technológia hasznosan használható Európában a hozamok optimalizálására."

 

Fordította: Kresz Gábor, Fendt referens / AXIÁL Kft.

Forrás és kép: Fendt

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek