„Ne kockáztasson senki!”

„Ne kockáztasson senki!”

Ifj. Murvai József gazdálkodó 2018-ban kötött először növénybiztosítást. József két káreseményekben bővelkedő év után döntött a választott konstrukció mellett, melyhez az Axiál Financial Services (AFS) Kft. munkatársa nyújtott segítséget.

Kérem, mutatkozzon be!

Ifj. Murvai József vagyok, 31 éves. A hivatásválasztás nagyon egyszerű volt számomra, mert a családom is mezőgazdasággal foglalkozik. Gyerekként szerettem a traktorokat, sokat jártam édesapámmal a földekre. Ő a somogyszili Petőfi Mezőgazdasági Agrárszövetkezetnél dolgozott nagytraktorosként, majd egyéni vállalkozó lett. 2002-ben Somogy megye első családi gazdálkodója, gazdasága lettünk édesapám vezetésével.

2008-ban végeztem mezőgazdasági technikusként Kaposváron. Még ebben az évben pályázatot nyújtottam be Fiatal Gazda Gazdaság Átadása jogcímen. Szerencsésnek mondhatom magam, mert az iskolából kilépve elnyertem a pályázatot, annak is a legnagyobb mértékét a 40.000 eurót. Mindjárt vettem is egy Fendt 820-as traktort az AXIÁL Kft-től. Innentől kezdve egyéni vállalkozóként és a családi gazdaság vezetőjeként folytattam a tevékenységemet.

Mára a gazdaságunk elérte a 260 hektárt. Emellett 100 hektáron teljeskörű szolgáltatást nyújtunk a termelőknek a „szántástól a betakarításig”. Alapvetően szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk. Fő termesztett növényeink: őszi káposztarepce (vetésszerkezet 15%-a), őszi árpa (11%), őszi búza (30%), napraforgó (21%) és kukorica (23%). AKG-s időkben ezt kiegészítettük szójával is. A vetésszerkezetnél megpróbáljuk betartani a vetésforgót a gombabetegségek és a rovar-, talajlakó kártevők elkerülése érdekében. Szántás nélküli és forgatásos technológiát is alkalmazunk.

 

Mióta és milyen kapcsolatban vannak az AXIÁL Cégcsoporttal?

Az AXIÁL Kft-vel a 2000-es évek elején léptünk kapcsolatba, amikor is egy Fendt 412-es traktort vásároltunk a vállalattól. Az AFS Kft-ről 2016-ban hallottunk először, amikor két darab HORSCH vetőgépet vettünk lízing keretében, amelyhez az AFS kollégái nyújtottak segítséget.

 

Miért kötöttek növénybiztosítást?

Az elmúlt évek kiszámíthatatlan időjárási tényezői miatt döntöttünk a növénybiztosítás mellett. Az előző két évben jelentős anyagi kár érte a gazdaságunkat a vihar és jég miatt. Megfogadtuk, hogy több ilyen évünk nem lesz!

A harmadik káreseménynél, 2018-ban szerencsére már megvolt a biztosításunk. Ez leginkább a repcét érintette, volt olyan területünk, ahol 70% fölötti volt a veszteségünk. Emellett volt még két napraforgó tábla is, ahol szintén jelentős volt a kár.

A kezdetektől az AFS Kft. szolgáltatását választottuk, aki az Agrár Biztosító növénybiztosítási megoldását ajánlotta nekünk. A cég pénzügyi tanácsadója, Füzes Zita volt segítségünkre a választott konstrukciónál és elmondhatom azért döntöttünk az Agrár Biztosító ajánlata mellett, mert bízunk az AXIÁL-AFS partnerkapcsolatában.

 

Milyen konstrukciót választottak?

Teljeskörű növénybiztosítást kötöttünk, ami magában foglalja a lehető legtöbb elemi káreseményt. Az A+D típusú biztosítást választottuk. A kukoricán kívül mindegyik termesztett növényünket bebiztosítottuk.

 

Hogy zajlott az ügyintézés?

Az ügyintézés nagyon gyorsan történt. Először is felkeresett az AFS pénzügyi tanácsadója és onnantól minden simán ment. A tájékoztatás első hallásra is érthető volt, de e-mailben is megkaptam a dokumentumot. Majd a szerződés megkötéséhez szükség volt személyes alapadatokra, mint pl.: név, lakcím, adószám, e-mail cím és bankszámlaszám. Ezeken felül a biztosított növények megnevezésére is szükség volt, kultúránként a terület nagyságara, a biztosított termésátlagra és a felvásárlási árra.

 

 

Elégedettek a kárrendezés folyamatával?

A kárbejelentést telefonon tettem meg. Felhívtam az AFS pénzügyi tanácsadómat, aki a kérésemet továbbította a biztosító felé. Továbbá egy formanyomtatványt is kitöltöttem, hogy melyik kultúrnövényt és melyik területet érte a káresemény. Gyorsan kijöttek a kárszakértők felmérni a szél és jég okozta károkat. Mondhatom, hogy korrekt módon és közel azonos százalékban mérték fel a jég és vihar okozta károkat. Teljes mértékben elégedett vagyok a szolgáltatással! Mind a tanácsadóm, mind a kárszakértők kiválóan végezték el a munkájukat!

 

A jövőben is fontosnak tartja a növénybiztosítás megkötését?

Igen, fontosnak tartom a növénybiztosítást. Az időjárás kiszámíthatatlan! Ekkora volumenű vállalkozás, mint amekkora a miénk, már nagy összegeket veszíthet egy időjárási tényező kihatásai miatt. Ne kockáztasson senki! Biztosítsanak a gazdák!

Hogy választanám-e újra az AXIÁL Növénybiztosítási Programot? Igen! Sőt már a szerződés megújítása is megtörtént erre a gazdasági évre. Többet növénybiztosítás nélkül nem kezdünk el egy évet!

 

Összeállította: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Kép: Ifj. Murvai József

 

 

AXIÁL Növénybiztosítási Program

A növénytermesztési munkák megkezdése előtt érdemes időt szakítani néhány olyan pénzügyi kérdésre, amelyek nagy hatással lehetnek a gazdálkodás eredményességére, de ha most nem foglalkoznak velük, akkor később már vagy nem lesz rá lehetőség (kifutunk a határidőből), vagy a megnövekvő munkamennyiség mellett lesz nehezebb napirendre venni őket. Ilyen a növénybiztosítás is, melyről az AFS Kft. pénzügyi tanácsadóinál érdeklődhet! >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek