Ne engedjük, hogy a legrosszabbkor hagyjon cserben a betakarítógépünk!

Ne engedjük, hogy a legrosszabbkor hagyjon cserben a betakarítógépünk!

Hogyan kerülhetjük el a betakarítógépek, bálázók károsodását, és hogyan előzzük meg a kombájn- és bálázótüzeket? E kérdésre kereste a választ az Agroinform.hu legújabb körkérdésében.

Nincs annál rosszabb, mint mikor a legnagyobb hajtás idején áll a betakarítógépünk. Hogy ezt mindenképp elkerüljétek, e heti körkérdésünkben megkérdeztük, hogyan érdemes felkészíteni gépeinket az aratásra. A következőket kérdeztük meg a hazai gépgyártóktól és -forgalmazóktól:

1. Mire figyeljünk az idei viszontagságos évben, hogy elkerüljük a betakarítógépek, bálázók komoly károsodását?

2. Hogyan előzhetjük meg a kombájn- vagy a bálázótüzeket?

 

Az AXIÁL Kft.-től Rittgasszer Péter, CLAAS kombájnszervizmérnök válaszolt.

 

1. Az idei, aszályos évben felrémlenek azok a 2003-as évben szerzett tapasztalatok, amikor a talajkövető rendszer hibájára hivatkoztak néhányan az adapteren történt károsodások miatt. Emiatt fontosnak ítélem az idei évben, hogy a talajkövető rendszerek alapbeállításait jól végezzük el, valamint a szükséges véghelyzetlementéseket és -kalibrálásokat fokozott figyelemmel tegyük meg! Ezekre a műveletekre kiemelten nagy hangsúlyt kell fektetnünk annak érdekében, hogy az adapter ne sérüljön, valamint ne okozzon meghibásodást a betakarítógépben. Nem utolsósorban, ha ezeket az egységeket jól állítjuk be, akkor a betakarítás során keletkezett levágatlansági veszteséget is minimalizálni tudjuk.

 

A betakarítás során keletkezett levágatlansági veszteséget is minimalizálni tudjuk

 

2. A gépkezelői oktatásainkon is mindig elmondom, hogy három dolgot javaslok: fújatni, fújatni és fújatni! Komolyra fordítva a szót: a megemelkedett károsanyag-kibocsátási normák hozták magukkal, hogy az égési csúcshőmérsékletek megemelkedtek. Ezzel párhuzamosan a motortechnológiák is bonyolódtak. Mindebből adódóan a napi karbantartás része kell, hogy maradjon a motortérnek és a kipufogógáz-utókezelő rendszernek a napi tisztása. Extrém poros körülmények esetén, valamint olajos magvak betakarítása mellett naponta akár többször tegyük meg ezt a tisztítást!

 

Forrás, kép, teljes cikk: agroinform.hu

 

 

A legjobb csírájában elfojtani!

 

A betakarítási időszak továbbra is tartogat veszélyeket, a tűzveszély megelőzéséért több dolgot is tehetünk. Alapvető és kötelező viszont a poroltó készülék beszerzése, gépen tartása és annak rendszeres felülvizsgálata! >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek