MX: tradíció és minőség (+ajándékutalvány)

MX: tradíció és minőség (+ajándékutalvány)

A francia MX homlokrakodó gyár 60 éves tapasztalatával Európa egyik leginnovatívabb rakodó gyártója. Termékeit ajándékutalvány segítségével 2019. június 14-ig kedvezményes áron vásárolhatja meg!

A legmodernebb 3D szkennerrel hetente átlagosan két új traktor típushoz fejlesztenek homlokrakodót, ezzel 45 traktor márka közel 8 000 különböző típusához tudnak komplett rakodót szállítani. Az MX cégfilozófiája, hogy olyan minőségi gépeket és eszközöket gyártsanak, melyek a legjobb technológiával készülnek, s melyek használóinak a lehető legnagyobb teljesítményt, kényelmet és üzembiztonságot nyújtsák. Az MX küldetés szerint az MX gépek és eszközök három, nagyon szigorú kritériumnak kell, hogy megfeleljenek: a lehető legnagyobb biztonságnak, a maximális kényelemnek és a példátlan teljesítménynek.

 

 

Az MX paletta 5 szériája (C, F, A100, U400 és T400) összesen 36 rakodótípust tartalmaz a kis kompaktoktól a 300 LE-s nagytraktorokra valókig, 1,9-4,6 m emelési magassággal és 390-3.040 kg emelőkapacitással. A zömében szintezéssel ellátott rakodógémek mechanikus vagy hidraulikus párhuzamvezetéssel vannak ellátva.

 

A két kisebb széria a C és az F tökéletes megoldást nyújtanak a kisebb traktorokkal végzett rakodási munkákhoz. A C a kompakt traktorok emelőgépe, míg az F a speciális keskeny nyomtávú, főként ültetvényekben használt erőgépekre készül.

 

Az A100 széria három típusával az első MX generáció, mely egy funkcionális, egyszerű, megbízható és kategóriájában igen kedvező árú rakodócsalád. Alapvetően alkalmi és/vagy könnyű használatra lettek tervezve, garantálva a megszokott, kimagasló MX minőséget. A mechanikus párhuzamvezetéssel ellátott modellek 3,5 – 4,0 m magasra képesek emelni terhüket, mely 1300 – 1700 kg lehet maximálisan. Ezek a gépek széles körben alkalmazhatók az univerzális traktorokhoz 40-től 140 LE-ig. A tervezés során figyelemmel voltak arra, hogy széles körben használhatóak legyenek. Így a különböző felszereltségi szintnek köszönhetően kiválóan alkalmasak kis – és közepes gazdaságokban, önkormányzatoknál kommunális munkákhoz, vagy akár lovardákban, kisebb állattartó telepeken.

 

 

A korábbi U300 család átdolgozását követően jött létre az U400. A mechanikus szintezős előd paramétereit alapvetően megtartották, de új típusok kerültek be a választékba, így a korábbi 9 helyett most már 14-ből választhatunk 40-220 LE-s traktorokhoz. Elmondható a rakodócsalád standard tagjairól, hogy kiváló kombinációját alkotják az emelési magasságnak és az emelőkapacitásnak, ami a hatékony mindennapi munkákhoz kell, mint például a szilázs kezelés, etetés, a tárolási vagy tisztítási munkák. A kínálatban megjelentek az erősebb „+”-os modellek (U400+), melyek hasonló geometria mellett nagyobb emelési kapacitást nyújtanak a kivételesen nagy tömegek mozgatásához.

A korábbiakhoz képest több fejlesztés is megjelent az U400-asokon. Ilyen például az integrált, lehajtható támasztó láb a gém alatt, ami tovább rövidíti – az egyébként is gyors – le- és felszerelési időt. A hidraulika és az elektromos csöveket és kábeleket a rakodógém belsejébe tették, minimálisra csökkentve a sérülések veszélyét. Emellett dupla védelmet kaptak a különféle szelepek is.

 

 

Az MX T400 prémium szériája 11 tagból áll, négy T400+ típussal a nagyobb emelőkapacitás érdekében, a speciális igényekhez. Ezek a rakodók – a kisebb testvérektől eltérően - már PCH jelöléssel hidraulikus párhuzamvezetést kaptak, ami az MX saját fejlesztése és szabadalma. A T400-as nem véletlenül képviseli a csúcsot a gyár választékában, hiszen ezek a gépek professzionális használatra lettek tervezve, olyan helyekre, ahol a rakodási feladatok nagymértékűek és rendszeresek. Ezt segítik a széles választékban rendelhető opciók is, mint például a különféle vezérlések, a gémrugózás, a kihelyezett hidraulika körök vagy az automatikus munkaeszköz szintezés, ürítés valamint le- és felcsatlakoztatás.

A homlokrakodók működtetéséhez többféle MX vezérlési mód közül lehet választani az egyszerű mechanikustól az elektronikusig. Alap esetben mechanikus bowdenes vezérlés rendelhető (ProPilot), ami egy költségtakarékos megoldás.

Az MX saját szabadalma a FlexPilot kontroll, a bowdenes vezérléssel szemben sokkal finomabb és pontosabb mozgatást tesz lehetővé alacsony nyomású hidraulikával működtetett rendszerével. A csúcsot az e-Pilot jelenti (csak T400 prémium szériához). Az új elektromos rakodóvezérlés lehetővé teszi a fő funkciók kombinált és progresszív működését egy időben. Ez köszönhető a fejlett elektronikának, a CAN BUS rendszernek. Itt a kezelő segítségére van egy elektromos joystick, amin 12 nyomógomb található a különböző funkciókhoz és egy mini joystickot is beintegráltak, melyet hüvelykujjal tudunk működtetni.

 

 

A rakodóknál fontos szempont, hogy könnyen és gyorsan le- és felszerelhetők legyenek. A FitLock rendszernek köszönhetően a művelethez a gépkezelőnek mindössze egyszer kell kiszállnia a traktorból és ha már kellő gyakorlattal rendelkezik a műveletet akár fél perc alatt is eltudja végezni.

A magasságállító görgővel akár 20 centiméteres magasságkülönbséget is kompenzálni lehet, így két, különböző méretű gumizással ellátott traktorra is használható.

A gyors illesztést segíti a MACH System is, ami egy elektrohidraulikus traktor-homlokrakodó kapcsolat, mellyel a csatlakoztatás mindössze egy egyszerű mozdulatból áll.

 

A gyártó kínálatában közel 80 féle munkaeszköz érhető el a rakodókhoz, melyek közül az átlagosnál szélesebb választékból lehet választani a széna és szalmakezelés adapteri közül a MANUBAL termékcsaládból.

 

Ajánljuk figyelmébe cikkünkből letölthető szórólapunkat, melyben különböző értékű ajándékutalványokat talál MX vásárláshoz!

A tájékoztatás nem teljes körű, bővebb információt területileg illetékes kollégáinktól kaphat! Keresse őket bizalommal!

 

Szöveg: Sebesi István, termékmenedzser

Forrás és kép: MX

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek