Munka, jövő, pénz

Munka, jövő, pénz

Országos roadshow-hoz csatlakozott az AXIÁL Kft. bajai központi telephelye: a Legyél te is mezőgépész! című sorozatban iskoláskorú érdeklődőkkel ismertetik meg a mezőgazdasági ágazatban rejlő hosszú távú munkalehetőségeket.

Március 28-án, csütörtök délelőtt Mindszentgodisa, Vajszló és Magyarbóly általános iskoláiból érkezett egy 25 fős, nagyrészt hetedik osztályos diákokból álló csoport a telephelyre, ahol előbb előadásokat hallgattak, majd ellátogathattak a különféle műhelyekbe, ismerkedni a munkával. A fiataloknak elsőként Viczián Ágnes, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazó Országos Szövetség marketing menedzsere tartott ismertetést a mezőgépészet mibenlétéről. Mint kiemelte: sokakban él még a sztereotípia arról, hogy a mezőgazdaság elavult munka, ami sok piszokkal és kevés fizetéssel jár, ez azonban nem tükrözi a valóságot. Ma már drónok pásztázzák a földeket, automatizált gépek dolgoznak, a legfejlettebb technológiákat alkalmazva, és nagyon komoly, gyakran 100 millió forint értékű traktorok végzik a munkát.

 

 

Az ágazat azonban hosszú ideje szakemberhiánnyal küzd, nagy szükség van jó és motivált munkaerőre. A MEGFOSZ 2014-ben indította útjára az ágazatot népszerűsítő programját, amelyben 95 céggel és több szakiskolával dolgozik együtt, nyolc pontos képzés- és karriercsomagja pedig szintén az utánpótlás biztosítását szolgálja. A fiatalok megszólításához állandóan keresik a megfelelő platformokat, a www.mezogepesz.hu felületen pedig minden fontos információ rendelkezésre áll.

Ösztöndíj lehetőséggel került az AXIÁL-hoz Fehér Róbert, aki egy pályaválasztási előadáson figyelt fel erre a lehetőségre – mesélte el a diákoknak. Mint mondta, Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. egyik tulajdonosa látogatott el az iskolába, és felkeltette az érdeklődését, ezért érettségi után érdeklődött a cégnél. Főiskolásként pedig már ösztöndíjat is pályázott, és a kooperatív képzési lehetőségnek köszönhetően több időt tölthetett gyakorlati munkával. Umenhoffer Péter, az AXIÁL marketingigazgatója szintén őriz nyári diákmunka-élményeket a céggel kapcsolatban. Mint elmondta: öröm, hogy a fiatalok érdeklődnek az ágazat iránt, a Legyél te is mezőgépész! program célja pedig, hogy ezt az érdeklődést fenntartsa és táplálja.

 

 

A szakemberhiány a jövőben is probléma lesz, a programnak köszönhetően azonban lassú, de dinamikus növekedés tapasztalható: a szakiskolai képzésben 1500-zal többen választották ezt a szakirányt, és az egyetemeken is ötven százalékkal nőtt az ágazat iránt érdeklődők száma. Az elméleti előadásokat gyakorlati bemutatók követték: a fiatalok bepillantást nyerhettek az AXIÁL gépeinek világába, és hasznos információkkal gazdagodhattak a továbbtanulás tekintetében. Amint azt Nagyné Mayer Ágnes, a mindszentgodisai csoport kísérő tanára elmondta: azok a fiatalok, akik jelentkeztek az üzemlátogatásra, mindannyian érdeklődést mutatnak a mezőgazdasági ágazat iránt, környékükön ennek még hagyományai vannak, több családi gazdaság is működik, és többen már most eldöntötték, hogy ezen a vonalon folytatják a tanulmányaikat.

 

Szöveg: Sándor Boglárka

Fotó: Kelemen Áron

Forrás: baja.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek