Minőség az útépítésben is: Fendtekkel tökéletes a FAE adapter

Minőség az útépítésben is: Fendtekkel tökéletes a FAE adapter

A Pest megyei Vecsésen látogattuk meg a Tendix Hungária Kft. ügyvezető igazgatóját, Szatyina Istvánt és a Tend-Mix Bau Kft. projektvezetőjét Karácsony Koppányt.

 

 

Arról beszélgettünk velük, milyen teljesítményt nyújtanak az építőiparban a Fendt 936 Vario erőgépek a FAE talajstabilizáló és – maró adapterekkel kiegészítve.

 

A vállalatcsoport két magyar tulajdonosa, Búza Tibor és Szatyina István az elmúlt évtizedekben nagy tapasztalatra tett szert az építőipari gépek alkalmazása és kereskedelme területén, az értékesítést pedig komoly külföldi kapcsolatrendszerükkel együttműködve szervezik meg.

 

A vecsési vállalatcsoport éves árbevétele 2020-ban összesen 1,345 milliárd forintot tett ki, ami a 2019-es, még a koronavírus járványt megelőző évhez képest is jobb volt. A 3 vállalkozás szervezését egyesítő cégcsoportnál összesen 20 fő dolgozik. A Tendix Hungária Kft. az építőipari gépek forgalmazásával foglalkozik, ebből 2019-ben a Tend-Mix Bau Kft. részére kiszervezték a kivitelezési feladatokat, a harmadik vállalat, a Vibropack Kft, aminél István korábban több, mint 10 évig alkalmazott volt, szintén építőipari gépeket forgalmaz. Az utóbbi cég megvételénél komoly szerepet játszott az érzelmi kötődés is, de a fő szempont az volt, hogy a bővítés a portfólió tekintetében előrelépésnek számított.

Abban bízunk, hogy ebben az évben a tavalyira is rá tudunk erősíteni – mondta Szatyina István. A koronavírus hatásait szerencsésen sikerült átvészelni, amiben az építőipari trendek nagyban segítettek minket. Annak ellenére, hogy a sikerhez nagyon fontos a kedvező gazdasági környezet, úgy gondoljuk, hogy a saját munkánkkal hozzá tudtunk járulni ahhoz, hogy egyre bővüljön az ügyfélkörünk és ismertebbek legyünk a magyar piacon. Igyekszünk olyan stratégiákat követni, amivel szélesebb körben érjük el az ügyfeleket: különböző marketingkampányokat folytattunk, televízióban, folyóiratban és közösségi médiumokban, valamint további hirdetési felületeken jelentünk meg – mutatta be a cégcsoportot. Az építőgépipari területen kialakított komoly portfólión kívül 2021-ben elkezdtük forgalmazni a BMC márkájú teherautókat, a távlati terv pedig az elektromos teherautók kereskedelme. Ehhez a gyártóval már felvettük a kapcsolatot, és azt reméljük, hogy a magyar piacon az elsők között lehetünk, akik áruszállító járművekben csak elektromos hajtásúakat értékesítünk.

 

 

Így csatlakozott az építőipari céghez a Fendt

2014-ben kaptunk felkérést egy talajstabilizálási feladatra, ami miatt addig kutattam az interneten, míg rátaláltam az olasz FAE gyártóra, amely egyebek között függesztett adaptereket és mulcsozógépeket készít. A saját szegmensében prémiummárka termékeinek 2 fő csoportja az építőipar és a mezőgazdaság. Míg az utóbbinak áttételesen már volt hazai forgalmazója, ezért a gyártóval egyeztetve az építőipari eszközök kizárólagos forgalmazására vállalkoztunk. Mivel a márka teljesen ismeretlen volt a magyar piacon, annak érdekében, hogy az értékesítést fellendítsük, vásároltunk egy saját adaptert, amivel bemutatózást szerveztünk és dolgozni kezdtünk vele. Amíg vártuk az eredményt, hogy az ezeken az eseményeken látott tapasztalatok hatására vásároljanak tőlünk, arra lettünk figyelmesek, hogy a gép ugyan sok mindenkinek tetszett, de a piac mégsem érezte át az adapter széles körű használati lehetőségeit annyira, hogy nagy mennyiségben vásároljon belőle. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor olyan speciális feladatokkal bíztak meg minket, amikre ez a gép képes. Mivel az adaptert vontatni kellett a különböző helyszínekre, kapcsolatba kerültünk az AXIÁL Kft-vel.

 

A cég munkatársai a FAE gyár ajánlására a Fendt márkát jelölték meg, így kerültek képbe nálunk a zöld-szürke erőgépek. Az olasz mérnökök szerint ehhez az adaptercsaládhoz a Fendt a legoptimálisabb választás. Mi hittünk nekik és az AXIÁL-nak, és a gyakorlat tökéletesen igazolta is a döntés helyességét.

 

Elvállaltunk néhány talajstabilizáló munkát, ami 3 dologra volt jó: egyrészt bevételt hozott, így elkezdett megtérülni a befektetett összeg, másrészt pedig sokkal könnyebb volt megmutatni a vevőknek, hogy mire képes a gép, illetve mi magunk is megtanultuk a lehetőségeit és a határait. Gyorsan rájöttünk, hogy a kis adapter korlátozott képességekkel rendelkezik, ezért rövid időn belül megvettünk egy nagyobb adaptert is. Jó néhány munkát sikerült szerezni ezáltal, sőt több esetben a feladat talált meg minket. Így kezdtük el kiépíteni a kivitelezéssel foglalkozó Tend-Mix Bau Kft. alapjait az alapcégen belül. Akkor kerültem szorosabb kapcsolatba Koppány kollégával, akit korábban egy értékesítés során ismertem meg, amikor az előző munkahelyén dolgozott építésvezetőként. Két cementszórót és két Fendt traktort szállítottunk a partnerünknek, és nekik adtuk el az első két FAE adaptert is. Ők már átlátták a gép óriási előnyeit. Ezután több cégnél is megtörtént az áttörés: rakott kőút alapot martak vele Bélapátfalván, valamint az Egererdő Zrt. és a Mecsekerdő Zrt. is partnerünk lett. Ehhez kapcsolódó tapasztalat, hogy általuk eladott adaptereket 90 százalékban Fendt traktorok húzzák.

 

 

A saját FAE adapterük premier talajstabilizálási munkája Gyöngyöshalászon volt, az Apollo Tyres (Hungary) Kft. gumigyárának építésénél, ami kiválóan sikerült. Azóta egyre többen ismerik a márka képességeit és alkalmazzák a függesztett adaptereket Magyarországon a nagy építőipari cégek szakemberei között is. A saját munkák során olyan dolgokat tanulhattunk meg, hogy a gép képességei szélsőséges igénybevétel esetén is kiválóak. Jól dolgozik a bányákban is, egy partnerünknél a legnagyobb adapter a megfelelő méretű Fendt 1050-es traktorral maga előtt egy dolomitbánya felmarására is alkalmas, amivel óriási költséget spórol meg a tulajdonosnak. Abban a bányában, ahol dolgozik, már 3 marógépet vettek; útalapokat raktak rendbe lényegesen olcsóbban, mint a hagyományos technológiai megoldásokkal.

 

A Fendt 936 Vario erőgép azért kifejezetten jó, mert fokozatmentes váltóval rendelkezik. Ugyan ma már több hasonló gép van, de ilyen gyártási tapasztalatokkal ezen a területen nincs még egy másik, a Fendt ebben éllovas. A mi munkánknál ez azért rendkívül fontos, mert a talajban való munkáknál gyakorlatilag folyamatosan változik a gép terhelése. Ezt csak nagyon komoly gép és profi váltó tudja megfelelően kezelni. Annyira okos a szerkezet, hogy szükség esetén a terhelésszint kritikus emelkedésénél akár automatikusan meg is áll.

 

Jól beállíthatók a különböző funkciók, a teljesítményveszteségek vagy a terhelésnövelés által bekövetkezett változások. Nekünk kifejezetten lényeges, hogy nagyjából állandó legyen a kardántengely fordulata, a 936 Vario ezt is tudja. Nagyon sok rendkívül előnyös tulajdonsága van, ráadásul, ahogy számoljuk, a hasonló munkát elvégző, nagy gépekkel összehasonlítva a fajlagos üzemanyag-fogyasztása is jó. Mi a MANAX Kft. bérgépével dolgozunk, már évek óta teljesen elégedetten. Nagyon jó hátteret kapunk hozzá: a szerviz és a cseregép szükség esetén villámgyorsan rendelkezésre áll, másnapra, de legkésőbb 2 napon belül mindent megoldanak.

 

 

Az építőiparban kiemelten fontos az országos lefedettség és a gyorsaság, ami a többi szolgáltatóhoz képest kiemeli az AXIÁL Kft-t a piacon. Sokat elmond a kollégák reakcióidejéről, hogy eddig bármilyen kihívásunk is volt a géppel, mindig sikerült befejezni az aznapra tervezett munkát. Az önálló hidraulikarendszerű, 360 lóerős teljesítményű traktor olyan kényelmes, mint egy prémium kategóriás autó. A légkondicionált fülke és a műszerezettség megkönnyíti a kezelő dolgát. Mi az egy gép, egy ember elvet követjük, így nagyon ritka, hogy más üljön rá a Fendtre – mondta István. Mivel hosszú évek óta béreljük a gépeket a MANAX Kft-nél, kedvező árat kapunk. Ezúton is köszönjük a személyes kapcsolattartónk, Polgári Zsolt segítségét, közreműködését és gyors reakcióit, akitől mindig igazán ügyfélbarát hozzáállást tapasztalunk.

 

A gép kiválóan alkalmas önkormányzati utak felújítására, földutak karbantartására és megújítására. Karácsony Koppány szerint a Fendt és a FAE kettőst jellemzően 2 nagy területen használják fel: az önkormányzatok útfelújítási feladataira, valamint olyan külterületi vagy településszéli utak készítésére, ahol kisebb a forgalom és az igénybevétel, mint egy szilárd burkolatú úton.

 

Ezek jellemzően föld-, zúzott köves, vagy aszfalt makadámutak. A FAE adapterrel egy hideg remixet készítünk, ezzel teherbíró útalapot állítunk elő úgy, hogy a meglévő rétegrendet cementtel összemarjuk, ha pedig szükséges, ezt zúzott kővel pótoljuk ki. A földútnál a zúzott követ és a cementet marjuk össze, így készítünk útalapot, amelyre elsősorban bitumenemulziós felületzárást szoktunk javasolni. Az eljárás egyik legnagyobb előnye, hogy az aszfaltozás árának töredéke, ráadásul esztétikailag hasonló megoldás ahhoz. Persze a komfortfokozata némileg kisebb, de a célterületeken ez nem olyan fontos szempont. Az egészen kis személyforgalmú utaktól a nagy, mezőgazdasági járművek által használt agrárutakig bármilyet el tudunk készíteni vele, az igényeknek megfelelően kialakított rétegrenddel.

A többi talajstabilizáló géphez képest nagy előnye, hogy a kövekkel is megbirkózik. Még az önjáró stabilizáló gépek sem szeretik annyira a köves talajt, mint a FAE, ennek pedig ez a lételeme, jól érzi magát benne. A másik nagy előny is a köves talajok marásához kapcsolódik, mert ezáltal a töltés építésére felhasználható anyagok választéka is megnő. Ahol korábban a nagy szemcseméret miatt bizonyos talajokat nem engedtek beépíteni, mert nem tömöríthetőek kellőképpen, ott az ezzel a géppel átmart, bestabilizált talajok már használhatók töltésépítésre.

 

Mezőgazdasági kapcsolat

A Fendt és a FAE adapter közös munkája lehetővé teszi a hagyományos rétegrendű utakéhoz képest olcsóbb, gazdaságosabb technológia megvalósítását. Ezért többen kerestek meg minket a mezőgazdaság szereplői közül is. A Csongrád-Csanád megyei Bakson készülő munkánk például egy olyan mezőgazdasági út, ami egy nagy majorsághoz vezet be. Onnan a terményeket nyergesvontatók szállítják el, ezért fontos nekik a jó minőségű út, amely megfelelő karbantartás mellett tartósabb is a hagyományos, zúzott köves megoldásnál.

 

Szöveg: Csurja Zsolt

Fotó: Fekete Judit

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 3. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek